Bartın’da parti çıkışı ölüm yarışı: Beş genç hayatını kaybetti
Bartın’da depolama alanı dolunca çöpler Bartın Irmağı kenarındaki depolama alanına giden yola dökülmeye başlandı. Yolun 800 metrelik kısmı çöple kaplanınca bölge halkı durumu ihbar etti.
Bartın’da depolama alanı dolunca çöpler Bartın Irmağı kenarındaki depolama alanına giden yola dökülmeye başlandı. Üstelik bunu Bartın genelinde sekiz belediye ve İl Özel İdaresi birden yapmaya başladı. Yolun yaklaşık 800 metrelik bölümü çöple kaplanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı.
Başlangıçta Karasu köyü Boğaz mevkiinde 60 yıl önce taş ocağı olarak açılan bir çukuru çöp depolama alanı olarak kullanan belediyeler ve İl Özel İdaresi çöplerin bırakıldığı depolama alanı tamamen dolunca çöpleri depolama alanına giden ve Bartın Irmağı’nın yanından geçen yolun kenarına bırakmaya başladı.
Çöplerin havadan çekilmiş görüntüsü:
• Bölgeye ulaşımın sağlandığı yaklaşık 1 kilometrelik yolda çöp yığınları oluştu
• Çöp yığınlarından akan sıvıların yağmur sularıyla ırmağa karıştığı görüldüBartın’ın Karasu köyü İnkumu tatil beldesi tepesinde bulunan katı atıklarının toplandığı vahşi depolama alanının… pic.twitter.com/rdH1iTTsjb
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) September 30, 2024
Ancak buldukları bu çözüm yöntemi bölge halkının pek de hoşuna gitmemiş olacak ki çevrede oturan vatandaşlar yolun 800 metrelik kısmı çöple kaplanınca çöplerin yağmur sularıyla ırmağa karışma riskinden dolayı ihbarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri alana gelip inceleme başlattı. Yol üzerinde biriken çöplerin temizlenmesi için çalışma başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından olaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada “Bakanlığımız Bartın İl Müdürlüğü ekiplerimizce, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası’na giden yola hafta sonu tonlarca çöp döküldüğü tespit edilmiştir. Konuyla ilgili Bakanlığımızca inceleme başlatılmış; çöplerin hangi kurum veya kişiler tarafından döküldüğü araştırılırken, tespitin yapılmasıyla çevreyi kirletenler hakkında Çevre Kanununa istinaden gerekli işlem yapılacaktır” dendi.
2021 yılında Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı Babaçay köyünde büyük bir sel felaketi olmuş, 47 ev yıkılmış ve altı kişi hayatını kaybetmişti. Köyün adeta haritadan silindiği bu sel felaketinin tahribatının bu denli büyük olmasındaki en büyük neden de köyde depolanan sel sularının sürükleyip selin etkisini büyüten tomruklardı.
Sel sularının gelmesiyle birlikte ilçe merkezlerindeki köprülere kadar ulaşan tomruklar adeta bir doğal baraj görevi görmüş ve Ayancık’ı sular altında bırakmıştı.
Bölge halkı Bartın’da oluşan ‘çöp yolu’nun da tomruklarla benzer bir etki yaratmasından ve olası bir afet durumunda ırmak yolunu tıkayarak daha büyük bir felakete yol açmasından korkuyor.