Nobel Fizik Ödülü’nü ışık dalgalarını akıl almaz hızda göndermeyi mümkün kılan üç bilimci aldı
Kenya'dan çevre aktivisti Phyllis Omido, Kamboçya'dan çevre savunucusu grup Mother Nature Cambodia ve sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee Doğru Yaşam Ödülleri'nde ödüle layık görüldü. Kazananların insanların sağlık, güvenlik, temiz çevre ve demokrasi hakları için mücadele ettikleri belirtildi.
1980 yılından beri verilen Doğru Yaşam Ödülleri olarak bilinen The Right Livelihood Award’da bu yılın ödüllerini, Kenya’dan çevre aktivisti Phyllis Omido, Kamboçya’dan çevre savunucusu grup Mother Nature Cambodia ve Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee kazandı.
2023 Onur Ödülü ise Gana’dan kadın hakları savunucusu Eunice Brookman-Amissah’a verildi.
İsveç merkezli Right Livelihood Vakfı’ndan yapılan açıklamada, ödül kazananların hayat kurtarmak, doğayı, dünyanın dört bir yanındaki toplulukların onurunu ve geçim kaynaklarını korumak için ayağa kalktıkları, insanların sağlık, güvenlik, temiz çevre ve demokrasi hakları için mücadele ettikleri vurgulandı. Açıklamada, Mother Nature Cambodia’nın, son derece kısıtlı demokratik bir ortamda Kamboçya’nın doğal çevresini korumaya yönelik korkusuz ve ilgi çekici aktivizmi ile SOS Mediterranee’nin de Akdeniz’de hayat kurtaran insani arama ve kurtarma operasyonları gerçekleştirdiği için ödüllendirildiği kaydedildi.
Kenyalı çevre aktivisti Omido’nun çevre hukuku alanını geliştirirken yerel toplulukların toprak ve çevre haklarını güvence altına almak için verdiği çığır açıcı mücadeleden dolayı ödüle layık görüldüğü bildirilen açıklamada, Brookman-Amissah’ın Afrika’da kürtaj dahil olmak üzere kadın hakları konusunda yürüttüğü mücadele için onurlandırıldığı ifade edildi.
Bu yıl 68 ülkeden 170 adayın bulunduğu belirtilerek, ödüllerin 29 Kasım’da Stockholm’de düzenlenecek törenle sahiplerine verileceği kaydedildi.