Nazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu’na Trudeau’dan tepki: Utanç verici
Almanya Mahkemeleri 2022 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırım suçu işlediği gerekçesiyle ceza vermişti. Savunma avukatlarının “delil yetersizliği yüzünden temyiz” talebini mahkeme reddetti.
İkinci Dünya Savaşı döneminde dünyaya kabus yaşatan Nazilerden hayatta kalanlar ara sıra haberlere konu oluyor. Bunların sonuncusu 10 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğu belirtilen 99 yaşındaki Irmgard Furcnher.
Irmgard Furcnher İkinci Dünya Savaşı sırasında milyonlarca kişinin katledildiği soykırıma dahil olmakla suçlanıyor. Furcnher’in Stutthof’ta Yahudilerin öldürüldüğü bir toplama kampında stenograf olarak çalıştığı biliniyor. Furchner soykırıma hizmet ettiği gerekçesiyle ceza almıştı. 10 bini aşkın Yahudi’nin öldürülmesine yardım etme suçundan yargılanan Alman kadın beş kere cinayete teşebbüsten de yargılanıyor.
Geçen ay Leipzig Federal Mahkemesi’nde görülen duruşmada Furchner’in avukatları Furchner’ın komutan ve diğer üst düzey kamp yetkilileri tarafından işlenen suçlara gerçekten ortak olup olmadığı ve Stutthof’ta olup bitenlerden haberdar olup olmadığı konusunda delillerin yetersiz olması sebebiyle iki yıllık ertelenen cezasına temyiz talep etmişti. Alman hakimler Furchner’in 1943 ile 1945 arasında Stutthof Toplama Kampı’nda stenograf olarak çalıştığı sırada işlenen savaş suçlarından “kesinlikle” haberdar olduğuna kanaat getirdi.
Savcılar ilk duruşma sırasında Furchner’ın davasının türünün son örneği olabileceğini söylemişti ama Nazi dönemi savaş suçlarını soruşturmakla görevli özel bir federal savcılık ofisine göre hazırlanmakta olan üç iddianame daha var. İkinci Dünya Savaşı’nın üzerinden neredeyse 100 yıl geçmişken bazı sanıklar yaşları sebebiyle yargılanamıyor.
2011’de John Demjanjuk Sobibor Kampında gardiyan olarak görev yaptığı iddiaları üzerine cinayet suçuyla tutuklanmıştı. Furchner’in davası da bu davayı emsal alan örneklerden biri. Zaman aralığı göz önüne alındığında İkinci Dünya Savaşı’nda işlenmiş savaş suçlarına dair delil bulmak oldukça zor. Ancak Demjanjuk’un Münih’teki duruşmasında bir kamp faaliyetinde bulunmanın orada işlenen cinayetlere ortak olmaya yeteceği savunulmuştu. Daha sonra bir federal mahkeme eski Auschwitz muhafızı Oskar Gröning’in 2015 yılındaki mahkumiyetini aynı gerekçeyle onamıştı.
İkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin en karanlık ve yıkıcı dönemlerinden biri olarak hafızalara kazınmıştı. Bu savaşın en acımasız ve dehşet verici yanlarından biri Holokost olarak bilinen Nazi Almanyası’nın sistematik soykırımıydı. Bu soykırım sürecinde milyonlarca Yahudi, Roman, engelli birey, siyasi mahkûm ve diğer azınlık gruplar Nazi rejiminin insanlık dışı politikaları ve uygulamaları sonucunda katledildi. 10 milyonu aşkın Holokost kurbanın altı milyonunun Yahudi olduğu biliniyor.