ABD Seçim Günlüğü: NYT yargıyı dağıttı, ‘tek yurtsever’ Harris’miş

Seçim günlüğünde bugün, The New York Times editöryal ekibi tarafından yayımlanan seçmenlere açık mektubu mercek altına alıyoruz. Aynı zamanda, bahsetmekten vazgeçemediğim Georgia eyaletinde Harris'in yeni hedef kitlesine bir bakacağız.

Dünya 1 Ekim 2024
Kaynak: Sourcebooks ajandası.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Seçim Günlüğü sandığa 35 gün kala da tüm hızıyla devam ediyor. Bugün  de her zamanki gibi konuşacak çok konumuz var. Heybemiz nelerle dolu beraber bakalım:

📌 NYT’ye göre “tek yurtsever seçenek” Kamala Harris
📌 Harris Georgia için hırs yaptı hedef kitlesi: Asya asıllı Amerikalılar

New York Times’tan seçmene açık mektup

ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The New York Times, 30 Eylül’de yayımladığı bir makaleyle dikkatleri üzerine çekti. Editöryal makalede, gazetenin seçimlere bakış açısı da yansıtılmış oldu. Aşırı taraflı bir şekilde kaleme alınan yazıda, seçimlerdeki tek yurtsever seçeneğin Demokratların adayı ve mevcut başkan yardımcısı Kamala Harris olduğu belirtildi. Makalede dikkat çeken ifadeler vardı.

Bazılarına bakalım:

  • Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak görev yapmaya Donald Trump’tan daha layık olmayan bir aday hayal etmek zor.
  • Kendisi, makam için ahlaki açıdan uygun olmadığını kanıtlamıştır.
  • Kendisi, bilgelik, dürüstlük, empati, cesaret, itidal, alçakgönüllülük, disiplin gibi nitelikleri gerektiren görev için mizaç olarak uygun olmadığını kanıtlamıştır.
  • Bu özellikler; başkanın görevlerini yerine getirme kabiliyetini sınırlayan diğer her şeyle birleşiyor: çok sayıda suç isnadı, ilerleyen yaşı, politikaya olan temel ilgisizliği ve giderek tuhaflaşan ortakları.

Bu ifadelerin ardından yazıda seçmenlere şöyle çağrıda bulunuluyor: “Donald Trump başkan olmaya uygun değildir. Ülkemizin, demokrasimizin istikrarını önemseyen her seçmen, onu yeniden seçtirmemelidir.”

Ardından da şöyle bir yargıya varılıyor: “Bu nedenle, seçmenlerin kendisiyle olan siyasi anlaşmazlıkları ne olursa olsun, Kamala Harris başkanlık için tek vatansever seçenektir.”

Harris’in de “mükemmel olmadığı” Demokrat Biden yönetimi altındaki görevi sebebiyle ima edilerek “yine de Amerikalıları Harris’in sicili ile rakibinin sicilini karşılaştırmaya çağırıyoruz” denildi.

🔎Odak:

Yaklaşan ABD seçimlerinin kaderi 7 salıncak eyalete bağlı diye daha önce de defalarca söylemiştik. Bu salıncak eyaletlerden Georgia’nın anketleri son günlerde oldukça hareketli. (Bu eyaleti ayrıyeten irdeleyeceğiz) Haliyle ABD anketlerde kıran kırana yarışan bu iki aday için epey kritik bir dönemecin eşiğinde. Donald Trump’ın son anketlerde Harris’in yalnızca iki puan gerisinde olduğunu anımsarsak, bu makalenin tonunu da anlamak mümkün. Trump’ın yeniden seçilmesi ihtimali ABD’de kimi çevrelerce epey korkuyla karşılanıyor. Haklı olunan çok nokta da var. Ancak bir dış politika editörü olarak, Harris’in dünyaya Trump kadar katkısı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Trump İsrail konusunda bir değişim yaratamayacaksa dahi Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin daha büyümesine -eğer samimiyse- cidden  engel olabilir. (Tabii ki çıkarları doğrultusunda) Yani Demokrat yönetimin Rusya tutumunun dünyayı daha da içinden çıkılmaz bir hale sürüklediği gerçek. Özellikle son zamanlarda tartışılan uzun menzilli silah konusunu anımsarsak.

Harris’in Georgia’da hedef kitlesi belli

Dünkü seçim günlüğünde de Georgia’yı ele almıştık. Bunun nedeni de her ne kadar henüz Trump’ın önüne geçememiş olsa da Harris’in buradaki makası giderek kapatması. Georgia her ne kadar Meksika sınırındaki Arizona kadar kaçak göç konusunda “kritik” bir noktada yer almıyor gibi görünse de dün de bahsettiğimiz gibi iş imkanlarının çokluğu orayı göçmenler açısından cazibe merkezi kılıyor. Kaçak göçmenler içinse yine coğrafi konumu belirleyici bir şekilde tercih meselesi oluyor. Haliyle göçmen nüfusu da göçmenlerden şikayetçi olan nüfusu kadar kalabalık. Haliyle Trump’ın başkanlık koltuğunda oturmasından ürken kararsızlar da kasım ayında Demokratlara oy vermek için daha da ikna olmaya başlıyor.

CNN’e göre Asya asıllı Georgia nüfusunda Harris’in popülaritesi de giderek artmakta. Ki bu değişim, kasım ayındaki seçimlerin sonucu için kritik ipuçları taşıyor. Cumhuriyetçiler de Demokratlar da özellikle hedef kitle olarak nüfusu giderek artan Asyalı Amerikalıları gözüne kestirmiş durumda. Ancak Trump’ın göçmenlere ilişkin saldırgan tutumu ibrenin de Harris’e kaymasına neden oluyor.

AAPI Data tarafından geçen hafta yayınlanan bir anket, Asya asıllı Amerikalı seçmenlerin yüzde 66’sının Harris’i, yüzde 28’inin ise Trump’ı desteklemeyi planladığını ortaya koydu. Aynı anket, Asyalı Amerikalı seçmenlerin yüzde 62’sinin Harris hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu, yüzde 35’inin ise olumsuz görüşe sahip olduğunu ortaya koydu. Bunda  Harris’in Asyalı kimliğinin de büyük bir etkisi olduğu aşikar.

Pew Araştırma Merkezi’ne göre, 2024 yılında yaklaşık 15 milyon Asya asıllı Amerikalının oy kullanma hakkına sahip olacağı tahmin ediliyor ve bu rakam 2020 seçimlerine göre yüzde 15 artmış durumda.

AAPI Data’ya göre Georgia’da yaklaşık 328 bin Asya asıllı Amerikalı ve Pasifikli seçmen  bulunuyor. Bu sayı, başkanlık yarışının beklenen çekişmesi göz önüne alındığında önemli bir viraj olarak öne çıkıyor.

ABD Seçim Günlüğü: Cumhuriyetçi eski büyükelçi Flake de Harris'ten yanaABD Seçim Günlüğü: Cumhuriyetçi eski büyükelçi Flake de Harris’ten yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.