ABD, Ukrayna’ya kullanımı yasak olan ‘misket bombası’ gönderiyor

ABD, Ukrayna'ya 120 ülke tarafından yasaklanan misket bombası gönderme kararı aldı. ABD'nin 800 milyon dolarlık askeri yardımı kapsamında yer alan bombaların 155 milimetrelik obüs toplarıyla ateşlenen misket bombaları olacağı bildiriliyor.

Dünya 8 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Misket bombasının patlamayan kısımları mayın tehlikesi yaratıyor ve sivil ölümlere yol açabiliyor.

ABD, kendi envanterinden yapacağı yardım kapsamında Ukrayna’ya misket bombası göndereceğini duyurdu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan karara ilişkin “Ukrayna, çatışma sonrası sivillere yönelik potansiyel zararları önlemek için mayın temizleme çalışmalarını taahhüt etti. ABD bu bombaları gönderse de göndermese de, Rusya’nın yaygın misket bombası kullanımı nedeniyle bu gerekli olacak. Ukrayna bu bombaları yabancı bir ülkede kullanmayacak. Kendi ülkelerini savunuyorlar” dedi.

Kullanımı yasak olan bu bombalar, ABD’nin Ukrayna’ya yapmayı planladığı 800 milyon dolar değerindeki son askeri yardım paketi kapsamında olacak. Karar, sivil kayıplara yol açtığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’in hem Rusya hem de Ukrayna’ya bu bombaları kullanmaktan kaçınmaları yönünde yaptığı çağrılara rağmen alındı.

Biden’ın imzasının ardından Pentagon stoklarından Kiev’e binlerce misket bombası gönderilmesi bekleniyor.

Adı açıklanmayan ABD’li üç askeri yetkiliye göre bunlar, 155 milimetrelik obüs topuyla ateşlenen misket bombaları olacak.

ABD ve Rusya imzalamamıştı

ABD, Rusya ve Ukrayna, misket bombalarının kullanımının yasaklanmasını öngören uluslararası anlaşmaya imza atan 120 ülke arasında yer almıyor.

Ukrayna tarafından uzun süredir talep edilen misket bombaları, havada yayılarak geniş bir alana dağılan, aynı anda birden fazla hedefe zarar verebilen ve alt mühimmat ya da bomba parçacıkları bırakan silahlar olarak biliniyor.

ABD transferi yasaklıyor ama Biden kuralları bypass edebiliyor

‘Bomba içinde bomba’ olarak bilinen misket bombaları uçaktan ya da havan toplarıyla atılabiliyor. Bunlar, düştüğü yerde ya da havada açılarak içindeki küçük bombaları etrafa saçıyor. Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklar ise mayın etkisi görüyor. Ana bombadan çıkan küçük bombaların o an patlamayıp yıllar sonra patlaması, sivil can kayıplarına da neden oluyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD kanunları, hata payı yüzde 1’den fazla olduğu için misket bombası transferini yasaklıyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden kuralları bypass edebiliyor.

Amerikan dergisi Türkiye’nin Ukrayna’ya misket bombası verdiğini iddia etti, Rusya inandırıcı bulmadıAmerikan dergisi Türkiye’nin Ukrayna’ya misket bombası verdiğini iddia etti, Rusya inandırıcı bulmadı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.