ABD Seçim Günlüğü: Kırılgan erkeklik ve Harris’in fendi
Seçim günlüğünde bugün, The New York Times alışılmadık derecede erken başyazısını mercek altına alıyoruz. Gazete, şimdiden Kamala Harris'i 'Tek gerçek yurtsever seçenek' olarak ilan etti. Oysa bu hep seçimden bir gün önce yapılırdı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Seçim Günlüğü sandığa 35 gün kala da tüm hızıyla devam ediyor. Bugün de her zamanki gibi konuşacak çok konumuz var. Heybemiz nelerle dolu beraber bakalım:
📌 NYT’ye göre “tek yurtsever seçenek” Kamala Harris
📌 Harris Georgia için hırs yaptı hedef kitlesi: Asya asıllı Amerikalılar
Amerika’da bir gelenektir, gazetenin kendi imzasıyla yayınlanan başyazılarda, seçime birkaç gün önce gazete hangi adayı desteklediğini açıklar. Ancak dün The New York Times’ın başyazısını görenler hiç de alışıldık olmayan bir durumla karşılaştılar. Seçime 35 gün vardı ve gazete şimdiden kimi desteklediğini açık açık yazmıştı başyazısında.
Üstelik bu başyazı alışılmadık derecede sertti. Gazetenin başyazısını kaleme alan editoryal yazarlara göre Donald Trump ABD’ye başkan olmak için gereken özelliklerin hiçbirine sahip değildi, tam da bu sebeple ‘tehlikeli’ydi. O yüzden de bu seçimde Kamala Harris’e oy vermek ‘yurt severlik gereği’ydi. Zaten baş yazının başlığı da buydu: ‘Yegane yurtsever seçenek Kamala Haris.’
Yazının sert tonunu anlamak ve yazarların akıl yürütme biçimini aktarmak kolay değil. O yüzden yazıdan bazı alıntılar yapalım:
Bu ifadelerin ardından yazıda seçmenlere şöyle çağrıda bulunuluyor: “Donald Trump başkan olmaya uygun değildir. Ülkemizin, demokrasimizin istikrarını önemseyen her seçmen, onu yeniden seçtirmemelidir.”
Ardından da şöyle bir yargıya varılıyor: “Bu nedenle, seçmenlerin kendisiyle olan siyasi anlaşmazlıkları ne olursa olsun, Kamala Harris başkanlık için tek vatansever seçenektir.”
Harris’in de “mükemmel olmadığı” Demokrat Biden yönetimi altındaki görevi sebebiyle ima edilerek “yine de Amerikalıları Harris’in sicili ile rakibinin sicilini karşılaştırmaya çağırıyoruz” denildi.
🔎Odak:
Yaklaşan ABD seçimlerinin kaderi 7 salıncak eyalete bağlı diye daha önce de defalarca söylemiştik. Bu salıncak eyaletlerden Georgia’nın anketleri son günlerde oldukça hareketli. (Bu eyaleti ayrıca irdeleyeceğiz) Haliyle ABD anketlerde kıran kırana yarışan bu iki aday için epey kritik bir dönemecin eşiğinde. Donald Trump’ın son anketlerde Harris’in yalnızca iki puan gerisinde olduğunu anımsarsak, bu makalenin tonunu da anlamak mümkün. Trump’ın yeniden seçilmesi ihtimali ABD’de kimi çevrelerce epey korkuyla karşılanıyor. Haklı olunan çok nokta da var. Ancak bir dış politika editörü olarak, Harris’in dünyaya Trump kadar katkısı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Trump İsrail konusunda bir değişim yaratamayacaksa dahi Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin daha büyümesine -eğer samimiyse- cidden engel olabilir. (Tabii ki çıkarları doğrultusunda) Yani Demokrat yönetimin Rusya tutumunun dünyayı daha da içinden çıkılmaz bir hale sürüklediği gerçek. Özellikle son zamanlarda tartışılan uzun menzilli silah konusunu anımsarsak.
Dünkü seçim günlüğünde de Georgia’yı ele almıştık. Bunun nedeni de her ne kadar henüz Trump’ın önüne geçememiş olsa da Harris’in buradaki makası giderek kapatması. Georgia her ne kadar Meksika sınırındaki Arizona kadar kaçak göç konusunda “kritik” bir noktada yer almıyor gibi görünse de dün de bahsettiğimiz gibi iş imkanlarının çokluğu orayı göçmenler açısından cazibe merkezi kılıyor. Kaçak göçmenler içinse yine coğrafi konumu belirleyici bir şekilde tercih meselesi oluyor. Haliyle göçmen nüfusu da göçmenlerden şikayetçi olan nüfusu kadar kalabalık. Haliyle Trump’ın başkanlık koltuğunda oturmasından ürken kararsızlar da kasım ayında Demokratlara oy vermek için daha da ikna olmaya başlıyor.
CNN’e göre Asya asıllı Georgia nüfusunda Harris’in popülaritesi de giderek artmakta. Ki bu değişim, kasım ayındaki seçimlerin sonucu için kritik ipuçları taşıyor. Cumhuriyetçiler de Demokratlar da özellikle hedef kitle olarak nüfusu giderek artan Asyalı Amerikalıları gözüne kestirmiş durumda. Ancak Trump’ın göçmenlere ilişkin saldırgan tutumu ibrenin de Harris’e kaymasına neden oluyor.
AAPI Data tarafından geçen hafta yayınlanan bir anket, Asya asıllı Amerikalı seçmenlerin yüzde 66’sının Harris’i, yüzde 28’inin ise Trump’ı desteklemeyi planladığını ortaya koydu. Aynı anket, Asyalı Amerikalı seçmenlerin yüzde 62’sinin Harris hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu, yüzde 35’inin ise olumsuz görüşe sahip olduğunu ortaya koydu. Bunda Harris’in Asyalı kimliğinin de büyük bir etkisi olduğu aşikar.
Pew Araştırma Merkezi’ne göre, 2024 yılında yaklaşık 15 milyon Asya asıllı Amerikalının oy kullanma hakkına sahip olacağı tahmin ediliyor ve bu rakam 2020 seçimlerine göre yüzde 15 artmış durumda.
AAPI Data’ya göre Georgia’da yaklaşık 328 bin Asya asıllı Amerikalı ve Pasifikli seçmen bulunuyor. Bu sayı, başkanlık yarışının beklenen çekişmesi göz önüne alındığında önemli bir viraj olarak öne çıkıyor.