Müzakereler nafile: BM Gazze’de 40 bin Filistinlinin öldüğünü resmen doğruladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğinin 'resmen doğrulandığını' bildirdi.

Dünya 16 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hamas abluka altındaki Gazze’den İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail daha sonra Gazze’yi işgal etmeye başladı. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 5 Filistinli öldü, 92 bin 401 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ve destekçisi bazı Batılı devletler ise sivil ölümlerin ‘çok sınırlı’ olduğunu savunuyor. Ancak Birleşmiş Milletler ölümlerin ‘resmen’ doğrulandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq “Yüksek Komiser Volker Türk bugünün dünya için kasvetli bir dönüm noktası olduğunu, Gazze Sağlık Bakanlığına göre 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğinin resmen doğrulandığını ve ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyledi” dedi.

Farhan Haq, Volker Türk’ün bunun ‘akıl almaz bir durum olduğu’ ve büyük ölçüde İsrail Savunma Kuvvetleri’nin savaş kurallarına uyma konusundaki ‘tekrarlayan başarısızlıklarından kaynaklandığı’ yönündeki düşüncelerini de basın toplantısında aktardı.

Gelinen noktada son 10 ayda Gazze’de her gün ortalama 130 kişinin öldürüldüğü bilgisini paylaşan Haq BM Genel Sekreteri Antonio Guiteres’in de bu konuda Yüksek Komiser Türk’ün endişelerini paylaştığını belirtti:

“Ancak elbette bu sayının bir tahmin olduğunun da farkındayız ve hala kayıp olan, enkaz altında kalmış veya ölmüş olabilecek rahatsız edici derecede yüksek sayıda insan olduğu göz önüne alındığında, bu sayının eksik sayılmış olması da mümkün. Genel Sekreter’in bakış açısına göre, bu, şu anda neden bir ateşkese ihtiyacımız olduğunun ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasının ve engellenmemiş insani yardımın gerektiğinin bir başka nedenidir.”

Doha’da esir takası görüşmeleri

Gazze’de bunlar olurken İsrail’in en büyük destekçilerinden ABD’nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken yoğun bir diplomasi trafiğiyle Ortadoğu’daki krizi çözmeye çalışıyordu. Gazze’deki çatışmalar durdurulamıyordu ve bölgedeki gerilim giderek tırmanıyordu. Blinken çözüm arayışında Katar ve Mısır’dan destek almanın önemini biliyordu. Bu nedenle Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ile telefon görüşmeleri yaptı.

Görüşmelerde öncelikli konu Gazze’deki ateşkes ve esir takasıydı. Üç bakan, bölgedeki gerilimi azaltmak ve kalıcı bir ateşkes sağlamak için atılması gereken adımları ele aldı. ABD, Katar ve Mısır, bu süreçte birlikte hareket etme kararlılığında olduklarını vurguladılar. Özellikle Blinken Katar’ın bölgede barışa yönelik oynadığı kritik rolü takdir etti ve Al Thani’ye bu çabalarından dolayı teşekkür etti.

Mısır’la yapılan görüşmede ise gündem biraz daha genişti. Blinken ve Abdulati, sadece Gazze değil, aynı zamanda Sudan’daki çatışmaların sona erdirilmesi için de ortak çalışmaları sürdürme konusunda mutabık kaldılar. ABD, İsviçre’de devam eden Sudan görüşmeleri için Mısır’ın oynadığı role büyük önem veriyordu ve Blinken, Mısırlı mevkidaşına bu konuda da teşekkür etti. Ayrıca, Gazze’deki esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın artırılması konularında Mısır’ın sarf ettiği çabalar da Blinken tarafından takdirle karşılandı.

Bu görüşmeler Gazze’de ateşkesin sağlanması ve esir takasının gerçekleştirilmesi için ABD, Katar ve Mısır arasında kurulan diplomatik köprünün bir parçasıydı. Üç ülke, 8 Ağustos’ta yayımladıkları ortak açıklamayla İsrail ve Hamas’a müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı. Amaç 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da görüşmelere devam etmek ve bölgedeki barış çabalarını bir adım daha ileri taşımaktı.

NYT: ABD'li yetkililere göre İsrail ordusu Gazze'de sınıra dayandıNYT: ABD’li yetkililere göre İsrail ordusu Gazze’de sınıra dayandı

İsrail sivilleri bombalarken: ABD'den 20 milyar doları aşan bir silah satışı dahaİsrail sivilleri bombalarken: ABD’den 20 milyar doları aşan bir silah satışı daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.