11 yılın zirvesine çıkan şeker fiyatları daha da yükselebilir
Artan sera gazı salımları dünyayı geri dönülemez bir hasarın eşiğine getirirken, bilim insanları iklim krizinin sadece hızlı ve katı eylemlerle önlenebileceğine dair "son uyarısını" yaptı.
BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınmayı 1,5 santigrat derecede tutmanın daha da zorlaştığını söylüyor. Sebebi de küresel sera gazı salımlarındaki durmak bilmeyen artış.
İsviçre’nin Interlaken kentinde bir hafta süren oturumda onaylanan IPCC Sentez Raporu, dünya liderlerine modern iklim biliminin altın standartlarda bir özetini sunuyor. Bu rapor, 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana BM iklim panelinin ilk kapsamlı raporu.
Toplam altı değerlendirmede yer alan 10 bin sayfadan fazla araştırmanın bir sentezi olan bu çalışmanın, iklim krizinin üstesinden gelmek için el kitabı işlevi görmesi amaçlanıyor. Yüzlerce bilim insanının sekiz yılda hazırladığı bu araştırmanın kapsamlı değerlendirmesi aslında tek bir mesaj veriyor: Şimdi harekete geçmezsek çok geç olacak.
Taahhütler yerine getirilmezse 3.2 santigrat derecelik küresel ısınma kapıda
Rapora göre kontrol altında tutulamayan iklim değişikliği, olağanüstü hava olaylarının daha sık ve daha yoğun yaşanmasına yol açıyor. Bu da hem doğa hem de insanlar için giderek tehlikeli bir hal alıyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Bu rapor her ülkenin, her sektörün ve her zaman diliminin iklim değişikliğine yönelik aksiyonlarını hızlandırması için bir çağrı. Dünyamızın tüm cephelerde harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
Raporda, küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması için tüm sektörlerde derin, hızlı ve istikrarlı sera gazı salımı azaltımına ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Aslında küresel salımların zaten azalıyor ve 2030 yılına kadar neredeyse yarıya indirilmiş halde olması gerekiyor.
Guterres, zengin ülkelerin 2040’a, gelişmekte olan ülkelerin ise 2050’ye kadar üretilen sera gazı ile atmosferde temizlenen sera gazını eşitlemesi (net sıfır) gerektiğini söyledi. Şayet 2030’a kadar her ülke daha önce beyan ettiği katkıları yerine getirmezse 2100 yılında 3.2 santigrat derecelik bir küresel ısınmayla karşı karşıya kalabiliriz.
Konuya ilişkin daha detaylı okumayı buradan yapabilirsiniz.