Temiz enerji kaynakları 1 milyon madenciyi işsiz bırakacak
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki Janta Camp bölgesinde bir gecekondu mahallesinin sakinleri, G20 zirvesinin evlerinden sadece 500 metre uzakta yapılacağını duyduklarında, bunun kendilerine de fayda sağlayacağını düşündüler. Ancak beklediklerinin tam tersi yaşandı ve evsiz kaldılar.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Janta Camp bölgesindeki yıkımlar dört ay önce mayıs ayında başladı. Hem bölge sakinleri hem de aktivistler, bu yıkım kararının 9-10 Eylül’de yapılması planlanan G20 zirvesi için kenti güzelleştirme çalışmalarının bir parçası olarak alındığını söylüyor.
Janta Camp gibi gecekondu mahallelerindeki evler, çadıra benzer bir şekilde yıllar içinde bölge sakinlerince inşa edildi. Bu gecekondu mahallerinde yaşayanların çoğu evlerine yakın bir yerde çalışıyor.
Mahalle sakinlerinden bazıları tahliyeleri durdurmak için Delhi Yüksek Mahkemesi’ne başvursa da mahkeme, yerleşimlerin yasa dışı olduğuna hükmetti. Mahkemede, gecekonducuların kamu arazilerini işgal etme hakkı olmadığı ve en iyi ihtimalle evlerini boşaltmak için daha fazla süre istemek için başvuruda bulunabilecekleri belirtildi. Bunun hemen ardından da şehir yöneticileri mahalle sakinlerine 31 Mayıs’a kadar evlerini boşaltmaları talimatını verdi.
Konut Bakanı Kaushal Kishore temmuz ayında parlamentoda yaptığı konuşmada 1 Nisan ile 27 Temmuz tarihleri arasında Yeni Delhi’de gerçekleştirilen en az 49 yıkımın yaklaşık 230 dönüm devlet arazisinin geri alınmasını sağladığını dile getirdi. Kishore, G20 zirvesi için kenti güzelleştirmek için evleri yıktıkları gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
Halk ise aynı düşüncede değil. Mahalle sakinlerinden Muhammed Şamim İngiliz haber ajansı Reuters’a, G20 zirvesine katılacak ‘büyük insanların yoksullara bir şeyler vereceklerini umduklarını dile getirerek, “Ancak tam tersi oluyor. Büyük insanlar gelecek, mezarlarımızın üzerine oturup yemek yiyecek” dedi.
13 yıldır gecekondu mahallesinde ailesiyle yaşayan Khusboo Devi ise, “Bölgeyi temizlemek zorundalarsa yoksulları çıkarmak zorunda değiller ya. Yoksullar gözlerine kötü görünüyorsa onları güzelleştirebilirler ya da yoksulların görünmemesi için bir perde ya da çarşaf çekebilirler” dedi.
Bu haberi ilginç kılan özelliklerinden biri elbette ki hikayesi. Ancak Reuters, haberi daha ilgi çekici hale getirebilmek için görselliği sonuna kadar kullanarak ortaya müthiş bir habercilik örneği çıkarmış. Haberin görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz. Biz orijinal haberi mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyoruz.