Büyümeyen hasılaya methiye
Üst üste yaşanan kuduz vakaları sonrası bakanlık harekete geçti. Hazırlanan yeni projeye göre kedi ve köpeklerin yanı sıra yaban hayatta da kuduz önlemleri alınacak. 29 kentte içine aşı gizlenmiş yemler havadan yabani hayvanların yaşadığı bölgelere atılacak.
Son dönemde Türkiye’de kuduz vakaları artış gösteriyor. 12 Haziran’da 28 yaşındaki Mimar Lütfü Seray köpek tarafından ısırıldıktan 20 gün sonra ölmüştü. Geçen kasım ayında da Bitlis’te yaşayan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin yine köpek ısırması sonrası yaşamını yitirmişti. Ardından ocak ayında Tunceli’de ölen bir ineğin kuduz olduğu ortaya çıkmış, Hozat ilçesine altı ay boyunca hayvan giriş çıkışı yasaklanmıştı. Geçen ay da Diyarbakır’da bir çiftlikte kısa süre önce ölen köpek ve ısırdığı iki inekte kuduz belirtilerine rastlanmış, çiftliğe hayvan giriş çıkışı yasaklanırken inekler de öldürülüp gömülmüştü. Yine geçen ay Artvin’in Arhavi ilçesinde sahibini ısırdıktan sonra ölen köpeğe kuduz teşhisi konmuş, üç köy tedbir amacıyla altı aylığına karantinaya alınmıştı.
Sık aralıklarla Türkiye’nin gündemine giren kuduz vakaları için Tarım ve Orman Bakanlığı bir proje hazırladı. 15 Ekim’de hayata geçecek olan proje kapsamında Adana, Sinop, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli olmak üzere 29 kentte yaban hayatını olduğu bölgelere uçakla içine aşı gizlenmiş köfte halinde yem atılacak.
Kuduza karşı havadan aşı çalışmasıhttps://t.co/9Q6u8pqe14 pic.twitter.com/ICYrQBtC5N
— Demirören Haber Ajansı (@dhainternet) October 14, 2023
‘Türkiye’de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım Çalışmaları’ isimli projeyi değerlendiren Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse kuduzun kısa sürede ölüme yol açtığına dikkat çekerek ölümleri engelleyecek çalışmaların önemini vurguladı. Köse “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu hastalık yok edilmiş. Ülkemiz ‘Kuduz Riskli Ülkeler’ arasına girince Tarım ve Orman Bakanlığı çok doğru ve güzel bir karar alarak yaban hayatında kuduz aşılama çalışmalarına başladı. Kedi köpekler bizler tarafından aşılanıyor ama bir de yaban hayatındaki hayvanlar var. Onların da aşılanması gerek. Yemleme sayesinde yaban hayatındaki çakal, kurt, tilki gibi hayvanların kuduza ömür boyu bağışıklık kazanması sağlanacak. Yaban hayatından evcil hayvana, oradan da insana ulaşan kuduz zinciri kırılmış olacak. Bu çalışma sayesinde kuduzu Türkiye’de yok etmiş olacağız. Vatandaşlara uyarımız ise şu; doğada bu yemleri görünce dokunmasınlar” dedi.