BBC’nin haberi Yunanistan’ı karıştırdı: Göçmenleri göz göre göre öldüren sahil güvenlik cezasız mı kalacak?
Ülkelerindeki istikrarsızlıktan ya da yoksulluktan kaçmaya çalışan Afrikalı göçmenler, Avrupa'ya açılan kapıları Kanarya Adaları'na ulaşmaya çalışırken Cape Verde duvarına çarpıyor. Bu sefer 100'den fazla göçmenden en az 63'ünün öldüğü tahmin ediliyor.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), çarşamba günü yaptığı açıklamada Senegal’den yola çıkan bir teknenin Atlantik Okyanusu’nda Cape Verde açıklarında batık halde bulunduğunu bildirdi. En az 63 kişinin öldüğü düşünülüyor.
Yetkililer, geminin pazartesi günü Sal Adası’ndan yaklaşık 320 km uzakta bir İspanyol teknesi tarafından tespit edildiğini bildirdi. İspanyol göç savunuculuğu grubu Walking Borders, geminin 10 Temmuz’da Senegal’den ayrılan pirogue denilen büyük bir balıkçı teknesi olduğunu ve 100’den fazla göçmen taşıdığını söyledi.
Walking Borders’ın kurucusu Helena Maleno Garzon, Amerikan haber ajansı AP’ye verdiği demeçte, ailelerin teknedeki yakınlarından 10 gün boyunca haber alamayınca 20 Temmuz’da grupla temasa geçtiğini aktardı.
IOM Sözcüsü Safa Msehli’nin Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demece göre temmuz ayında Senegal’den ayrılan bu balıkçı teknesinden aralarında 12 ila 16 yaşlarında dört çocuğun da bulunduğu 38 kişi kurtarıldı. Senegal Dışişleri Bakanlığı, kurtarılanların 37’sinin Senegalli, birinin ise Gine-Bissaulu olduğunu bildirdi. Acil servislerin şimdiye kadar yedi kişinin cesedine ulaştığı bildirilirken, 56 kişinin kayıp olduğu düşünülüyor.
Batı Afrika kıyılarından yaklaşık 620 km açıkta bir ada ülkesi olan Cape Verde, Avrupa Birliği’ne açılan Kanarya Adaları’na giden yolun üzerinde duruyor. Yoksulluk ve savaştan kaçan binlerce mülteci ve göçmen her yıl bu tehlikeli yolculuğu yapmak için hayatlarını riske atıyor.
Yolculuk için ücret talep eden kaçakçılar tarafından sağlanan tekneler ve motorlu kanolar genellikle derma çatma, bakımsız oluyor ve kapasitesinden fazla yolcuyu taşıyor. Ocak ayında Cape Verde’deki kurtarma ekipleri bir kanoda sürüklenen yaklaşık 90 mülteci ve göçmeni kurtarırken, teknede bulunan iki kişi de hayatını kaybetmişti.
Msehli, göçmenlerin izlediği yolların güvenlikli olmadığını ve bunun da ‘kaçakçıların ve insan tacirlerinin göçmenleri bu tehlikeli yolculuklara çıkarmasına fırsat sağladığını’ söylüyor.
Freedom from Torture’dan Natasha Tsangarides, “Bu yıkıcı can kaybı, Avrupa’nın mültecilerin korunmasına düşmanca bakmasının sonucudur” dedi. Düzensiz göçte kesin verilere ulaşmak zor olsa da 2020-2023 yılları arasında Kanarya Adaları’na en az 67 bin kişi geldi.
Yine aynı dönemlerde 2500’den fazla göçmen hayatını kaybetti. IOM bu verinin sadece kayıtlara geçirilen ölümleri kapsadığını belirtiyor. Rotanın düzensiz olmasından dolayı gerçek ölüm sayısı bundan çok daha yüksek olabilir.
İnsanları evlerini terk etmeye ve böylesine tehlikeli bir yolculuğa iten sebepler arasında öne çıkanlardan biri yoksulluk. Avrupa, dünyanın istikrarsız bölgelerinde yaşayan pek çok kişi için daha iyi yaşama giden yol ve geride bıraktıklarını destekleyebilecekleri bir çıkış kapısı olarak görülüyor.
Tabii bu kaçışlarda başka nedenler de göz ardı edilemez. Batı Afrika’nın büyük bir kısmı giderek istikrarsızlaşıyor. Darbeler ve IŞİD ile El Kaide gibi terör örgütlerinin varlığı bölgedeki durumu daha da kötüleştiriyor.
Senegal’de muhalif siyasetçiler hapse atıldı ve ülke genelinde yetkililerin şiddetli baskılar uyguladığı belirtiliyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı Macky Sall, üçüncü dönem için adaylığını koymayacağını açıklasa da bölgedeki tansiyon yüksek olmaya devam ediyor.