Şimşek açıkladı; zorunlu afet sigortası başlıyor
Biri Asya'da, diğeri Afrika'da iki ülke hafta sonu felaketlerle sarsıldı. Endonezya'da Marapi Yanardağı patladı, Tanzanya'da ise sel felakete dönüştü. İki ülkede şimdiye kadar toplam 58 kişi öldü.
Dünya pazartesiye iki ülkedeki felaketle uyandı. Bu ülkelerden biri Endonezya, diğeri ise Tanzanya. Endonezya’da Marapi Yanardağı’nın patlaması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, Tanzanya’daki sel ve toprak kaymalarında en az 47 kişi öldü.
Endonezya’daki Marapi Yanardağı patladıktan sonra 11 kişi hayatını kaybederken 12 dağcı için arama çalışmaları başlamıştı. Ancak volkan bu sabahtan beri en az sekiz kez yeniden patlayınca arama çalışmaları askıya alındı. Tabii bölge tekrardan güvenli hale getirilince arama çalışmaları yeniden başlayacak. Pazar günü gerçekleşen patlamanın ardından yakındaki köy ve kasabalar tonlarca volkanik enkazla kaplandı.
Patlamanın habercisi olabilecek depremler çok sık değil; 16 Kasım-3 Aralık arasında yalnızca üç deprem kaydedilmiş. Marapi 2004 yılından bu yana iki ila dört yıl arayla düzenli olarak patlıyor. Bu düzenli aralığa rağmen patlamanın kaynağı yüzeye yakın olduğu için ekipman kullanarak patlamanın ne zaman gerçekleşeceğini tespit etmek çok mümkün olmuyor.
Volkanoloji ve Jeolojik Afet Zararlarını Azaltma Merkezi Başkanı Hendra Gunawan volkanın 2011’den bu yana üçüncü seviye alarmda olduğunu söylüyor. Bu da dağın normalin üzerinde volkanik faaliyet gösterdiği ve dağcılarla köylülerin zirveye yaklaşmasının yasaklandığı anlamına geliyor. Dağcılara dağın belli bir rakımına kadar çıkma izni veriliyor ancak Gunawan’a göre birçoğu bu kuralları çiğneyerek zirveye çıkmaya çalışıyor. 75 dağcının cumartesi günü 2900 metre yükseklikteki dağa tırmanmaya başladığını ve mahsur kaldığını biliyoruz.
Şimdiye kadar 52 dağcı sağ olarak kurtarıldı. Pazar günü kurtarılan dağcılardan sekizi yanıklarla, biri de kırıkla hastaneye kaldırıldı. Ne var ki dağda mahsur kalan insan sayısını tam olarak belirlemek zor. Normal şartlarda tüm dağcıların tırmanışa başlamadan önce çevrimiçi olarak devlete haber vermesi gerekiyor. Bazı dağcılar ise yasa dışı yolları tercih ederek dağa tırmanabiliyor ya da bölge sakinleri dağa çıkabiliyor. Dolayısıyla devletin tam bir sayı söylemesi mümkün olmuyor.
🇮🇩 | Erupción del Volcán Marapi en Sumatra Occidental este domingo:
pic.twitter.com/AtmTLZVEAt— UHN Plus (@UHN_Plus) December 3, 2023
Zhafirah Zahrim Febrina da yanardağda mahsur kalan tırmanışçılardandı. Fransız haber ajansı AFP’ye göre okuldan 18 arkadaşıyla tırmanışa çıkmıştı, şimdi hastanede tedavi gören genç kızın annesi Rani Radelani “Çok büyük bir travma geçiriyor. Yanıklarını gördüğü için psikolojisi çok bozuldu, tüm gece bu acıya katlanmak zorunda kaldı” dedi.
Felakete uyanan tek ülke Endonezya değildi. Tanzanya’nın kuzeyi selin neden olduğu toprak kaymalarında en az 47 kişi öldü, 85 kişi de yaralandı. Yetkililer sayının artabileceğini söylüyor. Bölge yetkililerinden Janeth Mayanja cumartesi günü şiddetli yağmurların başkentin kuzeyindeki Katesh kasabasını vurduğunu söyledi.
Bölgedeki yollar şiddetli yağmurlar nedeniyle kapanırken çiftlik hayvanları da yağmurla birlikte sürüklendi. Cop28 iklim zirvesi için Dubai’de bulunan Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan taziyelerini iletirken yetkililere kurtarma çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdiğini söyledi.
More footage of the flooding and mudslides after torrential rain in Manyara Region, Tanzania 🇹🇿 | 3 December 2023 | #floods #flooding #Tanzania #mudslides pic.twitter.com/npIjbUAJ24
— Disaster Tracker (@DisasterTrackHQ) December 4, 2023
Bu yıl eşi benzeri görülmemiş bir kuraklıkla boğuşan Doğu Afrika son haftalarda sağanak yağmur ve sel felaketleriyle sarsılıyor. Bu süreçte Somali’de bir milyondan fazla insan sel sebebiyle yerinden olurken yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Kenya’da ise şimdiye kadar 120 kişi selden dolayı hayatını kaybetti. Bu üç ülkede görülen sıra dışı hava olaylarının kaynağı bu sene kapımızı çalan El Nino. Bu hava olayı bazı bölgelere kuraklık, bazılarına aşırı yağış getiriyor. Her haliyle yıkıcı olduğu ise ortada.