Erdoğan’dan Netanyahu’nun Kongre konuşmasına tepki: Çağımızın Hitler’ini baş tacı ettiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD'de ayakta alkışlanmasına tepki gösterdi. Erdoğan, "çağımızın Hitler'ini baş tacı ederken zerre miskal utanmıyor" dedi.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Gündeminde ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD kongresine hitabı vardı.  Erdoğan, 7 Ekim’den beri insanların sinema filmi izler gibi çocukların, kadınların, kuvözdeki bebeklerin öldürülmesini uzaktan seyrettiğini söyledi.

“Katil” dediği İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Amerika’da alkışlandığını dile getiren Erdoğan, “Bu nasıl bir iştir, bunu anlamak mümkün mü? Hani demokrasi, hani özgürlük, hani insan hakları, hani İnsan Hakları Beyannamesi’ndeki o alt alta yazılmış maddeler… Hepsi bir tarafta, orada bir alkış curcunasıdır gidiyor. Bırakın katliamı durdurmayı, elinde 150 bin Gazzelinin kanı olan bir kasabı, kongresinde ağırlayan, bu caniye kürsü veren, bununla yetinmeyip hezeyanlarla dolu konuşmasını büyük bir şevkle 57 kez ayakta alkışlayan bir akıl ve vicdan tutulmasıyla karşı karşıyayız” dedi.

Erdoğan, “Lafa gelince tüm dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi verenler, çağımızın Hitler’ini baş tacı ederken zerre miskal utanmıyor. 40 bin insanın katilini kahraman gibi ağırlarken yüzleri kızarmıyor” diye konuştu.

‘Bir cinnet haline şahitlik ediyoruz’

Erdoğan, burada adaletin, hukukun, kuralların, merhametin, şefkatin ve vicdanın olmadığına dikkati çekerek, barış için sorumluluk alınmadığını ve insanlığın umudunu arttıracak hiçbir çabanın olmadığını bildirdi. Zalimin zulmünden dolayı adeta itibar gördüğü, mazlumun hakkının yok sayıldığı bir cinnet haline hep birlikte şahitlik ettiklerini vurgulayan Erdoğan, “Kıymetli dostlar, tüm bunlar bize şunu gösteriyor: Küresel sistemin kökten sarsıldığı bu kaostan ancak güçlü durabilen, ayakta kalabilen, var olanın üstüne koyabilen, kendi göbeğini, kendi kesebilen ülkeler başarıyla çıkma şansına sahiptir. Türkiye olarak insanlığın gündeminde yer alan meselelere bu zaviyeden bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Netanyahu ABD Kongresinde konuşmuştu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, binlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze’nin Refah kentindeki durum için, burada “hiç sivilin öldürülmediğini” öne sürmüştü. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre’deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı.

7 Ekim 2023’deki Hamas’ın saldırıları ABD’deki 1941 Pearl Harbor ve 2001 İkiz Kule saldırılarına benzediğini savunan Netanyahu, ABD Başkan Joe Biden’a Gazze saldırılarında İsrail’e verdiği destek ve “gururlu bir siyonist” olduğunu söylemesinden dolayı teşekkür etmişti. Netanyahu, Gazze’de, sivillerin öldürülmesiyle ilgili açıklamaların “yalan” olduğunu öne sürerek, “Duyduğunuz tüm yalanlara rağmen Gazze, şehir savaşları tarihinde savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir” iddiasında bulunmuştu.

Geçen hafta Refah’a gittiğini ve İsrail ordusu komutanlarıyla görüştüğünü söyleyen Netanyahu, burada “kaç sivil öldürüldüğü” sorusuna “bir bombanın şarapnel parçasının Hamas’ın silahlı bir personeline çarptığı ve bu nedenle istemeden iki düzine insanı öldürdüğü tek bir olay dışında hiç sivilin öldürülmediği” şeklinde cevabını aldığını öne sürmüştü.

Netanyahu, Kongre üyelerine İsrail’in Gazze’de sivilleri korumak için çok çaba sarf ettiğini anlatarak, sivil ölümlerden Hamas’ın sorumlu olduğunu iddia etti.

Gazze’ye “40 binden fazla insanı yardım kamyonunun geçişine izin verdiklerini” öne süren Netanyahu, “Gazze’de yeterince yiyecek alamayan Filistinliler varsa, bunun nedeni İsrail’in bunu engellemesi değil, Hamas’ın bunları çalmasıdır.” şeklinde iddiada bulundu.

Netanyahu’nun, yaklaşık bir saat süren konuşması boyunca her cümlesinin sonunda ABD Kongresi üyeleri tarafından ayakta uzun uzun alkışlanması dikkat çekti. Ayakta alkışlanan Netanyahu’yu boykot eden çok sayıda ABD’li siyasetçi de vardı.

İngiltere seçiminin bir kaybedeni de Netanyahu: İşçi Partisi yakalama kararı itirazını çektiİngiltere seçiminin bir kaybedeni de Netanyahu: İşçi Partisi yakalama kararı itirazını çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.