Europol’den ‘Manş rotası’ şebekesini çökerten operasyon: Tedarik ağında Türkiye var

Fransa ile İngiltere arasında 'Manş rotası'nda faaliyet gösteren en büyük insan kaçakçılığı çetesi Europol operasyonuyla çökertildi. Kaçakçıların denizcilik ekipmanını Türkiye üstünden Avrupa'ya soktuğu ifade edildi.

Dünya 22 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Dünyanın en büyük problemi olan mülteci sorununda Fransa ile İngiltere arasındaki ‘Manş rotası’ en kritik bölgelerdendi. Avrupa polis teşkilatı (Europol) tarafından yapılan bir operasyonda Manş rotasında faaliyet gösteren en büyük insan kaçakçılığı şebekesinin çökertildiği ifade edildi. Operasyona Almanya, Fransa ve Belçika’dan 600 polis katılırken Almanya’da yakalanan çete liderinin Iraklı bir Kürt olduğu ortaya çıktı. Operasyonun Almanya ayağında şebekenin önde gelen beş ismi daha yakalandı. Europol’un operasyonu Manş kıyısındaki tatil beldesi Calais yakınlarında Ocak ayı başında kanalı geçmeye çalışan beş kişinin boğulmasının ardından yapıldı. Europol’den yapılan açıklamaya göre operasyonda toplam 19 kişi gözaltına alındı. Europol “2022 sonunda başlatılan soruşturma çerçevesinde Irak ve Suriye’nin Kürt vatandaşlarının oluşturduğu büyük suç ağının yapısı ve çalışma yöntemleri tespit edildi. Operasyon düzenlenen çete insan kaçakçılığı için Almanya’yı merkez olarak kullanıyordu” dedi.

Çin’den Almanya’ya ucuz bot siparişi

Europol operasyonunun ayrıntılarını yazan The Guardian kaçakçıların kullandığı ucuz lastik botların siparişini Çin’den verdiklerini ve botları Türkiye üstünden Avrupa Birliği’ne soktuklarını yazdı. Habere göre insan kaçakçıları bu operasyonlar için lojistik şebekeler dahi kurmuştu. The Guardian’ın haberinde şüphelilerin toptan alınan denizcilik ekipmanını Çin’den sipariş ettiği, Türkiye üstünden AB’ye ve oradan da Fransa’ya teslimatı organize etmekten sorumlu lojistik altyapılarını kurdukları söylendi. Buna göre Almanya’da baskın düzenlenen 26 noktada 24 lastik bot, 175 can yeleği ve çocuklar için üretilmiş 81 adet can simidi, aynı zamanda 13 dıştan takma motor, 14 motor, yaklaşık 60 adet elektronik cihaz ve ateşli silahlar ele geçirildi.

Europol “Yasal olarak kullanıldıklarında bu tür teknelerin 10’dan fazla kişiyi taşıması uygun veya güvenli olmayacaktır. Ancak kaçakçılar bu teknelerden her birine ortalama 50 civarında göçmeni bindiriyordu” dedi.

Çökertilen kaçakçılık şebekesinin organize ettiği en az 55 “yolculuk” tespit edildi. Şüphelilerin mültecilerin her birinden 1000 ila 3000’er euro arasında para aldığına da haberde yer verildi. The Guardian’a demeç veren ismini açıklamayan kaynaklar Calais bölgesindeki insan kaçakçılığı çetelerinin ya Iraklılar ya da Iraklılardan “izin alan” kişilerce yönetildiğini belirtti. Polis kaynakları da bu çetelerin Iraklılar tarafından yönetildiğini doğruladı. Europol Manş Denizi’ndeki insan kaçakçılığının 2019’dan sonra arttığına dikkat çekti.

Kuzey Makedonya ve Sırbistan sınırında mültecilere işkence: Çırılçıplak soydularKuzey Makedonya ve Sırbistan sınırında mültecilere işkence: Çırılçıplak soydular

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.