Esad düştü, İsrail fırsat gördü: Havadan ağır bombardımanla karadan Suriye’yi işgale girişti

İsrail hava kuvvetleri dün Suriye’de 100’den fazla hedefi vurdu. Vurulanlar içinde Şam’da bir istihbarat binası da var. İsrail askerleri 1973 yılından sonra ilk kez karadan da Suriye toprağına girmeye başladı. 

Dünya 9 Aralık 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Suriye’de her şey çok hızlı yaşanıyor. Beşar Esad yönetiminin devrilmesini fırsat gören İsrail bu ülkenin askeri alt yapısını, kimi ileri silah sistemlerini ve kimyasal silah depolarını yok etmek için hava saldırılarına başladı. Sadece bu da değil, İsrail önce güvenlik gerekçesiyle 1974’ten beri Suriye ile arasında var olan ‘tampon bölge’ye asker soktu, ardından kara işgalini genişletip kimi Dürzi köylerine ve Suriye toprağına da asker yolladı. Henüz karadan çatışma haberi gelmedi.

Suriye’de aynı gün içinde o kadar çok şey oldu ki bunları belli bir bütünlük içinde anlatmak çok zor. Dün yaşanan en önemli gelişmelerden biri İsrail’in Suriye’de rejim devrilir devrilmez askeri olarak harekete geçmesi ve bu ülkeye en az 100 hava saldırısı düzenlemesiydi.

Saldırılar daha çok Suriye’nin güneyinde, İsrail sınırına yakın bölgelerdeki askeri hedeflere yönelikti. Ama İsrail uçakları başkent Şam’da da en az iki hedefi vurdu. Bunlardan biri bir istihbarat binasıydı, diğeri de bir başka askeri tesis.

İsrail ordusu Suriye’nin bazı ileri silah sistemlerinin, radarlarının ve kimyasal silahlarının asilerin eline geçmemesi için bu bombardımanları yaptığını söylüyor. İsrail uçaklarının bu bombardımanıyla Suriye’nin hava savunma sistemi kalmamış oldu.

İsrail tankları ve kara birlikleri Suriye’ye girdi.

Ama daha çarpıcısı, İsrail’in bizzat Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ağzından açıkladığı kara işgali. Netanyahu 1973 Arap-İsrail savaşında İsrail’in Suriye’ye ait Golan tepelerini ele geçirmesinden sonra 1974’te Suriye ile yapılan anlaşmayla oluşturulan ‘tampon bölge’nin artık geçersiz olduğunu ilan etti. İsrail askerleri dün bu tampon bölgeye girdi. İsrail ordusu bununla da yetinmedi, daha derine, Suriye topraklarına da işgal başlattı.

İşgal o seviyede ki dün akşam İsrail ordusu aralarında çok sayıda Dürzi köyünün de olduğu işgal bölgesinde bildiri yayınlayıp bugün için okulların açık olacağını, çocukların güven içinde derslerine gidebileceğini bile duyurdu.

Bu işgalin kalıcı olup olmayacağı şimdilik bilinmiyor.

100 hedef havadan vuruldu

İsrail’de yayın yapan Kanal 13’ün haberine göre İsrail ordusu bu akşam itibariyle Suriye geneline düzenlediği hava saldırılarında 100 hedefi vurdu.

Habere göre İsrail ordusu işgal altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Hermon (Şeyh) Dağı’nın Suriye tarafını işgal etmenin ardından Suriye genelinde onlarca stratejik noktaya hava saldırısı düzenledi.

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde de İsrail’in Suriye ordusunun Esed rejiminden kalan askeri kapasitesini azaltmak için elinden gelen azami çabayı sarf ettiği, ordunun Suriye geneline yayılan çok kapsamlı bir saldırı dalgası başlattığı ifade edildi.

Şam’daki bu dumanlar İsrail uçaklarının bombalamasından sonra oluştu.

Habere göre İsrail savaş uçakları askeri üsler, hava savunma üsleri, istihbarat karargahlarının yanı sıra uzun ile kısa menzilli füze depoları, hava savunma sistemleri, silah üretim merkezleri, konvansiyonel olmayan silah stoklarını hedef aldı.

Şeyh Dağı’nın Suriye tarafının işgali ve Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye asker konuşlandırmak gibi kara saldırılarına ek olarak İsrail ordusu son birkaç gün içinde Suriye’nin güneyindeki Deraa’dan başkent Şam’a ve kuzeydeki Maysaf’a kadar olan bölgelerdeki hedefleri vurdu.

Suriye’ye ait hava savunma sistemlerinin imha edilmesinin İsrail’in ülkeye rahatça hava saldırıları düzenleyebileceği anlamına geldiği de belirtildi.

İsrail ordusundan saldırılar öncesi yapılan açıklamada İsrail sınırına yakın olan Kuneytra ili, Avfaniyye, Hamidiye, Batı Samdaniyye ve Kahtaniyye belde ve köyleri sakinlerine evlerinde kalma çağrısı yapılmıştı.

İsrail ordusu 6 Aralık Cuma günü Suriye’deki gelişmeler nedeniyle işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri’ndeki birliklerine takviye yaptığını duyurmuştu.

Ordu Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri ve Suriye ile arasındaki tampon bölgeye 8 Aralık’ta kuvvet gönderdiğini açıklamıştı.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. 1974’te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.