Rada’dan Zelenski’ye rest: Askerlik tasarısını gerisin geri gönderdi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'da 'casusluk yaptığı' iddiasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'in serbest bırakılmasını istedi.
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin Rusya temsilcisi Evan Gerşkoviç, ‘casusluk yaptığı’ gerekçesiyle cuma günü Rusya’da Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından tutuklanmıştı. Gerşkoviç’in 29 Mayıs’a kadar tutuklu kalmasına karar verilmişti. Muhabirin bu suçlamayla 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. ABD tarafının talebiyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında Gerşkoviç’in tutukluluğuna ilişkin telefon görüşmesi yapıldı. Blinken, mevkidaşından Gerşkoviç’in serbest bırakılmasını istedi.
Rusya tarafından yapılan açıklamada ‘yasalara uygun şekilde alınan kararlara saygı duyulması gerektiğinin Blinken’a iletildiği’ belirtildi. Ayrıca ‘Washington’daki yetkililerin uyguladığı baskı ve batı medyasının davaya siyasi bir hava katma niyetiyle çıkardığı kargaşanın kabul edilemez’ olduğu söylendi.
‘Gerşkoviç’in gazetecilik unvanına sığınarak devlet sırrı taşıyan gizli bilgiler elde etmeye çalışırken suçüstü yakalandığını’ belirten Lavrov, muhabirin akıbetine mahkemenin karar vereceğini vurguladı.
Öte yandan Blinken, Rusya’da Gerşkoviç ile aynı sebepten 16 yıl hapis cezasına çarptırılan ABD vatandaşı Paul Whelan’ın serbest bırakılmasını da gündeme getirdi. Gerşkoviç’in tutuklanmasının ardından Whelan’ın kardeşi David Whelan, ‘başka bir ABD’li ailenin kendilerinin bin 553 gündür çektiği acıyı çekecek olmasından üzüntü duyduğunu’ söylemişti.
Ukrayna savaşının başından bu yana iki mevkidaş üçüncü kez telefonla görüştü. Bu görüşmelerin hepsinde de gözaltına alınan ABD vatandaşları konuşuldu. İki bakan ilk defa geçen ay Hindistan’daki G20 dışişleri bakanları toplantısında yüz yüze konuşmuş ancak o görüşme de iki taraf için verimli geçmemişti. Zira zirve sonunda geleneksel olarak yayımlanan ortak bildiri, iki taraf arasında yaşanan anlaşmazlık sebebiyle imzalanamamıştı.