Teknelere saldıran katil balinalar yeni stratejiler geliştirmiş

Aynı katil balina sürüsü tarafından iki kez pusuya düşürülen bir denizci, bu hayvanların stratejilerini geliştirdiklerini söylüyor. Son zamanlarda Avrupa'yı Afrika'dan ayıran Cebelitarık Boğazı boyunca teknelere yönelik katil balina saldırılarında kaygı verici bir artış yaşanıyor.

Çevre 14 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dan Kriz ve arkasındaki katil balina. Fotoğraf: CATAMARAN GURU

Kaptan Dan Kriz, Reliance Yacht Management adlı bir şirkette teslimat kaptanı olarak çalışıyor. 20 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Dan, katil balinalarla denizdeki ilk karşılaşmasını 2020 yılında yaşamış.

Dan Newsweek’e verdiği demeçte, “Teslimat ekibimle Cebelitarık Boğazı’nda bir yatı teslim etmek üzere yelken açtığımız sırada sekiz katil balinadan oluşan bir sürü etrafımızı sardı ve tekneyi yaklaşık bir saat boyunca bir o yana bir bu yana salladı. Katil balinaların bu davranışıyla karşılaşan ilk teknelerden biriydik” dedi. Balinalar geminin dümeninde ciddi hasara yol açtı ve Dan ile mürettebatı, İspanya’nın Barbate kentindeki en yakın limana çekilmek zorunda kaldı.

Tekneye saldıran katil balinalar. Fotoğraf: CATAMARAN GURU/Instagram

Üç yıl sonra 15 Nisan 2023’te katil balinalar bir kez daha ortaya çıktı. Dan, aynı balina sürüsünün bu sefer de katamaran teslimatı sırasında belirdiğini söyleyerek, “Nakliye hattını geçip de Kanarya Adaları’na dönmek üzereyken bir dalgayla feci bir şekilde sarsıldığımızı hissettik. Ancak ikinci dalgada 2020’deki durumun aynısını yaşadığımızı fark ettik. İlk tepkim, ‘Hadi ama! Yine mi aynı şey’ oldu” diye anlattı. Mürettebatına sakin kalmalarını söyleyen Dan, balinalarla etkileşime girmekten kaçınmalarını tavsiye etti. “Yapabileceğimiz pek bir şey yok” diyen Dan sözlerine, “Çok güçlü ve akıllılar” diye devam etti.

Bu katil balinalar öyle akıllılar ki Dan’in ilk karşılaşmasından bu yana yeni stratejiler geliştirmişler. Dan’in anlattığına göre, “İlk seferinde teknenin altından temasa geçtiklerini hissedebiliyorduk. Ama bu sefer sessizdiler ve her iki dümeni yok etmeleri o kadar uzun sürmedi. Görünüşe göre ne yaptıklarını çok iyi biliyorlardı. Başka hiçbir şeye de dokunmadılar” dedi.

Saldırı sadece belli bir hedefe yönelik olmakla kalmadı, oldukça da etkiliydi. Dan, “Yaklaşık 15 dakika sonra gittiler ve biz de Barbate yönünde ilerlemeye başladık. Birdenbire büyük bir katil balina bizi kovalamaya başladı. Birkaç dakika içinde de teknenin altındaydı. O zaman küçük bir fiberglas parçası kaldığını ve işi bitirmek istediğini fark ettik. Ondan sonra da onları bir daha görmedik” diye anlattı.

Farklı teoriler dönüyor

Katil balinaların tam olarak neden gemileri hedef aldığı belli değil. Bununla birlikte araştırmacıların birkaç teorisi var. Bunlardan biri, intikam peşindeki bir dişi balinanın geçmişte bir gemi tarafından yaralandıktan sonra diğerlerine gemilere saldırmayı öğretmiş olmadı. Ancak herkes bu teoriye ikna olmuş sayılmaz.

Balinaların saldırısına uğrayan başka bir kaptan olan Sebastien Destremau, “İsteselerdi tekneyi bir vuruşta parçalayabilirlerdi. Ama saldırgan değillerdi, amaçları bizi parçalamak değildi” dedi. Destremau, balinaların aslında yavrularına nasıl avlanacaklarını öğretmek için tekneleri kullanıyor olabileceklerine inanıyor. Bu teorisini de şu sözlerle ifade ediyor: “Eğer ben bir balina olsaydım canlı besinlerime dokunmazdım. Sonuçta azlar. O zaman neden onları teknelerle eğitmeyeyim ki? Onların açısından dümen bir yüzgeç gibi görünüyor. Yüzgeç gibi hareket ediyor. Dümen yok olur olmaz onlar da ortadan kayboluyorlar” dedi.

'Casus' balina Hvaldimir bu sefer İsveç'te: Ajanlık değil, dostluk peşinde‘Casus’ balina Hvaldimir bu sefer İsveç’te: Ajanlık değil, dostluk peşinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.