IMF: 2030’a kadar iklim yatırımları için 2 trilyon dolar gerekiyor
Avrupa Çevre Ajansı, Avrupa'da her yıl 1200'den fazla 18 yaş altı çocuk ve gencin hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. 2021 yılı verilerine göre hava kirliliği kaynaklı tüm yaşlardaki toplam ölümlerin sayısının 311 bin olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa Çevre Ajansı’nın yayımladığı rapora göre Avrupa’da her yıl 1200’den fazla 18 yaş altı çocuk ve genç hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Raporda birçok Avrupa ülkesindeki temel hava kirleticilerinin seviyesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırları aştığı uyarısı yapılırken, Orta Doğu Avrupa ve İtalya, bu durumdan ciddi şekilde etkilenen yerlerin başında.
Henüz gelişimini tamamlamadığı için çocuk ve ergenler hava kirliliğine karşı savunmasız durumdalar. Kısa vadede nitrojen dioksit ve ozon, uzun vadede PM 2.5 olarak da bilinen ince partikül maddelere maruz kalmak çocukların akciğer fonksiyonları ve gelişimlerini etkiliyor. Bu da Avrupa’daki gençlerin yüzde 9’una denk gelen bir kitlede astım da dahil olmak üzere solunum ve kardiyovasküler hastalıklara yol açıyor.
Hamilelikte hava kirliliğine maruz kalmak da düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi durumlara yol açıyor. Sözkonusu raporda 32 üyeli Avrupa Çevre Ajansı’nda İngiltere, İsviçre ve Ukrayna’yı içermiyor. 2021’de hava kirliliğinden 311 bin genel ölüm yaşandığı tahmin ediliyor.
Hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin en yaygın sebebi kalp hastalığı ve inme. Bunu akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri izliyor.
Avrupa’nın en kirli havası Polonya’daki Piotrkow Trybunalski ve Nowy Sacz, Hırvatistan’daki Slavonski Brod ve İtalya’daki Cremona, en temiz havası Portekiz’deki Faro ve İsveç’teki Umea ve Uppsala oldu.
Türkiye’deki kirlilik ise Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2022 raporuna göre, 2021 yılında 42 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
2021’deki ölümler, İstanbul’da 4848, Ankara’da 2853 olarak tahmin ediliyor.