Imany, Harbiye’den haykırdı: Yumruklarını kaldır İstanbul, barışı, ateşkesi ve özgür Filistin’i iste
Gazze'ye insani yardım girişinin tek geçiş kapısı olan Refah Sınırı, nihayet açıldı. 20 kamyondan oluşan ilk insani yardım konvoyu yola çıktı. İsrail ise yardımların sadece güney Gazze'ye gidişine izin veriyor.
Gazze’den dış dünyaya İsrail’den geçmeden açılan tek kapı Refah Sınır Kapısı, geçici olarak açıldı. İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardımların sevkiyatı başladı. Böylelikle savaşın başlangıcından bu yana ilk insani yardım konvoyu, sürekli bombardımana rağmen Mısır’dan Gazze’ye geçti.
Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye insani yardım girişi başladı
Sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarını taşıyan tırlar, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne geçiş yapıyor https://t.co/h2Synl4R8J pic.twitter.com/nqsLQE9lZD
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 21, 2023
Yardım grupları konvoyun gelişini memnuniyetle karşılasa da 20 kamyonluk konvoyun sadece ‘okyanusta bir damla’ olduğuna vurgu yapıyor. Hamas yönetiminin medya ofisinden yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) ‘temel insani yardımlarının’ Mısır sınırından Gazze’ye girdiği belirtildi.
Gazze’deki insani krize vurgu yapılan açıklamada, insani yardımlarla bölgede yaşayan halkın ‘sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının’ karşılanacağı aktarıldı. Açıklamada, sınır kapısının insani yardımlar için ne kadar süreyle açık tutulacağına dair bilgiye yer verilmiyor, ancak Gazze’de insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için sınır kapısının ‘sürekli olarak açık tutulması gerektiği’ vurgusu yer alıyor.
Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılmasının ‘Gazze’de yaşanan insani felaketi dindirmeyeceği’ kaydedilen açıklamada, ‘sağlık hizmetlerinin verilemediği ve yaralananların tahliye edilerek tedaviye ihtiyaç duyduğu’ aktarıldı.
Gazze’de ‘yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme stoklarının en düşük seviyede olduğu’ ve bölge halkının gıda ve elektrikten mahrum kaldığı ifade edildi.
İnsani krizin son bulmadığı Gazze’de yardımlar bölgeye girerken ölü sayısı yükselmeye devam ediyor. Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 385’e yükseldi. Bunların 1,756 çocuk, 967 ise kadın.
Mısır Kızılayının Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, Refah Sınır Kapısı’ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne geçen ilk yardım konvoyunun 20 kamyondan oluştuğunu belirtti.
Zayid, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılarak insani yardımların bölgeye girmeye başladığını doğruladı. İlk konvoyda 20 kamyon bulunduğunu aktaran Zayid, yardımların gıda malzemelerinin yanı sıra çoğunlukla tıbbi malzemeden oluştuğunu ifade etti.
BM Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) ise Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye yalnızca 44 bin şişe içme suyu gönderebildiğini açıkladı. Bu sayı günlerdir içme suyu kesik olan Gazze’nin ihtiyaçlarını karşılaması için ise yetersiz.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde ”Gazze’de durum kontrolden çıkıyor ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar veriyoruz” demişti. Ghebreyesus, DSÖ’nün Gazze için bölgeye gönderdiği tıbbi malzemelerin 4 gündür sınırda beklediğini aktarmıştı. Sınır Kapısı’nın nihayet açılmasıyla, DSÖ, sağlık malzemelerinin kısa bir süre Gazze’ye hareket edeceğini belirtti.
X sosyal medya platformundan paylaşımda bulunan Ghebreyesus, ‘Malzemeler arasında travma ve kronik hastalık ilaçlarının yanı sıra temel ilaçların da yer aldığını’ ifade etti. DSÖ, Gazze’deki insani yardım ekiplerinin korunması ve bölgeye yönelik sürdürülebilir insani erişimi talep etti.
Bir başka ‘sürekli erişim’ çağrısı da BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain’den geldi. İlk konvoyun yola çıkmasından ‘memnuniyet’ duyduğunu açıklayan McCain, “Bu 20 tır önemli bir ilk adım ancak son konvoy olamaz.” ifadesini kullandı.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ayrıca Gazze’ye sağlık alanında yapılacak yardımlardaki ortaklığı için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türkiye Sağlık Bakanlığına teşekkürlerini iletmişti.
Gazze Şeridi ile Mısır arasında bulunan Refah kapısı, Gazze’ye İsrail topraklarına açılmayan tek çıkış noktasıdır. Dolayısıyla Sınır Kapısı, Gazze’ye doğrudan giren insani yardımın tek yolu.
Gazze’ye kara harekatı başlatmaya hazırlanan İsrail ordusu, Gazze vatandaşlarına şeridin Kuzey’ini terk edip Güney’e gidin uyarısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler (BM), uyarıdan beri son bir haftadır yaklaşık 400 bin Gazze vatandaşının yerinden edildiğini belirtmişti. Sınır Kapısı’nda bir sürü Filistinli, Gazze’yi terk etmek için günlerdir bekliyor.
Gazze’nin güney kesimine doğru gelen göç dalgası, komşu Mısır’ı endişelendirmişti. Ülkesinde Arap Bahar’ından beri çoğalan İslamcı hareketleri bastıran Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Gazze’den Mısır’a mülteci akınını engellemek istiyor. Hamas’ın Müslüman Kardeşler bağlantısı Kahire’yi endişelendiriyor.
Mısır, bölgenin abluka altına alınmasından beri insan geçişi ve malzeme akışını büyük ölçüde kısıtladı. İsrail ile olan ana geçişlerde olduğu gibi, kısıtlamalar da bazen hafifletildi ancak kaldırılmadı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, dün yaptığı bir açıklamada Refah Sınır Kapısı’nın açık olduğunu, ancak İsrail’in bölgeye insani yardımların girişini kabul etmediğini duyurdu.
Zeyd, “(Batı medyası) Tehcir senaryosunu teşvik ediyor. İsrail, sınır kapısını (Filistin tarafı) 4 kez vurarak yardımların girişini reddetmesine rağmen, sınır kapısının kapalı olmasından Mısır’ı sorumlu tutuyor” dedi.
Ebu Zeyd, “Refah Sınır Kapısı açık, İsrail Gazze’ye yardımların girmesini kabul etmiyor. Bugün de üçüncü ülke vatandaşlarının tahliyesinin sorumluluğu Mısır’a yükleniyor. Sınır kapısı açık, Mısır onların tahliye edilememesinden sorumlu değil” ifadelerini kullandı.
Ülkesinde Hamas militanları barındırmak istemeyen Sisi, çatışmada aynı zamanda ara bulucu rolü üstleniyor. Geçtiğimiz Pazar günü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri bakanı Anthony Blinken’i Kahire’de ağırlayan Sisi, bugün başkent Kahire’de Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 23 devletin katılımıyla bir barış zirvesi düzenliyor.
Yeni yardımların yola çıkması bekleniyor, ancak İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne giren insani yardımın yalnızca bölgenin güney bölgelerine gideceğini söyledi ve Filistinli sivilleri Hamas’la çatışmaktan kaçınmak için kuzey yarıyı terk edip bir araya gelmeye çağırdı. Ordunun sözcüsü Daniel Hagari, yardım paketlerinde benzin olmayacağını açıkladı. Ancak Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulundu.