Geçen ay ‘en sıcak temmuz’ olarak tarihe geçti

Küresel iklim krizinin etkisindeki dünyamız ısınmaya devam ediyor. Son 14 aydır her ay 'Bugüne kadar ki en sıcak ay' olarak rekor kırıyor. Temmuzda da bu durum değişmedi. Dünyamızın yüzey sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalamasının 1,2 derece üzerinde artık.

Çevre 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Dünya küresel ısınmayla boğuşurken dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) temmuzda ölçülen ortalama küresel yüzey sıcaklığının 20’nci yüzyıl ortalamasının 1,21 derece üstünde olduğunu duyurdu.

NOAA’nın 175 yıllık küresel verilerine göre tarihin “en sıcak temmuzu,” üst üste en yüksek sıcaklıkların da yaşandığı 14. ay oldu.

Açıklamada Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları kayıtlara geçen “en sıcak temmuz”u yaşarken Kuzey Amerika’nın da “en sıcak ikinci temmuz”u gördüğü belirtildi.

Öte yandan aynı ayda ölçülen deniz yüzeyi sıcaklıkları “en sıcak ikinci temmuz” olarak kaydedildi.

Ulusal Çevresel Bilgi Merkezinin (NCEI) küresel yıllık sıcaklık sıralaması tahminlerine göre 2024’ün kayıtlara geçen “en sıcak yıl” olma ihtimali yüzde 77 olarak belirlendi, en sıcak beş yıl arasında yer alma olasılığı ise kesin görülüyor.

Sonbahar da sıcak geçecek

Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol ECMWF sezonluk tahminlerine göre paylaştığı haritalarla sonbahar ayları için uyarı yaptı.

ECMWF’nin sonbahar aylarına ilişkin paylaştığı ve sıcaklık tahminlerini gösteren haritayı değerlendiren Prof. Dr. Barış Önol “Kırmızı gezegen serisine son hızla devam ediyoruz. Bahar, yaz derken şimdi de sonbahar aylarının öngörüleri çok sıcak bir döneme işaret ediyor. Hem de Pasifik’te El Nino bitmiş, La Nina başlamışken. 1 Ekim’de başlayacak ‘su yılı’ için de bu sıcaklık tahminleri önemli. El Nino nisan ayında bitti ve yazın La Nina’ya geçtik. 11 yıllık güneş döngüsünden genel radyasyon pik dönemde yüzde 0,1 kadar artar, onun etkisi de yaklaşık +0.2 santigrat derece” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yine ECMWF’nin tahminleri üzerinden uzun vadeli mevsimlik tahmin verilerine göre eylül ayında Türkiye için hava sıcaklığının iç ve güneybatı kesimlerde mevsim normallerinin bir ila iki derece üstünde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0,5 ila bir derece üstünde seyretmesi bekleniyor. Yağışın da yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Sıcak hava dalgası nefes aldırmıyor: Fas’ta 21 ölü, Yunanistan ve İran’da rekorSıcak hava dalgası nefes aldırmıyor: Fas’ta 21 ölü, Yunanistan ve İran’da rekor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.