Blinken rehineler için geldi, Fidan simgelerle mesaj verdi

Savaşın 32'nci gününde Ankara'da kritik temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Fidan ve Blinken Ankara'da bir araya geldi. Görüşmeye vücut jestleri ve Fidan'ın makamındaki 'sembolik bir mesaj' damga vurdu. Dışişleri önünde toplananlar da Blinken'ı protesto etti.

Dünya 7 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Soldaki fotoğrafta iktidar yanlısı medyaya göre Blinken Fidan'a sarılmaya çalışıyor ancak Fidan mesafesini koruyor. İkinci fotoğrafta Blinken'ın arkasında ayyıldızın içinde Mescid-i Aksa var.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail, Ürdün, Batı Şeria, Kıbrıs ve Irak ziyaretleriyle yoğun geçen Ortadoğu turunun son ayağı Türkiye’ye geldi. İlk Ortadoğu ziyaretinde Türkiye’ye gelmeyen Blinken’ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yüz yüze görüşeceği ilk duyurulduğunda Beyaz Saray’dan net yanıt alınamamıştı. İki saatten uzun süren toplantının ardından ortak açıklama ya da basın toplantısı yapılmadı.

Fidan ve Blinken görüşmesi hem baş başa, hem de heyetler arasında gerçekleşti. Bu görüşmeler yaklaşık 2.5 saat sürdü ve görüşmenin ardından ne bir açıklama yapıldı, ne de ortak basın toplantısı düzenlendi. El Cezire muhabiri Resul Serdar Fidan ve Blinken görüşmesine ilişkin elde edilen ilk bilgileri şöyle aktardı:

“ABD tarafı Türk yetkilileri esirlerin serbest bırakılması için Hamas’a daha fazla baskı yapması konusunda ikna etmeye çalıştı. Ancak Türkiye’nin bu konudaki tutumu çok netti. Esirlerin serbest bırakılmasının karşılıklı olması gerektiğini, Hamas’ın bunu ancak İsrail’in elindeki Filistinli mahkumları serbest bırakması karşılığında yapacağını söyledi. Türkiye ayrıca koşulsuz ateşkes istedi.” 

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Blinken’ı makamında karşılarkenki görüntüsü de iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarında detaylı şekilde yorumlandı. Blinken ve Fidan’ın el sıkıştığı görüntüyü yavaşlatarak sunan kuruluşlar Blinken’ın Fidan’a sarılmaya davrandığını, ancak Fidan’ın nazik şekilde bunu engellediğini yazdı.

Görüşmeden medyaya yansıyan başka bir fotoğrafta Blinken ve Fidan yan yana oturuyorlardı.

Hakan Fidan ve Antony Blinken. Fotoğraf: AA

İktidara  yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, Blinken’ın arkasındaki objede ayyıldız içinde Mescid-i Aksa’nın bulunduğunu ve bu objeyle Blinken’a bir mesaj verildiğini yazdı. Sabah’ın haberinde, “Blinken’ın koltuğunun yanında Mescid-i Aksa ve Ay Yıldız simgesi yer aldı. Bu görüntü, İsrail’in zulmünü görmezden gelen tüm dünyaya Türkiye’nin Filistin halkının yanında olduğunu gösteren bir mesajdı…” ifadelerine yer verildi.

Blinken’ın arkasındaki ayyıldızlı Mescid-i Aksa objesi.

‘Bazen kötü bir şeyin olmaması da ilerlemedir’

Blinken Türkiye’den ayrılmadan önce havaalanında basına yaptığı açıklamada Fidan’la görüşmelerinin detaylarını anlattı. Buna göre iki bakan “Gazze’de ihtiyaç sahiplerine insani yardımı genişletmek, çatışmanın diğer bölgelere yayılmasını önlemek ve İsraillilerle Filistinliler arasında kalıcı, sürdürülebilir barışın koşullarını oluşturmak için yapılabilecekleri” ele almış. “Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırmak için canla başla çalışıyoruz” diyen Blinken “Bunu yaparken de çok somut yöntemlerimiz var. Önümüzdeki günlerde yardımın büyük ölçüde arttığını göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Havaalanında gazetecilerin “Ortadoğu turunda ne gibi somut ilerlemeler kaydedildiği” sorusuna Blinken, bölgesel tırmanıştan kaçınma çabalarına değinerek, “Bazen kötü bir şeyin olmaması, kaydedilen ilerlemenin en belirgin kanıtı olmayabilir ama sonuçta ilerlemedir” dedi.

Protestolarla uğurlandı

Blinken hem Batı Şeria, hem de Irak’a düzenlediği sürpriz ziyaretlerinde halkın ABD karşıtı protestolarıyla uğurlandı. Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen Blinken’ın Türkiye’de de protestolarla karşılandı. Türkiye’ye gelişinden hemen önce İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde yüzlerce protestocu İncirlik hava üssüne doğru yürüyüşe geçti. Polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanmak zorunda kaldı.

İncirlik Üssü önündeki Filistin eylemine polis müdahalesiİncirlik Üssü önündeki Filistin eylemine polis müdahalesi

Benzer gösteriler ayrı ayrı Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği tarafından da düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı binası yakınında toplanan protestocular Filistin ve Türk bayrakları açtı, “Katil Blinken Türkiye’den defol” sloganı attı.

TGB’nin protestosundan. Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ABD’li bakanla görüşmek yerine Karadeniz’de halkla olmayı tercih etti. Erdoğan Rize’de yaptığı konuşmada bağımsız Filistin devletinin destekçisi olarak bölgedeki şiddet eylemlerinin bir an önce durdurulmasının “Türkiye’nin vazifesi” olduğunu söyledi.

ABD’li bakana yönelik tüm bu protestoların nedeni, bakanın Ortadoğu’ya her iki gelişinde de ABD’nin İsrail’e olan desteğini açık şekilde dile getirmesi. Ayrıca geçen hafta ABD’de Temsilciler Meclisi, İsrail’e 14.3 milyar dolarlık ek yardımı imzaladı. Filistin yanlıları bunu İsrail’in Gazze’yi bombalaması ABD eliyle gerçekleştiriliyor diye yorumluyor. ABD’de hafta sonu şimdiye kadar düzenlenen en büyük Filistin yanlısı protestoda da Biden yönetimi bu sebeple eleştirildi, birçok seçmen gelecek yılki başkanlık seçimlerinde Biden’a oy vermeyeceğini vurguladı.

ABD'li Bakan Ürdün'de: Gazze Hamas ile devam edemezABD’li Bakan Ürdün’de: Gazze Hamas ile devam edemez

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.