ABD-Kanada sınırında patlayan araç: Terör bağlantısı bulunamadı

ABD ile Kanada arasındaki sınır geçişleri patlama sonucu kapatıldı. Uçuşlar iki gün süreyle durdurulurken, FBI araçta patlayıcı madde bulamadı, saldırıyı trafik kazası olarak nitelendirdi.

Dünya 23 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kanada arasındaki sınır geçişleri iki ülkeyi birbirine bağlayan Rainbow Köprüsü’nde yaşanan bir patlama nedeniyle kapatıldı. CNN’in haberine göre, köprüde patlayan araç aşırı hız yapan Bentley marka bir arabaydı. Haberin devamında aracın içinde bulunan karı kocanın kazada öldüğü söyleniyor.

Patlamanın neden olduğu şu ana kadar netleşmezken Kanadalı ve ABD’li yetkililer patlamanın nedenini araştırıyor.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) araçtaki cesetleri teşhis etmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Patlamanın ardından bunun bir terör saldırısı olup olmadığı araştırılıyordu. FBI’ın Buffalo ofisi büro şefi tartışmalara son noktayı koydu. Kamuoyuna yaptığı açıklamada, ”Olay yerinde yapılan aramada herhangi bir patlayıcı madde ortaya çıkmadı ve herhangi bir terör bağlantısı tespit edilmedi. Dosya Niagara Şelalesi Polis Departmanına ‘trafik kazası’ sıfatıyla devredildi” dedi.

Kumarhanede görüntülenmiş

ABD medyasında yer alan haberlerde sözkonusu aracın ABD’den Kanada’ya gitmekte olduğunun belirlendiği aktarıldı. Kolluk kuvvetleri, olayın meydana gelmesinden bu yana geçen saatlerde aracın takıldığı görüntüleri inceledi. Buna göre sözkonusu araç, olaydan önce yakındaki bir New York kumarhanesinde kameralara takıldı.

Rainbow Köprüsünde patlayan aracın o anları da güvenlik kameralarına yansıdı. Aracın rampadan havaya uçup süzüldüğü anlar kameralara yansıdı. Aracın 22 Kasım saat 11:22’de infilak ettiğini gösteriyor.

Dört sınır kapısı da kapatıldı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, iki ülke arasındaki dört sınır kapısının kapatıldığını açıkladı. Trudeau, kapalı sınır geçişlerinin Rainbow Köprüsü, Whirlpool Köprüsü, Queenston Köprüsü ve Barış Köprüsü olduğunu belirtti.

Ülke genelindeki tüm sınır geçişlerinde ek önlemler düşündüklerini ifade eden Kanada Başbakanı, “Bunu olağanüstü derecede ciddiye alıyoruz” diye de ekledi.

“Terör şüphesi” doğuran bu patlamaya dair soruşturma devam ederken Kanadalı yetkililer de kameraların karşısına geçti. Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Dominic LeBlanc, “Bu, Kanada hükümeti ve ABD için bir endişe kaynağıdır, bu nedenle bu durumu çok ciddiye alıyoruz ancak spekülasyona da izin veremeyiz” dedi.

Toronto polisi, şehir genelinde devriye sayısını artırdıklarını açıkladı.

Uçuşlar iki gün durdu

Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı uluslararası uçuşları durdurma kararı aldı. ABD Federal Havacılık İdaresi’ne göre Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı hem uluslararası gelen hem de giden uçuşlara kapatıldı. Uçuşların iki gün süreyle durdurulduğu aktarıldı.

Adams duyurdu: New York polisi görevlendirildi

Son zamanlarda ismi Türk hükümetiyle ilişkilerinin incelendiği soruşturmayla gündeme gelen New York Belediye Başkanı Eric Adams da X hesabından yaptığı açıklamada, New York Polis Departmanı memurlarının Rainbow Köprüsü’ndeki çalışmaları desteklemek üzere görevlendirildiğini duyurdu.

Buffalo’daki Yahudi cemaati de merkezlerini kapatmıştı

İsrail ve Filistinli örgütler arasında devam eden savaşta Batı ülkelerinin İsrail’e desteği tansiyonu ve protestoları artıran nedenlerden biriydi. Patlamanın ardından ”terör bağlantısı” şüphesi nedeniyle Buffalo’daki Yahudi cemaat merkezi, Şükran Günü tatili sonrasına kadar kapanma kararı almıştı. Yapılan açıklamada kapatma önerisinin kendilerine kolluk kuvvetlerince verildiğini açıklayan topluluk, kendilerine yönelik kesinleşmiş bir tehdit bulunduğuna dair bir işaret olmadığını da açıklamıştı.

Ateşkes ve esir takası için geri sayım: 10 rehineye karşı 50 Filistinli mahkum bırakılacakAteşkes ve esir takası için geri sayım: 10 rehineye karşı 50 Filistinli mahkum bırakılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.