Marmara Denizi alarm veriyor: Atık çukuru olarak kullanmaya devam ediyoruz

Marmara Denizi'nde su sıcaklığı ortalamaya göre 3 derece daha yüksek ölçüldü. Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara'nın atık çukuru olarak kullanılmaya devam edildiğini söyledi. Marmara'da normalde mayıs ayında yaşanan alg patlaması bir ay önceden başladı.

Çevre 17 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve ekibi Marmara Denizi’ndeki değişimleri incelemek için düzenli dalış yapıyor. Prof. Dr. Sarı geçen hafta yaptığı dalışta Marmara Denizi’nin sıcaklığını 12 santigrat olarak ölçtü. Bu sıcaklık mevsimsel ortalamanın 3 derece daha üstünde.

Sarı, körfezlerde ve kıyı bölgelerinde suyun renginin değiştiğini ve yoğun bir alg çoğalması olduğunu söyleyerek bu durumun genellikle mayısta gerçekleştiğini söyledi. Yani su sıcaklıklarının yüksek olması ve denizin kirliliğinin etkisiyle alg çoğalması bu sene bir ay erken başladı.

Sarı şunları söyledi: ”Marmara diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor. Bu sene böyle devam ederse rekor düzeyde su sıcaklıkları ile karşılaşmak sürpriz olmaz. Son dalışımı yaklaşık 1 hafta önce yaptım. Görüş mesafesi 2 buçuk 3 metre civarındaydı, görüş kötüydü. Yoğun bir plankton çoğalması var. Körfezlerden, kıyılardan suyun renginin sarıdan turuncuya, kahverengiden koyu yeşile dönmeye başladığını görüyoruz.”

‘Marmara’yı atık çukuru olarak kullanmaya devam ediyoruz’

Marmara Denizi’nin atık çukuru olarak kullanıldığı belirten Sarı ”25 milyon insanın attığı atıkların yüzde 52’sini ileri biyolojik arıtmadan geçiriyoruz. Geri kalan yüzde 48’ini doğru düzgün arıtmak bir tarafa, sadece sıvılaştırarak denize boca etmeye devam ediyoruz” dedi. 

‘Fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa deniz kendini yeniler’

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise fosfor kirliliğine dikkat çekti: “İkinci önemli olay ise fosfor kirliliği. Eğer siz Marmara Denizi’ni kurtarmak istiyorsanız, ‘fosfor kirliliği’ dediğimiz kirliliği kontrol altına almanız lazım. Bunun için bütün atık sular, Marmara Denizi çevresi, havzası diyelim… Burada koruma alanı haline dönüştürülmeleri gerek. Sonra, Marmara havzası içerisinde bütün hayvan çiftlikleri, altını çizerek söylüyorum, önemli fosfor kaynağı. Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi’nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler.”

Müsilaj ve düşük balık popülasyonu yine yolda: Marmara’nın suyu 2,5 derece ısındıMüsilaj ve düşük balık popülasyonu yine yolda: Marmara’nın suyu 2,5 derece ısındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.