Gazze’nin kuzeyinde ‘generallerin planı’ korkusu: Nüfusu azalt, yerine yerleşimcileri getir
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistinli mevkidaşı Abbas, bir araya gelerek İsrail-Filistin sorununu konuştu. İki devletli çözümün bölgenin selameti için gerekli olduğunu vurgulayan Erdoğan'ın Hamas yöneticisi Heniyye ile de görüştüğü bildirildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistinli mevkidaşı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Ankara’da bir araya geldi. Erdoğan basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı şiddetten duyduğu endişeyi dile getirdi.
“Türkiye olarak Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz” diyen Erdoğan, “Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulmasının tüm bölgemizin barış ve istikrarı için bir şart olduğunu ifade etmek istiyorum” vurgusunda bulundu.
İsrail güçlerinin son dönemde işgal altındaki Batı Şeria’da baskınlarını arttırmasıyla yaşanan çatışmalarda bölgedeki köyler yerle bir oldu. Erdoğan bölgede adil ve kalıcı bir barışa giden tek yolun İsrail ve Filistin arasında iki devletli bir çözümü desteklemek olduğunu belirten Erdoğan, “Mescid-i Aksa başta olmak üzere, kutsal mekânların tarihî statükosunun değiştirilmesine yönelik eylemleri de kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Kıymetli kardeşim, Filistin Devlet Başkanı Sayın Mahmud Abbas ve heyetini ülkemizde misafir etmekten büyük bahtiyarlık duydum.
Türkiye olarak Filistin halkıyla dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. 🇹🇷🇵🇸… pic.twitter.com/3Bs0kA2eLq
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 25, 2023
Erdoğan’ın hem Abbas’ı hem de Heniyye’yi bir araya getirmesi ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan liderlere, ‘Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün bölgedeki sorunun çözümüne yönelik çabaları baltalamak isteyen kişilere yaradığını’ söyledi.
Filistinli rakipler arasındaki bu nadir görüşme, Abbas liderliğindeki El Fetih ile Hamas dahil olmak üzere Filistinli grupların Mısır’ın başkenti Kahire’de pazar günü yapacakları uzlaşma görüşmeleri öncesinde gerçekleşti.
Abbas ve Heniyye en son Temmuz 2022’de Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbune’nin iki lideri Cezayir’de ağırlamasıyla bir araya gelmişti.
Hamas, parlamento seçimlerinde El Fetih’i mağlup etmesinin ardından, 2007 yılından beri kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin fiili yöneticisi konumunda. El Fetih, Hamas’ın gücünü kırmaya çalışırken Gazze Şeridi’nden çıkarıldı ve bu da birkaç hafta süren çatışmalarla sonuçlandı. O zamandan beri Hamas kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ni yönetirken, El Fetih de işgal altındaki Batı Şeria’da iktidarda.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da bu hafta Türkiye’yi ziyaret edecekti ancak pazar günü ani bir kalp ameliyatı olması nedeniyle ziyareti ertelendi. Netanyahu’nun ziyareti gerçekleşseydi, 2008’den bu yana Ankara’ya gelen ilk İsrail başbakanı olacaktı.
Geçen ay son 20 yılın en büyük baskınına sahne olan Batı Şeria’da Filistin yönetiminin asker yollamaması, Filistinlilerin eleştirilerine sebep oldu, bölgedeki insanlar, otoritesinden kuşku duyduklarını dile getirdikleri Abbas’a karşı hayal kırıklıklarını daha gür bir sesle ifade etmeye başladı. Baskında ölenler için düzenlenen cenaze törenine gelen üst düzey yetkililer, kızgın kalabalık tarafından yuhalanarak kovuldu. 87 yaşındaki Abbas ise Cenin’e geldiğinde bir liderden ziyade, bölge sakinlerinin tabiriyle ‘elit bir misafir’ olarak ağırlandı.
Öte yandan Abbas’ın Türkiye ziyareti sırasında Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus’ta üç Filistinli İsrail ordusu tarafından vurularak öldürüldü. İsrail ordusu öldürülenlerin ‘terörist’ olduğunu söyledi. Hamas öldürülen üç kişinin örgüt üyesi olduğunu bildirdi. İsrail bölgedeki baskınlarını gerekçelendirirken ‘terör örgütlerinin varlığını’ öne sürüyor.
Bir ay önce Cenin mülteci kampına gerçekleştirilen ilk baskında güçlü bir direnişle karşılaşması İsrail ordusunu şaşırtmış, çok daha şiddetli bir karşılıkla geri dönmesine ve üçü çocuk 12 kişinin ölümüne sebep olan bir baskın gerçekleştirmelerine yol açtı.
Filistin yönetiminin bölgede aktif bir duruş sergilememesi bölgedeki direnişçi grupların artmasına yol açıyor. Bu gruplar İsrailli yerleşimcilerin köylerine ufak çaplı saldırılar düzenleyerek Batı Şeria’nın işgaline karşı durmaya çalışıyor. İki ülke arasında yaşanan çatışmalarda bu sene ölen Filistinlilerin sayısı 200’ü geçti.