Alman çiftçisi eylemde: Yolları kapatıp protesto haftası başlattılar
Almanya, göç dalgasıyla mücadele için yeni önlemleri tartışırken son öneri Türkiye'yi de etkileyecek bir şekilde geldi. Buna göre AB'nin Türkiye gibi, güvenilir ülke kabul ettiklerinden gelen ama iltica talebi kabul edilmemesi muhtemel olanların başvuruları sınırda incelenip karara bağlanacak.
Almanya’da eyaletler, belediyeler ve yerel yönetimler göç dalgasıyla mücadele etmek için federal hükümet üzerindeki baskıyı artırıp krizi en kısa yoldan çözmeyi hedefliyor. DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iltica başvurusunun kabul şansı olmayan ve güvenli diye nitelenen ülkelerden gelenlerin, yanlarında çocuk veya hasta da yoksa doğrudan dış sınırlarda kurulacak merkezlerde tutularak ilticasının incelenmesini önerdi. Bu öneri pratikte en çok kabul edilen Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelenler dışında kalan sığınmacıların çoğunlukla bu merkezlerde işlemlerinin yürütüleceği anlamına geliyor.
Ve bu durum da Türkiye’yi etkiliyor. Zira son yıllarda Suriye ve Afganistan’ın ardından Almanya’da en çok iltica başvurusu Türkiye’den gelenlerce yapılıyor. Mülteci mutabakatı yapılan Türkiye, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) için güvenli ülke konumunda. Dolayısıyla Almanya İçişleri Bakanı Faeser’in planı kabul edilirse Türkiye’den gelenlerin bu uygulamaya tabi tutulması kuvvetle muhtemel.
Avrupa Birliği Komisyonu, bu öneriye destek verebilir. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Welt am Sonntag gazetesine, düzensiz göçü kontrol edebilmesi ve insani koşullarda, hızlı şekilde geri göndermelerin yapılabilmesi için sınırlarda böylesi işlem yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Eğer hudutlarda bu yapılabilirse ‘ikincil göç’ diye nitelenen, AB üyesi ülkeler içi hareketliliğin de azaltılması mümkün olacak.
İçişleri Komiseri Johansson ayrıca, iltica başvurusu rededdilmiş sığınmacıların daha efektif şekilde sınır dışı edilmesini de talep ediyor. İçişleri Komiserine göre, sınır dışı edilmelerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması için AB üyesi ülkelerin diğer üye ülkeler tarafından alınmış bu yöndeki kararları tanıma ve kabul etmede daha hızlı davranması da gerekiyor.
Planda AB dış sınırlarında iltica merkezleri kurulması ve sığınma başvurusunun kabul edilme şansı çok düşük olanların durumunun buralarda kısa süre zarfında incelenmesi ve karar verilmesi öngörülüyor. Alman hükümetinin verilerine göre, ülkeye ayda 20 bin ‘düzensiz göçmen’ geliyor. En çok sığınmacı gelen ilk dört ülke Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak.
2022 verilerine göre Almanya’da iltica başvurularında 70 bin 976’yla Suriyeliler ilk sırada. İkinci sırada 36 bin 358 kişiyle Afganistan, üçüncü sırada da 23 bin 938 kişiyle Türkiye vatandaşları var. 15 bin 175 başvuruyla Irak dördüncü.