BM Raportörü’nden UNRWA çıkışı: Soykırım Sözleşmesi ihlal ediliyor

İsrail'in iddialarının ardından Batı ülkelerinin desteğini çekmeye başladığı UNRWA krizi sürüyor. BM Raportörü UNRWA'ya desteği kesen ülkeleri soykırıma yardımcı olmakla suçladı.

Dünya 28 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine UNRWA’ya finansal desteğini durdurduğunu açıklayan ülkeleri “soykırıma yardımcı olmakla” suçladı. Albanese X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığına ilişkin “makul bir karara” varmasının ertesi günü bazı ülkelerin UNRWA’ya finansal desteğini durdurma kararı aldığını hatırlattı.

Bu ülkelerin en kritik zamanda milyonlarca Filistinliyi toplu olarak cezalandırdığını belirten Albanese bu ülkelerin Soykırım Sözleşmesi kapsamında yükümlülüklerini ihlal ettiğini de kaydetti.

‘Sorumsuzca’

UNRWA Genel Müdürü Philippe Lazzarini ülkeleri BM’nin Filistinli mültecilere yönelik ajansına sağladıkları fonları askıya alma kararlarını yeniden gözden geçirmeye çağırarak bu kararın Gazze’de “devam eden insani yardım çalışmalarını” tehdit ettiğini söyledi. Lazzarini’nin talebi ülkelerin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki Aksa Tufanı Operasyonu’na bazı personelinin de karıştığı iddiasıyla desteklerini askıya almasının hemen ardından geldi.

Lazzarini “Özellikle UNRWA’nın iddiada ismi geçen kişilerle sözleşmelerini feshederek ve şeffaf ve bağımsız soruşturma talep ederek derhal harekete geçtiği göz önünde bulundurulduğunda küçük bir grup personelle ilgili iddialara tepki olarak kuruma sağlanan desteklerin askıya alınması şok edici” dedi.

UNRWA’nın Gazze’deki başlıca insani yardım kuruluşu olduğunu söyleyen Lazzarini “İki milyondan fazla insan hayatta kalmak için bu kuruluşa muhtaç. Birçoğu aç ve zaman yaklaşan kıtlık da cabası” diye ekledi. Lazzarini bölgede savaş, zorla yerinden etme ve siyasi kriz yaşanan bir dönemde “bazı kişilere yönelik suç teşkil eden eylem iddiaları nedeniyle bir kuruma ve hizmet ettiği tüm bir topluma yaptırım uygulamak son derece sorumsuzca olacaktır” diye konuştu.

UNRWA iddiaları ve yaşananlar

Finlandiya, Avustralya, İngiltere ve ABD iddialar üzerine UNRWA’ya finansal desteğini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı. İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddialarına rağmen UNRWA’ya destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiasının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA da İsrail’in iddialarının ardından harekete geçerek bazı çalışanlarını işten çıkarmış, iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

UNRWA 1948’de İsrail’in kurulmasından sonra başlayan Arap-İsrail savaşları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 9 Aralık 1949’da oluşturduğu özel kuruluş. Özellikle göç ve mülteci konularında da çalışan UNRWA Filistinli mültecileri “ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda evlerini ve geçim kaynaklarını kaybeden kişiler” olarak tanımlıyor. Bu da milyonlarca Filistinliyi geri dönüş hakkı alma kapsamına sokuyor.

İsrail hedef alınca, Batı ülkeleri BM üzerinden yardımları kesmeye başladıİsrail hedef alınca, Batı ülkeleri BM üzerinden yardımları kesmeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.