Netanyahu Batı Şeria’da yeni yerleşimlere izin verdi, ilk yaptırım Norveç’ten geldi
Norveç'te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren aşırı sağcı seri katil Breivik Norveç'in insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bugün bir kez daha mahkeme karşısında.
2011’de bombalı ve silahlı saldırılarla 77 kişiyi öldüren Norveçli aşırı sağcı Anders Behring Breivik Norveç devletinin insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bugün ikinci kez mahkeme karşısına çıkıyor. Norveç’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en azılı katili olarak kayıtlara geçen Breivik 2012 yılında hapse girmesinden bu yana tecritte tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) uyarınca “insanlık dışı muamele” anlamına geldiğini iddia ediyor.
Fakat şartları 77 sivilin katili bir mahkum için azımsanmayacak derecede iyi. Norveç suçlular konusunda cezalandırma yerine rehabilitasyonu tercih ediyor ve Breivik içinde mutfak, yemek odası, birkaç koltuk ve duvarda Eyfel Kulesi’nin siyah beyaz resimleri olan TV odası, hatta oyun oynaması için konmuş Xbox’ın da olduğu iki katlı bir komplekste tutuluyor. Ağırlıklar, koşu bandı dahil çeşitli aletler olan bir fitness odası da var ve kompleksin etrafında üç muhabbet kuşu da seri katilin akıl sağlığı için sürekli uçuyor.
Norwegian mass killer attempts to sue the state once more for an alleged breach of human rights https://t.co/DSuzNrWF1j pic.twitter.com/t4Xc6VHWPk
— The Independent (@Independent) January 7, 2024
Avukatı Oystein Storrvik ise şu anda “Fjotolf Hansen” adını kullanan Breivik’in dış dünyadan biriyle iletişim kurmasının imkansız olduğunu ve müvekkilinin mektup göndermesinin engellenmesinin “insan haklarının bir başka ihlali” olduğunu söylüyor.
2016’da görülen bir davada benzer bir talep kabul edilmiş ancak daha sonra üst mahkemede bozulmuştu. Talep daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de (AİHM) reddedilmişti. Breivik 2022 yılında şartlı tahliye talebinde bulunmuş fakat rehabilitasyon belirtisi göstermediğine karar verilmişti.
Breivik 22 Temmuz 2011’de Oslo’da bombalı bir saldırıda sekiz kişiyi öldürdükten sonra Buskerud eyaletine bağlı Utoya Adası’nda Sosyal Demokrat Parti’nin gençlik kampına gitmiş ve burada polis memuru kılığında çoğu genç 69 kişiyi takip ederek öldürmüştü. Ertesi yıl Breivik’e Norveç adalet sisteminde nadiren kullanılan, toplum için hâlâ tehlike sayılması halinde müebbet hapis cezası verilebileceğine dair bir maddeyle birlikte ceza kanunundaki en uzun süre olan 21 yıl hapis cezası verilmişti.
Öte yandan mahkum Norveç’teki çok kültürlülüğe karşı “haçlı seferi” olarak tanımladığı saldırılarından dolayı hiç pişmanlık göstermedi.
Pek çok kişi Breivik’in açtığı davaları ve şartlı tahliye taleplerini “davasına dikkat çekme” ve hatta ceza davası sırasında zaman zaman yaptığı gibi bir kez daha “uluslararası ilgi odağı olma” çabası olarak görüyor. Saldırılardan kurtulanlar ve yaslı aileler için bir destek grubu yöneten Lisbeth Kristine Royneland grubunun bu davadaki ifadelerinin canlı yayınlanmasına izin verilmemesi kararından memnun olduğunu söyledi.
Bu arada Norveç yönetimi Breivik’in iddialarını reddediyor. Hükümet avukatı Andreas Hjetland şu ana kadarki gözlemlerinin Breivik’in ıslah çalışmalarına açık olmadığını gösterdiğini ve bu nedenle nasıl bir ceza daha hakkaniyetli olur bunu tahmin etmenin zor olduğunun altını çizdi.
Duruşma bugün Utoya Adası’na bir taş atımı uzaklıkta bulunan Ringerike Cezaevi’ndeki spor salonunda görülecek.