Salda Gölü kıyısına kara asfalt döktüler: Uzmanlar cinayet, valilik ‘iyileştirme’ diyor

Ünlü Salda Gölü'nün kıyısına asfalt döküldü. TTKD bilim danışmanı, dökülen asfaltın kanserojen içerikli olduğunu, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi. Valilik 'Mevcut yolu iyileştirdik' diyor

Çevre 17 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak tabir edilen Burdur’daki Salda Gölü yeni bir doğa tahribatıyla karşı karşıya. Daha önce Millet Bahçesi yapımı ve kum taşınmasıyla gündeme gelen Salda Gölü kıyısına şimdi de asfalt yol yapılması tepkiyle karşılandı.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici Salda Gölü’nün beyaz kumul ve turkuaz renklerinin en yoğun olduğu Kayadibi bölgesinde yıllar önce yol yapılmasının göl ekosistemine büyük zarar vereceği yönünde çok kez bilimsel uyarıda bulunmalarına rağmen önceki yıllardan bugüne devam ettirilen yol yapım çalışmalarını eleştirdi.

Dr. Kesici “Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasındaki gölün batı kesimindeki yaklaşık 15 kilometrelik alanın insanların rahatları için yol olarak açılmasına karar verilmesi çok üzücüydü. Dünyanın ender alanlarından Salda Gölü’ne vereceği zarar göz ardı edildi. Oysa Doğanbaba Köyü gölün batı kesiminden Burdur’a ve çevresindeki yerleşim alanlarına rahatlıkla ulaşabilmekteydi. Hafta içinde Burdur Valiliği’nden ‘Salda Gölü kıyısı boyunca uzanan mevcut yolun platformunda daraltma/genişletme yapılmaksızın zeminin bozulduğu lokasyonlarda platform genişliği korunarak güçlendirme ve iyileştirme yapılarak paylaşımlı bisiklet yolu olarak halkımızın kullanımına sunulmuştur’ açıklaması yapıldı. Gölün kıyısında yer alan kesimde, zemin bozukluğunun giderilmesi için sıcak asfalt uygulaması yapılmıştır” dedi.

‘Yeni yol yok, güçlendirme var’

Konuya ilişkin Burdur Valiliği’nden de açıklama geldi. Valiliğin açıklamasında “yeni bir yol açılmadığı, sadece mevcut yolun iyileştirilip güçlendirildiği” belirtildi ama daha önce asfalt olmayan doğal yolun kara asfalt dökülerek mi ‘güçlendirildiği’ne değinilmedi. İşte valiliğin tam açıklaması:

“İddia edildiği üzere Salda Gölü çevresinde yeni bir yol açılması söz konusu olmayıp, yapılan çalışma yıllardır bölge insanının ulaşımını sağlayan kullanılmakta olan mevcut yolun iyileştirilmesidir.

Yeşilova İlçesi’ne bağlı Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba Köyü arasında bölge halkının yoğun olarak kullanmakta olduğu Salda Gölü kıyısı boyunca uzanan mevcut yolun platformunda daraltma/genişletme yapılmaksızın, zeminin bozulduğu lokasyonlarda platform genişliği korunarak güçlendirme ve iyileştirme yapılarak ‘paylaşımlı bisiklet yolu’ olarak halkımızın kullanımına sunulmuştur.

Bu konuda eksik bilgilerle, yanıltıcı paylaşımların yapılmamasını ve yapılan gerçekten uzak maksatlı paylaşımların da dikkate alınmamasını önemle rica ederiz.”

Salda Gölü'nde atlı jandarma göreve başladıSalda Gölü’nde atlı jandarma göreve başladı

Yıllar önce yapılan yol nedeniyle insan faaliyetlerinden korunması gereken gölün yarı çevresinin yapılaşmaya da açıldığını kaydeden Dr. Erol Kesici “Ayrıca bu alanda zengin manyezit yatakları var. Göl kıyısından dağın eteklerine kadar yükselen bu doğal kaynağın, göl ekosistemi arasındaki bağlantısı yol yapımıyla kesilmiştir.

Bu yolun bulunduğu alan yüzde 90’dan daha fazla magnezyum ve demirce zengin, koyu renkli mineral içeren göl ortamında oluşmuş kayaçların yer aldığı çökellerle kaplıdır. Bu her bakımdan çok değerli hidratlı karbonatlar biyomineralizasyonla adeta karnabahar oluşumu gibi büyümekte olduğundan yıllar öncesinde, her biri canlılık özelliği içeren tohumlar olduğu için bu beyaz kayaçların ve tortul çökellerin bulunduğu yerlere ‘ayakkabınızla bile basmayın’ uyarısında bulunmuştum. Ama bugün Salda Gölü’nün suyu ve beyazlıkları kararmakta ve tehlike altında” dedi.

Yola asfalt dökmenin yanlış olduğunu ve göl ekosistemine zarar vereceğini söyleyen Dr. Kesici “Potansiyel kanserojen birçok madde içerdiği için asfalt, yağmur suyu ve diğer nedenlerle suya karışınca canlı hayatını olumsuz etkilediği, asfaltın ve dökümü sırasında asfalt dumanının yayılması ve solunmasının, çevresindeki hava, toprak, su ve canlı ortamına kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirilmektedir. Asfaltın atıklarının, bozulan parçalanan kısımlarının, araç kullanımıyla artan karbon salınımını artırdığı bilinmektedir. Suya karışması, balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi risk ve tehlike oluşturuyor” diye konuştu.

Dr. Kesici “Salda Gölü ve çevresindeki ekosistemin canlılığını koruyabilmesi için asfaltın kaldırılıp, yerine ekosisteme uygun, koruyucu, diğer kaplama türlerine daha uzun ömürlü çimento betonundan yol kaplamaları yapılmalıydı. Keşke bu şekilde hiç yapılmasaydı. Beton yolun taşıtlarda yakıt tasarrufu ve bu tasarruf sayesinde karbon emisyonunu düşürdüğü bilinmektedir. Özellikle hizmet ömrünün 30 veya 50 yıl olarak kabul edildiği göz önüne alındığında, yakıt tüketimindeki azalmadan kaynaklı emisyon farklılıkları ciddi mertebelere ulaşabilecektir. Asfalta göre çok daha çevrecidir ve petrol türevli asfalta göre biraz daha maliyetlidir. Ancak Salda Gölü için masraftan kaçılmamalıdır. Salda Gölü’nün değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyüktür ve önemlidir” dedi.

Salda Gölü'nde 'salyalaşma' ve 'kararma' uyarısıSalda Gölü’nde ‘salyalaşma’ ve ‘kararma’ uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.