Darısı başımıza: İngiltere ücretli poşet uygulamasıyla 10 yılda sahillerdeki kirliliği yüzde 80 azalttı

Türkiye'de beş yıldır geçerli olan plastik poşetlerin ücretli satılması uygulamasına 10 yıldır devam eden İngiltere'den gelen veriler sevindirici: Sahilleri kirleten poşet miktarı yüzde 80 azaldı.

Çevre 29 Temmuz 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Özellikle deniz ve okyanuslardaki plastik atıklar deniz canlıları için büyük tehlike oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her yıl 400 milyon tondan fazla plastik atık üretiliyor. OECD verileri ise plastik üretiminin 2000’li yılların başından bu yana ikiye katlandığını gösteriyor. Bu plastiklerin yok olması yüzlerce yıl sürüyor. Plastik üretiminden atığa dönüşüm sürecine kadar yaşam döngüsü boyunca gezegenimize ve üzerinde yaşayan canlılara zarar veriyor. Özellikle deniz ve okyanuslardaki plastik atıklar deniz canlıları için büyük tehlike oluşturuyor.

Bu kirliliği azaltmak için alınan önlemlerden biri Türkiye dahil pek çok ülkede alışverişlerde ücretli plastik poşet uygulamasına geçilmesi. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle başlayan uygulama 3,5 yılını doldurduğunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plastik poşet kullanımının yaklaşık yüzde 65 azaldığını duyurmuştu.

10 yıldır ücretli plastik poşet uygulamasına devam eden İngiltere’den umut veren veriler geldi: Kıyılarındaki plastik poşet sayısı yüzde 80 azaldı.

Okyanusların korunması için çalışan ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Marine Conservation Society’nin (MCS) yıllık  olarak yaptığı atık çalışmasına göre kıyı boyunca her yüz metrede bir plastik poşet bulundu. Bu sayı 2014’te her 100 metrede beşti.

Son 30 yıldır kıyılardaki atıkları izleyen MCS direktörlerinden Lizzie Price düşüşün ücretli poşet uygulaması sayesinde olduğunu belirtilerek “Tek kullanımlık plastiklere dair politikaların işe yaradığını görmek müthiş” dedi.

İngiltere’de poşet ücreti 10-25 peni arasında değişiyor. Türkiye’de ise taban fiyat 25 kuruş.

Atık raporu çalışması ayrıca kıyılardaki atıkların yüzde 97’sinin şişe, kutu gibi içecek ambalajları olduğunu ortaya koydu.

Dünyadaki bütün plastik çöplerin dörtte birinden sadece 5 şirket sorumluDünyadaki bütün plastik çöplerin dörtte birinden sadece 5 şirket sorumlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.