Kopenhag’daki İsrail Büyükelçiliği’nde patlama alarmı
Avrupa ve ABD'den 800'den fazla hükümet çalışanı, ülkelerinin İsrail'in Gazze işgaline verdiği destek için harekete geçti. Yetkililer, yazdıkları mektubu kendi hükümetlerine ilettiler.
İsrail’in Gazze işgali devam ederken 800’den fazla Avrupalı ve ABD’li yetkili, ülkelerinin Tel Aviv yönetimine verdiği destekleri kınayan bir mektup kaleme aldı. Al Jazeera’nin aktardığına göre sözkonusu yetkililer, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını “bu yüzyılın en kötü insani felaketlerinden biri” olarak nitelendirdikleri bir mektup kaleme alarak hükümetlerine gönderdi.
Mektup, 12 AB üyesi ülkenin hükümet çalışanları tarafından imzalandı. İmzacılar, liderlerinin yürüttüğü politikaların Gazze’deki savaş suçlarına katkıda bulanabileceği kaygılarını dile getirdi. “Hükümetlerimizin Politikaları Yanlış Olduğunda Sesimizi Yükseltmek Görevimizdir” başlıklı mektupta, “ulusların ahlaki duruşunu zayıflatan” politikalar kınandı.
İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden 27 bin kişinin ölümünün “önlenebilir” olduğu ifade edilen mektupta, “İsrail, on binlerce sivilin önlenebilir ölümüyle sonuçlanan Gazze’deki askeri operasyonlarında hiçbir sınır tanımadı ve İsrail’in yardımları kasıtlı olarak engellemesi, binlerce sivili kıtlık riskiyle karşı karşıya bırakarak insani bir felakete yol açtı” denildi.
Mektubun devamında hükümetlerinin İsrail’in saldırılarına diplomatik ve askeri destek sağladıklarına değinilerek, “Hükümetlerimiz İsrail askeri operasyonuna kamuoyu önünde diplomatik ve askeri destek sağlamıştır. Bu destek sonucu Filistin’de insani felaketle karşı karşıya kalınmış ve hükümetlerimiz ateşkes ve Gazze’de gerekli gıda/su/ilaç blokajlarına son verilmesi çağrısında bulunmamıştır” ifadeleri kullanıldı.
The New York Times’da yer alan habere göre mektup, İsrail’e destek veren hükümetlerin yetkililerinin böylesi bir düzeyde bir araya gelmesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyor. Mektupta imzası olan kamu görevlileri, uluslarının çıkarları doğrultusunda çalışmanın görevleri olduğunu ve hükümetlerinin savaş konusunda tutum değişikliğine gitmesi gerektiğine inandıkları için seslerini yükselttiklerini vurguluyorlar. İmzacılar, endişelerini daha önce iç kanallar aracılığıyla dile getirdiklerini ancak görmezden gelindiklerini de söylüyorlar.
The New York Times’ın elde ettiği bir kopyaya göre mektupta, “Hükümetlerimizin mevcut politikaları, ahlaki duruşlarını zayıflatmakta ve küresel olarak özgürlük, adalet ve insan haklarını savunan bir yerde durabilme kabiliyetlerini baltalamaktadır” deniyor.
Mektupta ayrıca “Hükümetlerimizin politikaları, uluslararası hukukun ağır ihlallerine, savaş suçlarına ve hatta etnik temizlik veya soykırıma katkıda bulunduğuna dair risk içermektedir” deniliyor.
Avrupa Birliği’nin 27 üyesi ve onların ortak kurumları çoğunlukla büyük ölçüde İsrail yanlısı. Avrupa Birliği içerisinde Filistin’e verdiği destekle öne çıkan ülke İspanya olmuştu. Mektupta, AB üyesi ülkeler dışında İsrail’in en büyük destekçileri ABD ve İngiltere’den de imzacılar yer alıyor.