ABD basını: Şi başa geldiğinden beri CIA Çin’de yetersiz
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un hem ABD'yi hem de komşuları Güney Kore ile Japonya'yı endişelendiren Rusya ziyareti devam ediyor. Kim, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i ülkesine davet ederken, ABD de boş durmayarak Güney Kore'ye 5 milyar dolarlık F-35 satışına yeşil ışık yaktı.
Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, ülkenin lideri Kim Jong Un’un çarşamba günü Rusya’da yapılan görüşmede Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i Kuzey Kore’ye davet ettiğini bildirdi. Putin’in daveti ‘memnuniyetle kabul ettiği’ ve Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ‘dostluğun tarihini ve geleneğini değişmez bir şekilde ileriye taşıma isteğini’ teyit ettiği aktarıldı.
Kim’in Putin’e tüm dünyada yakından takip edilen görüşmelerin ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşıdığını söylediğini yazan KCNA, Kuzey Koreli liderin Rus mevkidaşına ayrıca önümüzdeki 100 yıl boyunca istikrarlı, geleceğe dayalı ilişkileri teşvik etme isteğini dile getirdiğini aktardı. KCNA, iki liderin ’emperyalistlerin askeri tehditleri, provokasyonları ve zorbalıkları’ karşısında stratejik ve taktiksel işbirliğini daha da artırma konusunda mutabık kaldığını belirtti.
Ziyareti sırasında bir kozmodromu gezen Kim’e Rus uzay araçlarıyla ilgili teknik bilgiler verildi. Bununla birlikte görüşmeden çıkması beklenen silah tedariki, ticareti ya da silah programlarıyla ilgili teknik yardımdan hiç bahsedilmedi. Japon haber ajansı Kyodo’nun bildirdiğine göre Kim, Putin ile görüşmesinin ardından Sukhoi savaş uçaklarıyla diğer uçakları üreten bir fabrikayı ziyaret edecek.
Ewha Womans Üniversitesi’nde uluslararası çalışmalar profesörü olan Leif-Eric Easley, El Cezire’ye verdiği demeçte her iki tarafın ortak bir açıklama yapmamış olmasına rağmen Kim’in heyetindeki kişilerin ve zirvenin yapıldığı yerin ‘oldukça anlamlı’ olduğunu dile getirdi.
“Kim’in heyeti, Kuzey Kore’nin askeri teknoloji karşılığında Rusya’ya mühimmat gönderebileceğini gösteriyor. Rusya’nın doğusundaki uzay üssünde buluşmak, Putin’in BMGK kararlarına burun kıvırmasından farksız bir hareket değildi” diyen Easley, Bu, Pyongyang’a yönelik yaptırımların uygulanmasına dair çabaların artırılması gerektiği konusunda diğer BM üyelerine bir uyarı olmalıdır” diye ekledi.
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne iki lider arasındaki görüşmenin Beijing-Pyongyang açısından ne anlama geldiği sorulduğunda, cevap ‘ziyaretin sadece söz konusu iki ülkeyi ilgilendiren bir konu olduğu’ belirtildi.
ABD’li ve Güney Koreli yetkililer, Ukrayna’da 18 aydır devam eden savaşta çok sayıda mühimmat harcayan Rusya’ya Kuzey Kore’nin yardım etme ihtimaline karşı endişelerini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kim’in ziyareti sırasında açıklanan işbirliğinin ‘oldukça rahatsız edici olduğunu’ ve ‘ potansiyel olarak BMGK kararlarını ihlal edeceğini’ iddia etti.
Putin’in işbirliği sözü verdiği Kuzey Kore uydularının balistik füze geliştirmek için kullanıldığına dair ABD’nin duyduğu endişeleri dile getiren Miller, ‘ülkesinin uygun koşullarda yaptırım uygulamaktan tereddüt etmeyeceğini’ vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’nın Kuzey Kore ve İran’a bel bağlamasının, Moskova’nın içinde bulunduğu ‘vahim durumu’ gösterdiğini iddia etti.
Rusya ve Kuzey Kore cephesinde bunlar yaşanırken ABD de nispet yaparcasına Güney Kore’ye 5 milyar dolarlık F-35 savaş uçaklarının satışını onayladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Güney Kore’ye 25 savaş jetinin satılmasının ‘bölgede saldırgan tutumun önüne geçmek’ ve ‘ABD kuvvetleriyle birlikte çalışma kabiliyetini artıracak şekilde savunma kabiliyeti sağlayarak, Kore’nin mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kabiliyetini yükseltmek’ amacının güdüldüğü belirtildi.