Avrupa’nın yeni Suriye ile ilk teması: Destek veririz ama İslamcı olmayın

Almanya ve Fransa’nın Dışişleri Bakanları, AB adına hareket ettiklerini de vurgulayarak Suriye’de Ahmet Şara ile görüştü. Bu, yeni Suriye ile Avrupa arasında ilk siyasi temas anlamına geliyor. Suriye'ye "Radikal İslamcı olmayın" mesajı verildi.

Dünya 4 Ocak 2025

Yeni Suriye yönetimi, Batı ile ilk ve en üst düzey temasını dün yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, ‘Avrupa Birliği adına da geliyoruz’ diyerek dün Şam’a gitti ve burada yeni Suriye’nin lideri Ahmet Şara ile görüştü.

Görüşmenin sembolik önemi bir yana, iki bakan da henüz büyük belirsizlikler içeren ve ne yöne evrileceği belli olmayan yeni Suriye’ye Avrupa’nın yardım ve işbirliğine hazır olduğu ama bu yardım ve işbirliğinin belirli şartlara bağlı olduğunu söyledi.

Bu şartlar da, aslında Türkiye’den Suudi Arabistan’a, yeni Suriyen yönetimiyle temasa geçen hemen hemen herkesin söylediği şeyler: Yeni Suriye bütün etnik ve dini gruplarına karşı eşitlikçi ve kapsayıcı olsun; demokratik bir perspektife yönelsin; radikal İslamcı bir ülkeye dönüşmesin; geçmişe karşı intikamcı değil adalet içinde olsun…

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’un ziyareti Batı ile yeni yönetimin ilk üst düzey teması anlamına da geliyor. Daha önceki görüşmeler diplomat düzeyinde yapıldı.

Fransız ve Alman bakanlar, eş-Şara ile buluşma öncesi Esad rejiminde işkence ve ölümlerle anılan Sednaya Hapishanesi’ni de ziyaret etti.

Baerbock ve Barrot, eş-Şera ile başkanlık sarayında bir araya geldi. Fransız ve Alman bakanlar, Şam’daki Şaraa ile görüştükten sonra kamuoyuna açıklama yapılmadı. Görüşme sonrası konuşan Alman bakan, “Avrupa Suriye’yi destekleyecek ama İslamcı idare kurulmasının sponsoru olmayacak” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ilk karşılaşma anında Ahmet Şara’ya elini uzattı ama Şara onun elini sıkmadı. Bir tuhaf selamlaşma oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Şam’a gitmeden önce yaptığı açıklamada, ziyaretin “Avrupa ve Suriye arasında yeni bir siyasi ilişkinin mümkün olduğunun” göstergesi olduğunu söylemişti.

Almanya iç savaş sonrası ülkelerinden kaçan yüz binlerce Suriyeli’ye ev sahipliği yapıyor.

Baerbock ise “HTŞ’nin ideolojik geçmişini ve geçmişte neler yaptığını biliyoruz. Ancak yine de ılımlı bir tavır ve diğer aktörleri anlamak için isteklerini görüyoruz” mesajı da verdi.

2012’den beri kapalı olan Fransa Büyükelçiliğini ziyaret eden Fransız Bakan Barrot da, “egemen, istikrarlı ve barış içinde bir Suriye” umudunun olduğunu kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Şam’da yaptığı açıklamada, Suriye’nin egemenliğine vurgu yaparak, “Suriye’de savaş ve şiddet son bulmalıdır” dedi. Kürtlerin müttefikleri olduğunu belirten Barrot, “Fransa’nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır. Suriye’nin kuzeyinde sürekli bir istikrar sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Jean-Noel Barrot Suriye sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, terörizme, kimyasal silahlara veya kötü niyetli yabancı aktörlere yer bırakmayacak “egemen ve güvenli” bir Suriye umudunu dile getirdi. Barrot gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya ve Fransa’nın Suriye’nin yeni bir anayasa taslağı hazırlaması sırasında teknik yardım ve tavsiyelerde bulunmayı planladıklarını, ülkenin demokratik geçişine dair umudun “kırılgan ama gerçek” olduğunu söyledi.

PKK/YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerinin Suriye devletine entegre edilmesi için siyasi bir çözüm çağrısında bulunan Fransa Dışişleri Bakanı, kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini ekledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, PKK/YPG’yi kast ederek, “Kuzey Suriye’dekiler silahlarını bırakmalı. Fransa’nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır. Suriye’nin kuzeyinde sürekli bir istikrar sağlanmalıdır” diye konuştu. Barrot, “Suriye’de terör ve aşırı şiddetin devam etmesine izin verilmemelidir. Biz Kürtlerle terörizme karşı mücadele ettik. Bir kez daha terör ve şiddet Suriye’de baş göstermemelidir. Suriye’de ırkçılığa yer verilmemelidir” dedi.

Suudi Arabistan, Suriye’de ‘Rönesans’ istiyorSuudi Arabistan, Suriye’de ‘Rönesans’ istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.