Çin ordusu bilgisayar simülasyonunda ABD donanmasını batırıyormuş!

Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen savaş oyunları, ABD ordusunun en değerli uçak gemisinin Güney Çin Denizi'nde meydana gelecek sıcak bir savaşta kolayca batırılabileceğini ortaya koydu.

Dünya 26 Mayıs 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Araştırmacılara göre bir zamanlar 'batırılamaz' olduğu düşünülen Ford gemi grubu aslında bir avuç hipersonik füze saldırısıyla 'kesin olarak yok edilebilirmiş'. Fotoğraf: Shutterstock

Çinli askeri planlamacılardan oluşan bir ekip tarafından geliştirilen savaş oyunu simülasyonları, olası bir çatışmada hipersonik füzelerin açacağı yaylım ateşinin, ABD ordusunun en güçlü uçak gemisi grubunu rahatlıkla batırabileceğini gösteriyor.

Halk Kurtuluş Ordusu’nun kullandığı savaş oyunu platformunda gerçekleştirilen simülasyonlarda, ABD gemileri Beijing’in kontrolündeki Güney Çin Denizi’nde bulunan bir adaya yaklaşmamaları konusunda Çin tarafından yapılan çok sayıda uyarıyı dikkate almadıkları için ateş altında kaldı. Planlamacılar en gelişmiş gemisavar füzelerinden 24’ünü kullanarak USS Gerald R. Ford öncülüğündeki bir uçak gemi filosunu 20 kez yapılan sahte savaşların hepsinde tutarlı bir şekilde yok etti.

Savaş oyununun tasarımcıları test amacıyla, ‘benzersiz güçleri ve ileri teknolojileri’ nedeniyle ABD Donanması’nın en üstün gemileri olarak kabul edilen CVN-78 Gerald R. Ford’u, CG56 Ticonderoga sınıfı kruvazör San Jacinto’yu ve dört DDG-103 Arleigh Burke sınıfı Flight IIA güdümlü füze destroyerini seçti. Çin Kuzey Üniversitesi’nden Cao Hongsong liderliğindeki araştırmacılar, neredeyse tüm gemilerin saldırıdan zarar gördüğünü ve sonunda battığını tespit etti.

Araştırmacılara göre bir zamanlar ‘batırılamaz’ olduğu düşünülen Ford gemi grubu aslında bir avuç hipersonik füze saldırısıyla ‘kesin olarak yok edilebilirmiş’.

Üstelik simülasyon sırasında planlamacılar kendilerine iltimas geçmedi. Simülasyonda kendi işlerini zorlaştırmak için casus uydulara erişimlerini kestiler ve mevcut hipersonik füzelerin sayısını sınırladılar. Özellikle Cao tatbikatın altındaki temel ilkenin ‘düşmana karşı yumuşak, kendine karşı ise katı davranmak’ olduğunu söyledi.

ABD’ye siber saldırı

Simülasyonda bunlar olurken, sanalda ise Volt Typhoon adlı Çinli hacker grubu, ABD’nin kritik altyapı ağlarına sızdı. Saldırının olabileceği konusunda sekiz saat önceden uyaran Microsoft, grubu da keşfeden ilk şirket.

Volt Typhoon’un esas amacının casusluk olduğu düşünülüyor. Zira New York Times’ın haberine göre şubat ayında Çin balonu ABD hava sahasına girerken Volt Typhoon da ABD ağlarına erişim sağlamıştı. Hacker grubunun şubattaki faaliyetlerinde ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki stratejik askeri üssü Guam’daki kritik altyapıyı hedef aldığına inanılıyor.

Yeni saldırıdan sonra ‘Ortak Siber Güvenlik Danışma Belgesi’ yayımlayan yetkililer benzer faaliyetlerin diğer ülkelerde de meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Rusya ve Çin odaklı G7 zirvesi sona erdiRusya ve Çin odaklı G7 zirvesi sona erdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.