Aşırı sıcaklar Çin’de yeni moda yarattı: ‘Bekini’ler
Tayvan lideri Tsai Ing Wen'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesine tepki olarak Çin'in başlattığı askeri tatbikatın üçüncü gününde ABD, Güney Çin Denizi'ne destroyer indirdi.
Tayvan lideri Tsai Ing Wen’in, ortaklarıyla görüşmek için gerçekleştirdiği Amerika ziyareti kapsamında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelmesi Çin’i kızdıran bir hamle olmuştu. Tepkisini göstermek için önce ABD’li iki kuruluşa yaptırım uygulayan Çin, hemen ardından da 3 günlük askeri tatbikat başlattı. ABD Donanması ise Çin’in tam da bu adımlarının üzerime tatbikatın üçüncü gününde Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bir adanın yakınına destroyer gönderdi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇKHO), Güney Komutanlığı sözcüsü, ABD destroyerinin başkent Beijing’in Meiji olarak adlandırdığı Mischief Resifi yakınlarındaki Çin sularına ‘yasa dışı’ girdiğini söyledi.
ABD Donanması’nın 7. Filosu’ndan yapılan açıklamada, güdümlü füze destroyeri USS Milius’un Çin’de Nansha Adaları olarak bilinen Spratly’deki Mischief Resifi’nin 12 deniz mili yakınından geçtiği doğrulandı. 12 mil olması önemli, zira bir ülkenin karasularının uluslararası kabul görmüş sınırı 12 mil. 7. Filo’dan yapılan açıklamada ise ABD destroyerinin seyrüsefer serbestisi operasyonu (FONOP) çerçevesinde düzenlediği operasyon ile her ulusa ait gemilerin bölgede faaliyet gösterme hakkının olduğu savunuldu.
Filipinler’in Münhasır Ekonomik Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Mischief Resifi’nin tartışmalı olmasının nedeni ise hem Vietnam hem de Tayvan’ın burası üzerinde hak iddia etmesi. İki ülkenin hak iddiası yetmezmiş gibi bir de Beijing, adanın üzerine askeri altyapı yerleştirerek hak iddialarına üçüncü oldu.
ABD ise Çin’in inşa çalışmalarının Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini öne sürerek, Mischief Resifi gibi gelgit halinde su altında kalan yerlerin karasuları hakkına sahip olmadığını söylüyor. Çin ise Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamının karasularının bir parçası olduğunu iddia ederek, bu tartışmalı su kültesinin üzerinde bulunan birçok adayı silahlandırıyor.
Öte yandan tatbikatları ‘başarıyla tamamladığını’ belirten Çin ordusu, gerçek savaş koşulları altında çok sayıda birliğin yeteneklerini ‘kapsamlı bir şekilde test ettiğini’ söyledi.