Hangi otomobilsiniz: Ferrari, Mustang 68, Tesla, Tosbağa
Tesla'nın sahibi Musk Almanya'daki fabrikası için 500 bine yakın ağaç kesti. Protestoların odağındaki bu gelişmeye rağmen Musk fabrikayı iki kat büyütmek için Almanya'dan izin almıştı: Nükleer santrallerini "yeşil politika" için kapatan Almanya'dan.
ABD’li milyarder Elon Musk’ın elektrikli otomobil üreten şirketi Tesla’nın Almanya’daki dev fabrikası 500 bin ağaca mal oldu. Almanya’daki fabrika Tesla’nın Avrupa operasyonlarının merkezi olarak görülüyor. İngiliz gazetesi The Guardian’ın yayınladığı uydu görüntüleri Mart 2020 ve Mayıs 2023 arasında 329 hektarlık ormanlık alanın yok edildiğini gösteriyor. “Daha yeşil bir Almanya” için nükleer santrallerini dahi kapatan Almanya’nın Musk’ın ağaç kıyımına nasıl izin verdiği ise merak konusu.
Almanya geçen yıl nisan ayında sahip olduğu son üç nükleer santrali de kapatarak nükleer enerji üretimine son verdi. Amaç Avrupa’nın yürüttüğü yeşil politikaya sadık kalmak, iklim değişikliğinin yarattığı krizi hafifletmekti. Nükleer enerji Almanya gibi disiplinin kuvvetli olduğu ülkelerde sorun yaratmayacak, yüklü miktarda enerjinin fosil yakıtlardan çok daha temiz şekilde üretilebileceği bir yöntem. Ancak son 37 yılda aktivistlerin verdiği “nükleersizleşme mücadelesi” 1986 Çernobil felaketinin Batı Almanya’ya kadar ulaşarak o dönemki kuşakta izler bırakmasıyla büyüyerek serpildi. O dönemin aktivistleri Almanya’nın şimdiki üç partili koalisyon hükümetinde yer alan Yeşiller’in kurucu üyeleri oldu. Bu aktivistler nükleer kazaların ve atıkların çevrede bırakabileceği zararlı etkilerden dolayı nükleer tesislere karşı çıkıyor.
Oysa Almanya’nın da enerjiye ihtiyacı var. Bunun için Rusya’ya bağımlılığı bile göze alsa da Ukrayna savaşından beri Batı’nın yaptırımlarına katılarak Moskova’dan gaz almadı. Ne var ki Berlin’in iklim krizine karşı hassasiyeti bir yere kadarmış. Ortaya çıkan yeni haberlere göre Musk, Tesla fabrikası kurmak için Almanya’da 500 bin ağacı katletmiş.
İnşa edilmiş Tesla fabrikası Almanya kamuoyu tarafından epey tartışılıyor. Fabrikanın inşasında atılan adımlar birçok çevreci grubun protestolarına sebep olmuştu. Mayıstan bu yana iklim aktivistleri fabrikanın kapanması için çeşitli gösteriler düzenliyor. Daha önce dev fabrikayı işgal etmeyi planlayan aktivistler, mart ayında elektrik tesisatını ateşe vererek fabrikanın çalışmasını iki günlüğüne durdurmuştu. Musk, gösterilerin ardından polis güçlerini “aşırı solcu saldırganlara” müdahale etmemekle suçlamıştı.
Musk’ın aldığı ilk tepki bu değil. Aşırı solcu çevreci Volkan Grubu’nun mayıs ayında üstlendiği eylemler olmuştu. Barışçıl başlamasına rağmen sonradan şiddetlenen gösteriler 10’a yakın kişinin tutuklanmasıyla son bulmuştu. Protestocuların fabrika yakınlarında ağaç evler kurmasıyla başlayan gösteriler, demiryollarının işgaline kadar dayanmış, protestocular en sonunda fabrikayı işgal etmek istemişti.
“Tesla’nın Musluğunu Kapa” kampanyasından Karolina Drzewo şirketin elektrikli araç üretiminin yerel doğa tahribatına ve metal madenciliği yoluyla küresel hasara yol açtığını söyledi. Drzewo “Almanya’nın en kurak bölgelerinden birinde, çevrenin çok büyük bir kısmı zaten yok edildi” dedi. Bu iddialara karşı Tesla’dan henüz bir yanıt gelmiş değil.
Bir diğer aktivist Antoine Halff “Almanya’daki Tesla fabrikası epeyce ağaç kesilmesine yol açtı. Elbette içten yanmalı motorlu araçların elektrikli araçlarla değiştirilmesi faydalı. Fakat ormanların yok edilmesine kesinlikle karşıyız” dedi. Kesilen ağaçların dünyaya faydası Tesla’nın her çeyrekte üretip sattığı araçlara denk.
Daha önce birçok kez çevre sorunlarının yaşandığı fabrika bölgesinde Tesla’nın daha fazla alan talebi Brandenburg eyaleti valisi tarafından onaylanmıştı. Dizel yakıt, alüminyum ve boya sızıntılarının yaşandığı fabrikadan henüz bir açıklama ya da özür gelmiş değil.