Dünya Gazze için ayakta: ABD’den vatandaşlarına geniş kapsamlı uyarı
Erdoğan'ın daha önce "Kusura bakmasın ama özür dilemesi lazım" dediği Filistin lideri Abbas Türkiye'ye geldi. Abbas'ın ilk durağı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Filistin lideri bugün de TBMM'de konuşma yapacak.
Gazze savaşının başlamasından kısa süre sonra İsrail’e tavır alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan giderek sertleşti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’e benzetti, İsrail suikastında ölen Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye için bir günlük yas ilan etti, Batılı ülkelerin büyük kısmının “terör örgütü” olarak kabul ettiği Hamas’ı “mücahitler topluluğu” olarak niteledi.
Bunlar Erdoğan’dan beklenebilir tutumlardı ama Erdoğan’ın Hamas’ın rakibi El Fetih lideri Mahmud Abbas’a kırgınlığını açıkça dile getirmesi pek beklenen bir şey değildi. Netanyahu Amerikan Kongresi’nde konuşup alkışlandığında “Biz de (Filistin Devlet Başkanı Mahmud) Abbas’ı TBMM’de konuşmaya çağırdık ama gelmedi. Kusura bakmasın ama özür dilemeli” diyen Erdoğan dün Abbas ile bir araya geldi.
Bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Abbas bu kez Türkiye’de. Böyle bir ziyaretin olacağı iki hafta önceden belliydi.
Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan görüşme basına kapalıydı ancak İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamalar önemli buluşmanın içeriğine dair ipuçları verdi. Erdoğan Türkiye’nin Filistin’in haklı davasına olan sarsılmaz desteğini bir kez daha vurguladı. İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırılarına karşı Türkiye’nin sessiz kalmayacağını ve uluslararası toplumun baskılarını artırmak için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamlar, kalıcı ateşkes ve barış için atılması gereken adımlar ile… pic.twitter.com/98f0fA7nsX
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) August 14, 2024
İsrail ve Hamas arasındaki dolaylı arabuluculuk görüşmelerinde Türkiye’nin adı çok geçmemiş, bu durum Türkiye’nin saf dışı kaldığı yorumlarına yol açmıştı. Bu aşamada Mısır, Katar ve ABD öne çıktı ancak Türkiye’nin amacının arabuluculuktan çok garantörlük olduğu biliniyordu. Bu arada hem Erdoğan hem de hükümetin geri kalanı Hamas ile yakın ilişkileri tüm tepkilere rağmen sürdürüyor.