Siyaset sahnesinde teknoloji milyarderlerinin rolü büyüdü: Trump’ın zaferi nasıl karşılandı?
ABD Seçim Günlüğünden herkese merhaba. Bugün sizlerle sosyal medyanın yarattığı bilgi kirliliğinin ABD seçimlerinde nelere neden olduğunu konuşacağız. Aynı zamanda Harris'in A takımına şöyle bir bakıp, erken oy verme işlemini konuşacağız.
ABD Seçim Günlüğü hız kesmeden devam ediyor. Bugün önce Axios’tan Zachary Basu’nun ilgi çeken bir haberine bakacağız ardından da Demokratların adayı Kamala Harris’in takımının beynini oluşturan kişileri inceleyeceğiz.
Basu’nun haberine göre, tarihi ABD seçimine günler kala eğitimli kesimi hedef alan dezenformasyon saldırısı ağı büyük bir tehlike yaratıyor. Çünkü Basu’ya göre “politik bilincinin daha gelişmiş olması gereken” eğitimli elitler, milyarderler, seçilmiş yetkililer, gazeteciler komplo teorileri ve yalan haberlere kanmaya devam ediyor.
🔎 Neden önemli?
Seçimlere sayılı günler kala özellikle dünyanın en büyük sosyal medya platformu X’in sahibi olan Elon Musk gibi kişiler, geleneksel medyaya güveni kalmayan kimilerini etkiliyor. Musk bilindiği üzere Cumhuriyetçilerin adayı ve eski başkan Donald Trump’ı destekliyor, bakanlık için de göz kırpıyor. Basu da haberinde bunun için “insanların saflığı yeni bir olgu değil” diyor. Çünkü sosyal medyada dolaşan yanlış bilgiler kutuplaşmış siyasete, kötü aktörlere hizmet ediyor. Ve ABD de günler sonra tarihinin en kritik seçimlerinden birine tanık olacak. kutuplaşmanın yeniden zirve yaptığı ABD’de, özellikle Cumhuriyetçilerin sosyal medya üzerinden dolaşıma soktuğu kimi yanlış bilgiler büyük bir dezenformasyon ağı yaratmış durumda.
Örnekler:
Cumhuriyetçiler için çalışan influencerlar, Başkan Yardımcısı Harris’in Univision belediye binasındaki konuşmasında prompter kullandığına dair iddiaları dolaşıma soktu. Trump’ı destekleyen Musk’ın sahibi olduğu X de bunu trend topic’te gerçekmiş gibi tanıttı.
X’te 1,4 milyon takipçisi olan milyarder Bill Ackman, ABC News’ten bir “muhbirin” Harris’e Trump’la yapacağı münazara öncesinde soruları verdiğine dair iddiaları sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaştı. Ancak Basu’ya göre o da biz dezenformasyon ağının kurbanı oldu ve sonrasında haberlerin gerçeği yansıtmadığını kabul ettiğini yazdı.
🔎 Odak: Basu, X’i devralmasıyla sahte haberlerin yayılmasını sağlayan Elon Musk’ın en tehlikeli suçlular arasında yer aldığını ifade ediyor. Haberde X ile elde ettiği güçle Musk’ın, büyük bir bilgi kirliliği kampanyası yürüttüğüne dikkat çekiliyor.
Harris yanlısı hesaplar da geçen hafta Bush’un eski danışmanı Karl Rove’un Pennsylvania’da onun için kampanya yürüttüğünü iddia etti. Rove tweetinde “İnsanların nelere kandıklarını görmek şaşırtıcı,” dedi.
Aynı zamanda yine Harris yanlıları, Trump’a yönelik Temmuz ayında gerçekleşen ilk suikast girişiminin ardından komplo teorileriyle sosyal medyayı doldurmuş, hatta büyük bir destekçi kitlesi de bulmuştu.
Axios tarafından geçtiğimiz ay yapılan Axios Vibes anketine katılanların yüzde 54’ü “Neyin doğru olduğunu bilemediğim için siyasetten koptum” ifadesine katılıyor.
🔎 Odak: Dezenformasyonun gerçek hayata olumsuz etkileri göz önüne alındığında, tehlikenin ne denli ciddi olduğu da ortada. Keza gazeteci Mike Allen da buna dikkat çekiyor: “Dezenformasyon çılgınlığı belki internette yaşanıyor, ancak gerçek dünyadaki etkileri çok büyük. Geçtiğimiz haftalarda Güneydoğu’yu kasıp kavuran ölümcül kasırgalar, insanların komplo teorilerine ne kadar yatkın hale geldiğini ve acil durum müdahale ekiplerine yönelik tehditlerin ne kadar arttığını gözler önüne serdi” diyor.
ABD Başkanı Joe Biden’ın A takımı onun bazen eleştirilmesine neden oluyor. Hatta demans iddialarının arttığı dönemde Biden’a destek veren söz konusu A takımının başkana en büyük kötülüğü yaptığı dahi ifade edilmişti. Bu A takımının en önemli üyelerinden bir de Kamala Harris idi. Şimdi kendisi başkanlık için yarışıyor ve her seferinde “Biden’dan çok farklı olacağını” dile getiriyor. Haliyle bu yenilik algısını yaratacak A takımının kimlerden oluşacağı da merak konusu. Bazı isimler var elbet:
-Harris’in eski iç politika danışmanı ve Senato’nun eski özel kalem müdürü Rohini Kosoglu şimdi kampanyada ona danışmanlık yapıyor.
-Brian Nelson da Harris’in kampanya ekibindeki bir diğer önemli politika danışmanı. Nelson daha önce Harris’in Kaliforniya Başsavcısı olduğu dönemde ve ABD Senatosu’nda başkan adayıyla birlikte çalışmıştı. Nelson son olarak Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarıydı.
-Phil Gordon, Harris’in 2020’deki kısa başkanlık kampanyasından bu yana ulusal güvenlik danışmanı. Gordon daha önce Clinton ve Obama yönetimlerinde Avrupa ve Orta Doğu konularında çalışmıştı.
-Harris strateji konusunda Minyon Moore’a güveniyor. Moore, Clinton döneminde siyasi işler direktörlüğü yapmış partiyle derin bağlara sahip bir isim. Moore en son Demokratik Ulusal Kongre Komitesi’nin başkanlığını yapmıştı.
-Kampanyada kıdemli bir siyasi danışman olan Megan Jones, Harris’in 2020 kampanyasının bir parçasıydı. Jones, yirmi yılı aşkın bir süre boyunca, bu yıl önemli bir savaş alanı olan Nevada’nın merhum Demokrat Senatörü Harry Reid’in yardımcılığını yaptı.
-Sheila Nix, Harris’in kampanyadaki personel şefi. Nix, Obama yönetimi sırasında dönemin ikinci eşi Jill Biden’ın özel kalem müdürüydü.
-Brian Fallon Harris’in kampanyadaki iletişim stratejisini yönetiyor. Kendisi Senatör Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Hillary Clinton’ın eski yardımcılarından,
-Josh Hsu, daha önce Harris’in Başkan Yardımcılığı ofisinde baş danışmanlığını ve Senato’da özel kalem müdür yardımcılığını yapmış, uzun süredir danışmanlık ve politika danışmanlığı yapan bir isim. Adli atamalar konusunda uzmandır ve Harris’e ceza adaleti politikası konusunda danışmanlık yapmaktadır.
Seçim gününe haftalar olmasına rağmen, ABD’de binlerce kişi oylarını çoktan kullandı. Oy sayımında yaşanan gecikmelerin de kilit eyaletlerde kazananların açıklanmasını geciktirmesi bekleniyor. Erken oy kullanmanın popülerliği ve yaygınlığı, Seçim Günü’nü modası geçmiş bir kavram haline getirdi. Axios’a göre posta yoluyla erkenden oy kullanma son 24 yılda patlama yaptı. Center for Election Innovation and Research’e göre ise 2000 yılında sadece 24 eyalet vatandaşlarına Seçim Gününden önce oy kullanma imkanı sunuyordu, bu sayı 2024 yılında 47’ye yükseldi.
USA Today’in haberine göre, yaklaşık iki düzine eyalette erken oy verme işlemi devam ediyor. İki düzineden fazla eyalet de önümüzdeki iki hafta içinde oy vermeye başlayacak. Bu hafta yayınlanan yeni bir NBC News anketine göre, seçmenlerin yarısından fazlası erken oy kullanmayı planlıyor.
Halihazırda erken oy kullanmış ya da kullanmayı planlayan seçmenlerin çoğunluğu Harris’i destekliyor. Ankete göre, Seçim Günü oy kullanmayı planlayan seçmenlerin çoğu Trump’ı destekliyor. MIT Election Data and Science Lab tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında Demokratların yüzde 60’ı posta yoluyla oy kullanırken, bu oran Cumhuriyetçilerde yüzde 32 idi.
Salıncak eyaletlerden Georgia’da da erken oy kullanma işlemi salı günü rekor bir başlangıç yaptı ve 328 binden fazla oy kullanıldı.