Saldırılardan sonra üç bin Suriyeli Kayseri’yi terk etti
İtalya'nın diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri göçmen meselesinde yeterince sorumluluk almamakla suçlamasının ardından yeni bir iltica ve göç sistemi üzerinde oy çokluğuyla anlaşmaya varıldı. Buna göre göçmen kabul etmeyen ülkeler yaptırıma uğrayacak.
AB, mültecilere kapılarını açmayı reddeden üye ülkelere kişi başı 20 bin euro ceza verilmesini içeren yeni bir göç ve iltica yasası yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Lüksemburg’da yaklaşık 12 saat süren yoğun müzakerelerin ardından, kanun yapıcılar perşembe günü ‘tarihi’ olarak nitelendirdikleri yeni bir yaklaşım üzerinde anlaşmaya vardı.
Son dakikada varılan uzlaşma uyarınca, sığınma hakkı olmadığı gerekçesiyle kapıdan döndürülen göçmenler için hangi ülkenin ‘daha güvenli’ olacağına AB’nin bir bütün olarak değil de üye ülkelerin şahsi karar vermesi kararlaştırıldı. Diplomatlar, ülkelerin sınır dışı ettiği göçmenleri gönderdikleri ülkeyle bir ‘bağlantı’ kurmak zorunda olacaklarını ve bu bağlantının üye devlet tarafından tanımlanacağını söyledi.
İngiliz gazetesi The Guardian, bu noktada AB ülkelerinin sığınmacıları kabul etmeyerek ‘güvenli bir sığınak olarak kabul edilen’ üçüncü ülkelere gönderip göndermeme konusunda esneklik kazanacağını belirtiyor. Yasal metin henüz hazırlanmasa da diplomatlar üçüncü bir ülkeyle bağlantı şartının nasıl olduğuna dair bazı örnekler verdi.
Bunlar arasında başvuru sahibi ile güvenli olarak kabul edilen üçüncü ülke arasında bağlantı kurulması var. Bu da başvuru sahibinin ailesinin en az bir üyesinin üçüncü ülkede olması ya da başvuru sahibinin daha önce o ülkeye yerleşmiş ya da bir süreliğine orada kalmış olması anlamına geliyor. Böylelikle göçmen almak istemeyen bir AB ülkesi bu bağlantıyı göstererek, söz konusu sığınmacıyı üçüncü ülkeye gönderebilecek. Bu durum en çok Türkiye, Hindistan, Tunus, Sırbistan ve Arnavutluk ülkelerini etkileyecek. Zira AB ülkeleri güvenli gördükleri bu ülkelere sığınmacıları yollayabilecek.
Öte yandan göçmenlerin AB içerisinde daha adil bir şekilde dağıtılacağı yeni bir sistem de uygulamaya konulacak ve göçmen kabulünde ön saflardaki devletlerin yardım istemeden önce kaç kişiyi kabul etmesi gerektiği konusunda kota uygulanacak. Polonya’nın ‘ceza’ olarak nitelendirdiği, yeniden yerleştirilen göçmenlerden pay almak istemeyen ülkeler kişi başına 20 bin euro olarak belirlenen ücreti ödemek zorunda kalacak.
Söz konusu anlaşmaya Bulgaristan, Litvanya, Malta ve Slovakya çekimser oy verirken, Macaristan ve Polonya anlaşmaya desteklemeyeceklerini açık bir şekilde belirtti. Almanya, İrlanda, Lüksemburg ve Portekiz ise çocukların ve refakatsız küçüklerin yeni kuralların dışında tutulması için mevzuatın tamamında değişiklik yapılması yönünde kampanya yürütmeye devam edeceklerini belirtti.
Hollanda hükümeti bunu ‘önemli bir adım’ olarak nitelendirirken, Avusturyalılar bunun ‘ileriye doğru atılmış bir adım’ olduğunu söyledi.