ABD, ilk yapay zeka hukuku düzenlemelerini açıkladı

Yapay zekanın risklerini azaltmak için denetimler her geçen gün artıyor. Biden hükümeti, yapay zeka ile nükleer enerji ve silah üretimini engellemeyi hedefliyor.

Bilim Teknoloji 30 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını imzaladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, yapay zekadan kaynaklanan riskleri önlemeyi amaçlayan kapsamlı bir kararname çıkardı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle hazırlanan kararname, yapay zeka güvenliği için yeni standartlar getiriyor.

“ABD’lileri yapay zeka sistemlerinin potansiyel risklerinden korumak için” hazırlandığı belirtilen kararname, yapay zeka sistemleri geliştiren şirketlerin güvenlik testi sonuçlarını ve diğer kritik bilgileri hükümetle paylaşmasını zorunlu kılıyor.

Beyaz Saray Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Reed, bunun “yapay zeka güvenliği ve güveni konusunda dünyadaki herhangi bir hükümetin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en güçlü eylemler dizisi” olarak nitelendirdi. Reed, ayrıca kararnamenin ”yapay zekadan hem en iyi şekilde faydalanmak hem de korunmak” için önemli bir adım olduğunu ekledi.

Yapay zeka ile nükleer silah ve enerji üretilmemesi için denetimler artacak

Kararname kapsamında, kurumların güvenlik testleri için standartlar belirlemesi ve siber güvenlik risklerini ele alması gerekiyor. Kişilerin dolandırıcılıktan korunması amacıyla, yapay zekayla oluşturulan içeriğin tespit edilmesi ve doğrulanması için yeni kurallar getiriliyor.

Kararnamenin önemli noktalarından bir tanesi de yapay zekaların nükleer silah ve enerji üretmemesi için denetimler artacak. Bir Amerikan Enerji Bakanlığı çalışanı, yapay zeka sayesinde nükleer silah üretmek için gerekli işlem ve parçaları öğrenmenin mümkün olduğunu söylemişti.

Bu kapsamda, yazılımlardaki güvenlik açıklarını bulmak ve düzeltmek için gelişmiş bir siber güvenlik programının oluşturulması da hedefleniyor.

Yeni uygulamalar ile yapay zekanın temel olarak tıp ve iklim araştırmalarına yardımcı olması hedefleniyor.

Kongre de yasa çıkarabilir

Yapay zeka alanındaki yasal düzenlemelerin daimi ve etkili olmaları için Amerikan kongresinin yeni yasalar çıkartması gerekiyor. Kongre, bugüne kadar kapsamlı yapay zeka kanunları çıkarmamış olsa da, önümüzdeki dönemlerde konunun gündemde olması bekleniyor.

Demokrat Partili senatör Charles Ellis Schumer, yapay zeka kanunları çıkartmak için iki partili bir anlaşmanın arandığını, ama bunun ancak aylar sonra mümkün olabileceğini söyledi. Schumer’in bu hafta endüstri yöneticilerini, sivil toplum liderlerini ve önde gelen yapay zeka araştırmacılarını bir araya getiren foruma katılması bekleniyor. Forumun tartışma konuları arasında federal yapay zeka araştırmaları için federal bütçeden ayrılan fon olacak.

Avrupa Birliği ve Çin de yasaları arttırıyor

Dünya’nın öbür ucunda da yapay zekayı denetlemek için yasal uygulamalar artıyor. Avrupa Birliği’nin (AB), iki yıldır müzakere halinde olan bir yapay zeka yasa tasarısını Aralık ayında geçirmesi bekleniyor. Tasarının, çeviri veya belge düzenleme gibi ‘temel’ olmayan işler yapan yapay zekaları da denetim altında tutması bekleniyor.

Teknolojinin sıkı devlet denetimi altında tutulduğu Çin de ise benzer regülasyonlar gündemde. Baskıcı koşullar, yapay zeka alanında araştırma yürüten şirketleri epey zorluyor. Örneğin yapay zekalar, tarama yaparken Wikipedia ve Reddit gibi Çin’de yasak olan internet sitelerinde bilgi alması yasak.

ChatGPT'yle gündem: İsrail'in hastaneyi vurmadıklarını kanıtlamak için paylaştığı materyaller yapay zekâ destekli olabilir mi?ChatGPT’yle gündem: İsrail’in hastaneyi vurmadıklarını kanıtlamak için paylaştığı materyaller yapay zekâ destekli olabilir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.