Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk: Savaş broşürleri dağıtıldı
Almanya'da orduya güvenle ilgili yapılan ankete göre Alman halkının yüzde 75'i savaş durumunda ordunun kendilerini koruyabileceğine inanmıyor. Şansölye Olaf Scholz ise ülkesinin nükleer silaha ihtiyacı olmadığını söyledi.
Avrupa Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünedursun Almanya dahil kıtanın büyük güçlerinde halkın orduya güveni sorgulanıyor. Bu ülkelerin başında da kara kuvvetleriyle kıtanın belki de en iyisi olan Almanya geliyor. Yeni bir ankete göre Almanların yüzde 75’inin olası bir saldırı durumunda ordunun ülkeyi savunabilme becerisine çok az güveni var veya hiç yok. Ankete katılanların dörtte üçü Bundeswehr’in yeteneklerine inanmadıklarını söylerken yalnızca yüzde 10’u silahlı kuvvetlere güvendiğini ifade etti.
Focus dergisi adına Civey tarafından yürütülen çalışmaya göre halkın yaklaşık yüzde 30’u ordunun potansiyel bir düşmana karşı durabileceğine hiç güvenmiyor. Diğer yüzde 45’lik kesimin orduya düşük güveni var ve yüzde 15’i de kararsız. Yalnızca yüzde 2’si güvenlerinin çok yüksek olduğunu söylerken, yüzde 8’i ise yüksek olduğunu belirtti.
Most Germans believe army can’t defend them – poll
Only 10% have confidence in the Bundeswehr’s capabilities, a new survey showshttps://t.co/21lJozunz2 pic.twitter.com/C4LR47pA1V
— RT (@RT_com) March 19, 2024
Finansman açısından Almanların güçlü bir çoğunluğu (yüzde 69) ordunun daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu ifade ederken yüzde 64’ü Berlin’in Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 2’sinden fazlasını ulusal savunmaya harcaması gerektiğini söylüyor.
Savunma Bakanı Boris Pistorius geçen Kasım ayında Bundeswehr’in “savaş kabiliyetine sahip” olabilmesi için kapsamlı bir istihdam artışına ihtiyacı olduğunu savunmuştu. Ankete göre Almanların yaklaşık yüzde 73’ü Pistorius’la aynı fikirde, yüzde 64’ü ise 2011’de kaldırılan zorunlu askerlik hizmetinin yeniden başlatılmasını destekliyor.
Buna rağmen katılımcıların yüzde 32’si ülke saldırıya uğrarsa kişisel olarak silaha sarılmaya ve ‘savunma muharebe operasyonlarına aktif olarak katılmaya’ istekli olduklarını söyledi. Yaklaşık yüzde 44’ü hiçbir koşulda silaha sarılmayacaklarını söyledi.
Bundeswehr’in parlamento komiseri Eva Hoegl geçtiğimiz günlerde ordunun hâlâ zayıflayan saflardan ve yetersiz teçhizattan muzdarip olduğunu belirten yıllık bir rapor sundu.
Hoegl raporunda “Bundeswehr yaşlanıyor ve küçülüyor” dedi ve ordudan ayrılma oranının halen çok yüksek olduğunu, yeni başvuru sayısının ise geçen yıla göre daha düşük seyrettiğini bildirdi.
Almanya’nın Rusya ile olan çatışmasında Ukrayna’ya aktif olarak askeri yardım sağlamaya devam etmesiyle birlikte personel ve ekipman sıkıntısı da gündeme gelmişti. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne göre Berlin, Kiev’e yaklaşık 19 milyar dolarlık silah ve mühimmat sağlayarak askeri yardımda ABD’den sonra ikinci en büyük bağışçı oldu.
Şansölye Olaf Scholz’un bu yıl Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımı ikiye katlama sözü vermesi bazı milletvekilleri arasında endişelere yol açtı. Kasım 2023’te Milletvekili Johann Wadephul bazı “kritik” Bundeswehr birimlerinin savaşta iki günden fazla dayanamayacağı konusunda uyardı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz “Avrupa 2024” adlı konferansta yaptığı konuşmada Almanya’nın nükleer başlıklara sahip olması ve ABD korumasına olan bağımlılığını azaltması yönündeki önerilere değindi. “Almanya’nın kendi nükleer silahlarına ihtiyacı yok” ifadesini kullanan Şansölye Scholz NATO’nun Avrupa güvenliğinin temel taşı olmaya devam ettiğini vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verilecek en önemli mesajın Ukrayna’ya kararlı bir askeri yardım yapılması olduğuna işaret eden Scholz şöyle dedi:
“Putin’in Ukrayna’ya desteğimizi gerektiği kadar uzun süre devam ettiremeyeceğimiz yönündeki spekülasyonun yanlış olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu, ABD’de Ukrayna’yı kendisiyle birlikte hemen gömecek bir başkanın seçileceğine güvenmemesi gerektiği anlamına geliyor.”
Bir soru üzerine ABD ve Avrupalı ortakları arasındaki bazı siyasi farklılıklara rağmen, transatlantik bağların güçlü ve önemli olmaya devam ettiğini belirten Scholz “Belki jeopolitik olarak farklı değerlendirmelerimiz var ama bir şey çok açık, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri paylaşıyoruz. Bu da bizi diğerlerinden farklı kılıyor. Elbette transatlantik ittifak içinde daha güçlüyüz. Dolayısıyla bu kadar değerli olan şeylere, yani NATO’ya ve transatlantik işbirliğine meydan okumak için hiçbir neden yok” diye konuştu.
Alman Şansölye ayrıca Almanya’nın Ukrayna’ya verdiği destek konusunda haftalardır devam eden tartışmaları sert bir dille eleştirerek “Almanya’daki tartışmalar gülünç olmaktan öteye gitmiyor. Bizim için ülkece utanç verici” dedi.