Almanya'da son zamanlarda yükselişe geçen aşırı sağcı AfD partisi Nazi dönemi geleneğine sinyal vermesi tepki çekti.
Almanya’da, Şubat ayında yapılması planlanan erken genel seçim öncesinde siyasi dengeler de oldukça hassas. Ülkedeki göç sorunu ve artan ekonomik sıkıntılar nedeniyle yükselen aşırı sağ da bu hassas terazide büyük bir ağırlığa sahip olmaya başladı. Anketlere göre seçimlerde ikinci sırada yer alması beklenen aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin politikacıları yine tepki çekecek bir uygulamaya imza attılar. Almanya’nın Anma Günü’nde (Volkstrauertag) savaşta hayatını kaybeden Alman askerlerini “kahramanlar” olarak anma pratiğini yeniden gündeme taşıdı. Yani Nazi döneminde ölen askerlere atıfta bulunuldu.
Bavyera eyalet milletvekili Benjamin Nolte, geçen Pazar günü Weilheim kasabasında düzenlenen “Kahramanları Anma” (Heldengedenktag) törenine bölge halkını davet etti. Bunun, Volkstrauertag değil de Heldengedenktag olarak tanımlanmasının tarihsel bir önemi var. The Times’da yer alan habere göre Volkstrauertag, 1922’de Birinci Dünya Savaşı’nda ölen Alman askerlerini anmak için düzenlenmeye başlandı. Ancak 1934’te Nazi dönemiyle birlikte adı “Heldengedenktag” (Kahramanları Anma Günü) olarak değiştirildi ve Nazi hareketinin kayıplarını da kapsayacak şekilde yeniden tanımlandı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından orijinal adına dönüldü ve anma etkinlikleri tüm şiddet kurbanlarını içerecek şekilde genişletildi.
AfD’nin diğer milletvekilleri, bölgesel teşkilatları ve gençlik kolu olan Genç Alternatif de sosyal medya paylaşımlarıyla bu yaklaşımı benimsedi. Genç Alternatif, “halkımızın cesur kahramanlarını” andıklarını ifade etti. Benjamin Nolte, sosyal medya paylaşımında, “Bugünkü Kahramanlar Günü’nde, zor zamanlarda vatanımız için hayatlarını veren herkesi anıyoruz” dedi. Ayrıca, “Tarihin çarpıtıldığı bir dönemde, atalarımızın başarılarını ve zorluklarını hatırlamak daha da önemli” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan, Bavyeralı bir başka milletvekili Rene Dierkes, İkinci Dünya Savaşı’nda Amerikan esir kamplarında öldüğü iddia edilen Alman savaş esirlerinin sayısının “bir milyon” olduğunu öne sürdü. Ancak Buchenwald toplama kampı anma merkezi direktörü Jens-Christian Wagner, gerçek rakamın 5 bin ila 40 bin arasında olduğunu belirtti ve bu tür abartılı iddiaların radikal sağın suçluluğu tersine çevirme arzusundan kaynaklandığını söyledi.