Fidan’dan F-35 açıklaması: Eğer şartlar çok ağır olursa…
İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla gündeme gelen mağduriyet hikayelerine bir yenisi eklendi. Bir İngiliz erkek eşiyle birlikte memleketine dönmeye karar verdi. Ancak eşi Fransız olduğu için 11 bin sterlin para istendi ve çift mahsur kaldı.
İngiltere Brexit ile Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ardından birçok konuda mağduriyet yaşadı. AB ülkesi vatandaşlarının çalıştığı İngiltere’den ayrılmak zorunda kalması geçen yıllarda kamyon şoförü açığı yaşatmış, bu da tedarik zincirinde krize sebep olmuştu. Bu örnek yaşanan mağduriyetlerden sadece biri. Şimdi ise daha bireysel bir mağduriyet hikayesi aktaracağız size. İngiliz Stephen Kaye eşiyle birlikte 15 yıl önce Fransa’ya taşınmıştı. Şimdi geri dönmek istediğinde ise memleketinin kapısı adeta yüzüne kapandı ve İngiltere çiftten ülkeye giriş için 11 bin sterlin istedi.
İngilliz The Guardian’ın manşetlerine taşıdığı haberine göre Kaye, Fransız eşi Carmen Delaunay ile evlendikten sonra tam 25 yıl İngiltere’de yaşadı. IT uzmanı olan 60 yaşındaki Stephen Kaye tüm çalışma hayatını İngiltere’de vergi ödeyerek geçirdi, 64 yaşındaki Fransız eşi Carmen Delaunay ise 25 yıl boyunca İngiltere’de çokuluslu şirketlerde analist ve müşteri temsilcisi olarak çalıştı. Ama yıllarca vergi ödedikleri İngiltere geri dönmek isteyen çifti 15 yıl sonra ülkeye sokmadı.
Parkinson hastası Stephen Kaye ve eşi tüm bu yaşadıkları süreçten Brexit’i sorumlu tuttu. Onlara göre Brexit sonrası uygulamaya konan “aşağılayıcı” göçmenlik yasaları şu an İngiltere kapısında mahsur kalmalarının esas sebebi. Onlarca yıl Birleşik Krallık’ta çalışıp vergi ödeyen çift “kapıların yüzlerine kapandığını” ve ülkeye giriş için 11 bin sterlin ödemeleri gerektiğinin söylendiğini anlatıyor. Delaunay’ın yaşlı babasına bakmak için 2015’te Fransa’ya taşınmaya karar veren çiftin 2021’den sonra yürürlüğe giren yeni göçmenlik yasaları nedeniyle İngiltere’deki tüm vergi geçmişlerinin silindiği belirtiliyor.
2021 yılında yürürlüğe giren göç yasası Brexit’ten önce İngiltere’de kesintisiz beş yıl ikamet etmemiş AB vatandaşlarının ülkeye serbestçe girmesini yasaklıyordu.
Ülkesine alınamayacağını ilk öğrendiğinde duyduklarına inanamadığını söyleyen Kaye “Eşim Carmen’in İngiltere’ye dönme hakkı olmadığını öğrendiğimde verdiğim ilk tepki inanamamak oldu. ‘Medeni’ bir ülkenin böyle çirkin bir kural icat etmesi mümkün görünmedi” dedi.
Eşinin ülkeye girişinin engellemesinin saçma olduğunu, çünkü zaten İngiltere’de evlendiklerini söyleyen Kaye “Benim görüşüm bir İngiliz vatandaşının başka uyruktaki biriyle evlenme ve onunla İngiltere’de süresiz yaşama hakkına sahip olması gerektiği yönündeydi. Bu kadar basit. İngiltere’nin evlilik konusunda bazı süreçleri zorunlu kılmasını anlıyorum, ama Carmen ve benim için durumun böyle olmadığı açık. Çünkü zaten İngiltere’de evlendik” diye konuştu.
Delaunay, eşinin İngiliz olmasına ve İngiltere vergi ve sigorta sistemlerine onlarca yıllık katkılarına rağmen vize almak üzere 11 bin sterlin istenmesine oldukça tepkili: “Kapı bize kapalı. Ülkeye ilk kez gelenler gibi muamele görüyoruz. Bu aşağılayıcı ve adaletsiz bir durum. Stephen’ın hastalığı onu daha savunmasız hale getirdi ve tam da bu yüzden ülkeye girebilmemiz gerekiyor. Kapının yüzünüze kapandığını görmek gerçekten üzücü. Kurallar hayatı dikkate almıyor. Bazı şeyler olur, bazı şeyler değişir.”
Fransız kadın eşinin hastalığı nedeniyle İngiltere’ye dönmek istediklerini söyledi. İlerleyen yaşları nedeniyle kendisine bir şey olursa parkinson hastası eşinin Fransa’da zorlanacağından endişe ediyor.
Brexit öncesinde AB’deki İngilizlerin haklarını korumak için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kurulan kuruluşlar Kaye ve Delaunay’ınki gibi vakalar yaşanması riski konusunda hükümeti yıllar boyunca uyarmıştı. O risk gerçek oldu ve çift şimdi çözüm bekliyor.