Profesör uyardı: Karadeniz ölüme doğru gidiyor

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz'in iklim krizinin etkisiyle giderek ısındığını vurgulayarak "2005-2019 yılı arasında her şubat ayı bir öncekinden sıcak. Bu sıcaklar Karadeniz için ölüme gidişatı gösteriyor" dedi.

Çevre 2 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Her geçen yıl ısınan Karadeniz ölüme doğru gidiyor. Fotoğraf: DHA

İklim krizinden en çok etkilenen alanlardan biri deniz biyoçeşitliliği. Art arda sıcaklık rekorları beraberinde deniz suyu sıcaklığında da rekorlar getiriyor.

DHA’ya konuşan jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz’in de sürekli ısınmasında küresel iklim değişiminin etkisi olduğuna dikkati çekiyor: “Bilim insanları okyanusların ne şekilde etkilenebileceğini anlamak için çok daha küçük olan Karadeniz’i bir rol model olarak benimsedi ve Karadeniz’i 2005 ile 2019 yılı arasında incelediler. Görülen şu; 2005 ile 2019 yılı arasına her şubat ayı bir öncekinden çok daha sıcak. Sıcak olması Karadeniz için ölüme gidişatı gösteriyor.”

Kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle Kuzey Avrupa’dan Karadeniz’e gelen sularında sıcak olduğunu anlatan Prof. Dr. Bektaş bunun Karadeniz’e yansımasını şöyle açıklıyor: “Karadeniz’e soğuk su gelmemesi Karadeniz orta katmanının zayıflamasına sebep oluyor. Bugün Karadeniz üç katmandan oluşuyor. En üstteki oksijenli bir katmandır. Yaklaşık 50 ve 90 metre arasında bir su seviyesi var. Onun altında bir ara katman var. Onun da altında derin katman var. Bu derin katman bizim için şu anda bir risk. Hidrojen sülfürlü, çok zehirli gazlarla doymuş halde. Şu anda o dipteki seviye uyku halinde. O zehirli gazı, katmanı üstteki canlılardan koruyan bir ara katman var. Her geçen yıl ısınan sular soğuk ara katmanın incelmesine, zayıflamasına, delinmesine sebebiyet veriyor.”

İşte bu uykuda olan hidrojen sülfürlü suyun yukarı çıkması Prof. Dr. Bektaş’a göre yüzeyde yaşayan canlılar için felaket demek. “Bu devam ederse Karadeniz’in ölmesi kaçınılmaz” diyerek çok net konuşan Bektaş şöyle devam ediyor: “Ölmesi derken ekolojik dengesinin bütünüyle bozulması kaçınılmazdır. Uluslararası bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre Karadeniz’de canlıların yaşadığı oksijenli alanın üçte biri yok oldu.”

Okyanuslar geçen yıl her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırmışOkyanuslar geçen yıl her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırmış

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.