Yurdun bir kısmı sonbahara girmeyi reddediyor
Marmara Bölgesi'nde mart ayında yağışlarda artış gözlendi. Bu mart ayında yağışlar, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 100'den fazla artarken Prof. Dr. Hüseyin Toros, yine de su tasarrufu yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Marmara Bölgesi’ndeki yağışların az olduğuna dair endişe vatandaşları paniğe sürükledi. Ancak Marmara’da yaşayanları sevindirecek bir haber geldi: Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre mart ayındaki yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 66,1 milimetre olarak gerçekleşirken bölgeye geçen yıl martta 37, bu sene ise 79,1 milimetre yağış düştü. Yani bu marttaki yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 20, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 100’den fazla arttı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye’de 2022’in ikinci döneminde başlayan kuraklığın bu yılın şubat ayına kadar etkisini gösterdiğini ancak Mart ayıyla birlikte yağışların Türkiye genelinde ve Marmara özelinde arttığını belirtti.
Toros, “Marmara Bölgesi martta ve bu günlerde daha çok alçak basınç etkisi altında. Martta alçak basınçla yağışlar geldi. Nisan ayında da alçak basınç alanlarının daha çok olmasını bekliyoruz” dedi.
İstanbul barajlarındaki su seviyesinin doluluk oranının ocak ayında yüzde 28’lere kadar düştüğünü ama bugün itibarıyla barajlarda doluluk yüzde 44 seviyelerini aştığını söyledi. Ancak Toros, barajlardaki doluluk seviyesi yüzde 44 olsa bile, 13 Nisan’a göre son 10 yıldaki en düşük 2 seviyede doluluk oranı olduğunu da sözlerine ekledi. Bu durumun su tasarrufuna dikkat edilmesi gerektiğine işaret ettiğini ifade eden Toros, “İstanbul’da, İstanbulluların su tasarrufu yapmaya devam ettiğini kabul ettiğimiz takdirde bu yılı rahat bir şekilde susuz kalmayarak atlatırız” dedi.