CSIS raporu: Rusya için tedarikte Türkiye önemli ama ABD yaptırımları caydırıcı oldu
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Çözümler Ağı, bu seneki Dünya Mutluluk Raporu'nu yayımladı. Türkiye, dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında 6 sıra yükselerek 106. sıraya yerleşirken, Finlandiya art arda altıncı kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu. İşgal altındaki Ukrayna ise 92. sırada yer aldı.
Dünya Mutluluk Raporu’nun bu yılki analizi küresel açıdan iyimser olmak için birtakım nedenler sunuyor. Öncelikle yardımseverlik ruhu, Covid-19 salgınından önceki döneme göre yaklaşık yüzde 25’lik bir artış gösterdi. Raporun yazarlarından John Helliwell, CNN’e verdiği söyleşide, bireylerin özellikle de yabancılara karşı 2021’de artan yardımseverliğinin 2022’de de yüksek seyrettiğini söylüyor.
Dahası küresel mutluluk oranları, Covid-19 salgınının yaşandığı üç yılda herhangi bir darbe almadı. Rapora göre 2020’den 2022’ye kadarki yaşam değerlendirmeleri “dikkate değer bir şekilde dirençli” çıkarak, pandemiden önceki üç yılla aynı çizgide seyretti. Helliwell bu konuyla ilgili olarak, “Bu zor yıllarda bile olumlu duygular, olumsuz duygulardan iki kat baskın çıktı. Yardımlaşma ihtiyacı, yalnızlık duygusuna daha ağır bastı” dedi.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Çözümler Ağı’nın yayını olan Dünya Mutluluk Raporu, 150’den fazla ülkedeki insanlarla yapılan anket verilerine dayanıyor. Yapılan ankette sağlıklı yaşam beklentisi, kişi başına düşen gelir, sosyal yardım, düşük yolsuzluk, cömertlik ve özgürlük kriterleri dikkate alınıyor.
Finlandiya 6 yıldır istikrarını bozmadan birinci
Büyük ölçüde Gallup Dünya Anketi’nden elde edilen sonuçlara dayanan Dünya Mutluluk Raporu sıralamasında Finlandiya üst üste altıncı kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Hem Finlandiya hem de komşuları Danimarka (2. sırada), İzlanda (3. sırada), İsveç (6. sırada) ve Norveç (7. sırada) raporda ele alınan kriterler bakımından çok iyi puanlar aldı.
Geçen yıl 9. sırada yer alan İsrail bu sefer 4. sıraya yerleşti. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler arasında ise Hollanda (5. sırada) , İsviçre (8. sırada), Lüksemburg (9. sırada) ve Yeni Zelanda (10. sırada) var. Avustralya, Kanada, İrlanda, ABD ve Birleşik Krallık da ilk 20’ye girmeyi başardı. Fransa ise bu yılki raporda ilk 20’den düşerek 21. sırada yer aldı.
Her yıl hep aynı ülkeler ilk 20’de yer alsa da bu sene bir farklılık yaşandı. 2017 yılında 52. sırada yer alan Baltık ülkesi Litvanya son altı yılda azmederek 20. sıraya yükseldi. Diğer Baltık ülkeleri Estonya (31. sırada) ve Letonya (41. sırada) da sıralamada yükselmeyi başardı. Helliwell bu durumu, bölgedeki 1990 sonrası geçişi takip eden normalleşmeye ve yeni kimliklerin özümsenmesine bağlıyor.
En mutsuz ülkeler: Afganistan ve Lübnan
Listenin en sonunda Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidarı ele geçirdiği Afganistan yer alıyor. Ekonomik buhranın baş gösterdiği Lübnan ise, Afganistan’ın hemen bir üstünde. Bu ülkelerdeki ortalama yaşam değerlendirmeleri, en mutlu 10 ülkenin en az beş puan gerisinde.
Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkenin refahı büyük ölçüde darbe aldı. Ancak savaş hali bile ülkenin mutluluğuna ket vuramadı. Onca acıya ve hasarın büyüklüğüne rağmen Eylül 2022’deki yaşam değerlendirmesi, Kırım’ın 2014’te ilhak edildiği dönemdekinden daha yüksek seyretti. Bu yılki mutluluk sıralamasında Rusya 70, Ukrayna ise 92. sırada yer aldı.
Geçen sene 112’nci sırada yer alan Türkiye ise bu sene 6 sıra yükselmeyi başararak 106’ncı oldu. Raporda Brezilya, Filipinler, Rusya, Tayland ve Venezuela ile beraber anılan Türkiye’de, baskının artmasından dolayı demokratik durgunluk gözlemlendiği belirtildi.
Listenin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.