Marmara’da müsilaj korkusu… ‘Artık şartlar değişti’

Kadıköy sahilinde görülen kütle vatandaşları müsilaj korkusuna sürükledi. Sahile gelen Prof. Dr. Gazioğlu, görülen kütlenin müsilajın ilk hallerine çok yakın olduğunu ancak artık şartların değiştiğini söyledi.

Çevre 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye 2 yıl önce deniz salyasının Marmara Denizi’ni yoğun istilasıyla karşılaşmıştı. Bilim insanları iklim krizi ve çevre kirliliğine dikkat çekmiş acil eylem planı oluşturulmasını istemişti. Bunun ardından bilim insanları bir araya gelerek 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı hazırlamıştı.

Vatandaşlar ise 2 yıldır denizde kütleler gördüğünde endişeye kapılıyor. Dün sabah İstanbul’un Kadıköy sahilinde görülen kütleler paniğe neden oldu ve müsilaj şüphesi yarattı. Caddebostan sahilindeki bu görüntüyü incelemek üzere İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu müsilajın bulunduğu yere geldi.

Gazioğlu, bu mevsimde müsilajın olmasını beklediklerini ancak geçen senelerdeki gibi olmayabileceğini söyledi. Artık şartların biraz daha farklı olduğunu söyleyen Gazioğlu, “Şu anda ortam besin tuzlarıyla dolu, yakın zamanda yağışlar gerçekleşti ve hava birden bire ısındı. Tabiatta nasıl bitkiler uyanıyorsa denizin içindeki canlılar da uyanıyor. Bu anlamda gördüğümüz kütleler müsilaj olabilir, görseller ilk hallerine yönelik çok yakın. Geçen seneki kadar büyük masif bir yapıyı oluşturmasını beklemiyoruz şu aşamada. Sene içinde ALEMDAR 2 gemisiyle yaptığımız pek çok seferde biz bir önceki senenin ilk halleri gibi halleri denizlerde örneklemedik. Bu sene öyle bir yapı oluşmayabilir ama oluşmayacağını da göstermez. Sürekli takip etmek, izlemek gerekiyor bu yapıları. Biz de bunu yapıyoruz. İnsanlarda algıda seçicilik arttı” dedi.

Geçen sene kütlenin varlığını uzun süre devam ettirdiğini belirten Prof. Dr. Gazioğlu, bunun önceki yıllarda da olduğunu ancak 3-4 günde dağıldığını kaydetti. “Denizdeki oksijen geçirgenliği üzerine müsilaj çok etki ediyor, ortamdaki pek çok yapıyı tüketiyor. Üzerinde taşıyor, olmayacak canlıların farklı noktalara taşınmasına sebebiyet veriyor” diye Gazioğlu, çok fazla araştırma yapıldığını ifade ederek bu senenin farkının ise artık bu yapının tanınır hale gelmesi olduğunu söyledi.

İnsan eliyle toplanabilecek bir kütlenin şu anda olmadığın belirten Prof. Dr. Gazioğlu,  “Tabiat kendi dağıttı, tabiat şu an kendi kendini restore edebiliyor. Alg patlaması var. Müsilaj da tek bir canlı değil, kombinasyon. Bu alg patlaması da bunlardan biri. Alg patlaması da müsilaja dönüşebilir. Örnek alınması gerekiyor” diye konuştu.

Marmara Denizi'nin müsilajla sınavı: Güneşi görünce yeniden ortaya çıktıMarmara Denizi’nin müsilajla sınavı: Güneşi görünce yeniden ortaya çıktı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.