Kilis’te vahşet: Suriyeli beş kişilik aile evlerinde ölü bulundu
Suriye'de Esad rejiminin düşüşü, öncesinde iltica eden mültecilerin durumunu da gündeme getirdi. Almanya'da Federal Göç İdaresi Suriyelilerin iltica başvurularını askıya aldı. Muhalefet Suriyelileri göndermek istiyor, iktidar itidal diyor.
Suriye iç savaşı başladıktan dört yıl sonra 2015’te Avrupa’yı bir endişe sardı: Göçmen akını. Bu akının önünü almak için dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel öncülüğünde Ankara ile görüşmeler başladı. Belli bir para karşılığında Türkiye Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçişini önleyecekti. Bu demek değildi ki Avrupa hiç mülteci almayacak. Örneğin Almanya o dönembir milyon mülteciyi ülkeye kabul etti. Resmi kayıtlara göre üç milyon Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye’nin yanında bu sayı az kalabilir ama Avrupa geneliyle kıyaslandığında Almanya en çok mülteciyi kabul eden ülke oldu. Şimdi muhalifler Beşar Esad yönetimine bir son verdi ve Avrupa bu habere en çok sevinenler arasındaki yerini aldı.
Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkenin Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) Suriye vatandaşlarının iltica başvurularını bir sonraki duyuruya kadar durdurduğunu açıkladı. Sözcü, 13 yıllık iç savaştan yeni çıkan ülkedeki siyasi gelişmeler netlik kazanana kadar sığınma taleplerinin işleme alınmayacağını söyledi.
BAMF verilerine göre kasım ayı sonuna kadar 72 bin 420 Suriyeli Almanya’ya iltica başvurusu yaptı. Bu başvuruların 47 bin 270’ininsığınma başvurusu henüz karara bağlanmadı. Şu anda Almanya’da 974 bin 136 mülteci var. Bunlardan beş bin 90’ına sığınma hakkı tanındı, 321 bin 444’üne mülteci statüsü verildi ve 329 bin 242’sine sınırdışı edilmemelerini sağlayan geçici bir statü olan koruma statüsü verildi.
Esad’ın düşüşü, Almanya’da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Yeni bir mülteci akını mı olacak yoksa mülteciler ülkelerine dönmeye mi başlayacak? Bu gelişme şubat ayındaki erken seçimlerden önce gündemi en meşgul eden konuların başında gelecek gibi görünüyor.
Ülkenin İçişleri Bakanı Nancy Faeser “Diktatör Esad’ın acımasız zulmünün sona ermesi işkenceye uğrayan, katledilen ve terörize edilen birçok insanın içini rahatlatacaktır. Almanya’da koruma statüsüne sahip birçok mülteci artık Suriye’ye dönüp ülkelerini yeniden inşa etme umuduna sahip” dedi. Sözüne “ama”yla devam eden Faeser Suriye’deki durumun belirsizliğine dikkat çekti ve “Bu nedenle kesin olarak dönüp dönmeyecekleri öngörülemiyor. Durum bu kadar değişken spekülasyon yapmak profesyonelce olmayacaktır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer da Suriye’deki olayların değişkenliğine dikkat çekerek “Esad rejimi sona ermiş olsa da ne yazık ki barışçıl dönemin garantisi değil. Bu yeni durumun yeni bir mülteci akınına yol açıp açmayacağını ya da tam tersine, mültecilerin evlerine dönme fırsatı olup olmadığını zamanla göreceğiz” diye konuştu.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), dün Esad’ın düşüşünü kutlayarak Suriyelilerin artık evlerine dönebileceğini söyledi. AfD’den Alice Weidel X’te “Almanya’da Suriye’nin özgürlüğünü kutlayanların kaçmak için bir nedeni kalmadı artık. Derhal Suriye’ye dönmeliler” dedi.
Merkez sağ CDU da iltica talebi reddedilen Suriyelilerin koruma statüsünün kaldırılması gerektiğini savundu. CDU Milletvekili Thorsten Frei Welt, “Koruma gerekçesi artık geçerli olmadığına göre mülteciler kendi ülkelerine dönmek zorunda” dedi. CDU’nun bir diğer milletvekili Jens Spahn ise Suriye’ye uçak seferleri düzenlenmesini ve ülkelerine dönmek isteyen herkese “bin Euro” verilmesini önerdi.
Başbakan Olaf Scholz’un partisi SDP ise bu tartışmaları “uygunsuz” bularak eleştirdi. SDP Grup Başkan Yardımcısı Dirk Wiese, Reinische Post gazetesine “Bu aşamada Suriyeli mültecilerin kabulünün dondurulmasından bahsetmek popülist ve sorumsuzca bir hareket” dedi. Yeşiller Partisi Milletvekili Anton Hofreiter de “Suriye’de bundan sonra ne olacağının belirsiz olduğunu” söyleyerek “Esad devrildi diye göç politikamızı değiştirmek ve Suriyeli mültecilere karşı daha sert önlemler almak gibi düşünceler çok yersiz” dedi.