Hazine arazilerinin imara açılmasına tepki: İktidarlar ‘mal sahibi’ gibi istediğini yapamaz

Bakan Özhaseki, konut sorunu çözmek için hazine arazilerinin imara açılacağını söyledi, Mimarlar Odası’ndan tepki geldi. Ankara Şube Başkanı Karakuş, “Her iktidar ‘mal sahibi’ gibi kamusal varlıklar üzerinde istediğini yapamaz. Bu arayışlar beyhude” dedi.

Çevre 13 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak ve kiraları düşürmek için Hazine arazilerini imara açacaklarını söyledi.

Suudi Arabistan’da düzenlenen Cityscape Fuarı’nda Sabah gazetesine açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, konut arzını artıracak yeni düzenlemenin Meclis’in açılışıyla birlikte hayata geçirileceğini söyledi.

Öte yandan 2023 yılının ilk çeyreğinde yapılan bir araştırmaya göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir Ankara, İzmir ve İstanbul oldu.

Uluslararası Emlak Danışmanlığı firması Knight Frank’in 56 ülke ve bölgeyi incelediği Küresel Konut Fiyat Endeksine göre 2023 yılının ilk çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre Türkiye’de konut fiyatları yüzde 132,8 artış gösterdi.

Her iktidar ‘mal sahibi’ gibi kamusal varlıklar üzerinde istediğini yapamaz

Özhaseki’nin açıklamalarını 10Haber’e değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan  Karakuş Candan, “Kıyıların, ormanların, tarım arazilerinin, ülkenin doğal varlıklarının , konut sorununu çözme adı altında, yapılaşmaya açılması  ve hazine arazileri üzerinden arayışlar beyhudedir” dedi.

Tezcan şunları söyledi:

“Nüfus artış öngörülerini bile gereken bilimsel verilerle yapamayan, ülke ekonomi politiğinde yapılan tüm hataları halkın ve kamu varlıklarımızın üzerinden bir sorun yokmuş gibi davranma eğilimini kendi siyasetlerinin bölünmez bir bütünü yapan iktidarın hem çevre hem de şehircilikten sorumlu bakanından gelen çözüm önerisi kabul edilemez bir durumdur.

Konut politikası ülke kalkınma politikaları, nüfus politikaları ve kentleşme politikaları ile bir bütün olarak ele alınmalıdır. Hazine arazileri ülkenin kamusal varlıklarıdır, her iktidar bu kamusal varlıklar üzerinden ‘mal sahibi’ gibi her istediğini yapamaz her aklına geleni öneremez. Kamu mülkiyeti kavramının yeniden tartışmaya açılması zorunluluktur. Kıyıların, ormanların, tarım arazilerinin, ülkenin doğal varlıklarının , konut sorununu çözme adı altında, yapılaşmaya açılması  ve hazine arazileri üzerinden arayışlar beyhudedir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.