Rekabet hazır beton ve çimentoculara ceza kesmeyi sevdi
Aydın’ın mahallelerinde jeotermal arama yapan şirket, köylülere “Fay hattı çalışması yapıyoruz” yalanını söyledi. Karatepe muhtarı, “Valiye gittiğimizde ‘jeotermal ve kaynak suları’ diye ruhsat alındığını öğrendik” dedi.
Türkiye’nin atmosfere karbondioksit salmadan temiz ve yeşil enerji arayışlarında yöneldiği kaynaklardan biri de jeotermal enerji. Dünyanın çok sıcak magma tabakası tarafından zaten çok ısıtılan yeraltı sularını bulup bunlarla elektrik üretmeye yönelen veya doğrudan yeraltındaki bu ısıya ulaşıp oradan suyu geçirip kaynamasını sağlamaya çalışan bu yöntem, Türkiye’de en çok Aydın ilinde uygulanıyor; çünkü Aydın’ın jeotermal kaynaklar konusunda bir avantajı var.
Ancak bu durum Aydın’da tarım yapan köylülerle yeni yeni jeotermal kaynak arayan enerji şirketleri arasında yıllardır ciddi çekişmelere neden oluyor. Aydınlı toprak sahipleri ve tarım üreticileri jeotermal santralların gelip topraklarını işgal ettiğini savunuyor, bu santralları istemiyor. Yer yer yerel halk ile şirketler arasında ciddi çekişmeler ve direnişler yaşanıyor.
Son olarak Aydın’ın Köşk ilçesinde yeni bir jeotermal kaynak arayışı yeniden gerginliğin sebebi oldu. Efendi AŞ tarafından Aydın’ın Köşk ilçesindeki Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde yapılmak istenen jeotermal elektrik santralı (JES) için 14 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla acele kamulaştırma kararı alındı.
Kamulaştırma kararına karşı direnişe başlayan yöre halkı dava açarken şirket arama faaliyetlerini sürdürdü. Köylünün nöbet tutarak direnmesi üzerine jandarmanın güvenliği eşliğinde şirket arama çalışmalarını sürdürürken Danıştay 6’ncı Dairesi acele kamulaştırma kararını iptal etti.
Bölgede çalışmalarını sürdüren şirket Karatepe, Kızılcaköy, Başçayır mahallelerini içine alacak şekilde arama çalışmalarını yeniden başlattı. Karatepe, Kızılcaköy, Başçayır mahallelerinde jeotermal arama yapan şirket, köylülere “Fay hattı çalışması yapıyoruz” diyerek gerçek amacını gizledi.
Şirketin kendilerini kandırdığı belirten Karatepe Muhtarı Aydın Kılıç, “Yalan söylediler. Valiye gittik ‘jeotermal ve kaynak suları’ diye ruhsat alındığını öğrendik. Oldubittiye getirdiler, köyün her tarafını talan ettiler. Köylüyle jandarmayı karşı karşıya getirdiler” dedi. Şirketin arama yaptığı çalışma alanının verimli zeytin ve incir bahçelerinden geçmesi, geçimini bu ürünlerden sağlayan köylüyü de tedirgin ettiğini aktaran muhtar, direneceklerini ifade etti.
CHP Köşk İlçe Başkanı Mehmet Güldenk de maden taramasını 8 köyü kapladığını belirterek, “Jandarma ile geldiler, bahçeleri tek tek delerek maden arıyorlar. Sadece jeotermal değil aldıkları ruhsatla farklı madenler de arıyorlar. Kestane, incir bahçelerini talan ediyorlar. Köylü çaresiz isyan ediyor” diye konuştu.