Fidan: İsrail-İran savaşına hazır olmamız gerekiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail ile İran arasındaki savaş ihtimalinin yüksek olduğunu belirtip ''Buna ülke ve bölge olarak hazır olmamız gerekiyor'' dedi.

Dünya 18 Ekim 2024
Dışişleri Bakanı Fidan. Fotoğraf: AA

Gazze savaşı sonrası İsrail ile Hamas’ı destekleyen İran arasındaki gerilim iyice büyümüştü. İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da İran konsolosluğuna ait binayı vurması ve saldırıda ikisi general yedi İran askerinin hayatını kaybetmesi bu durumu doğrudan çatışmaya dönüştürmüştü. İran, etkisiz bir saldırı da olsa İsrail’i füzelerle vurdu. İsrail ise İran’ın askeri ve nükleer tesislere sahip şehri İsfahan’ı vurdu. Ancak bu saldırı da fazla hasar yaratmadı. Nisandaki bu son saldırıdan sonra en ciddi karşı karşıya geliş ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesiyle yaşandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına cevap olarak yapıldığı belirtildi. İran devlet televizyonu İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. İsrail’e destek vermeyi sürdüren ABD ise İran’a yanıtın nasıl verileceği konusunda kararsız.

İki hafta önce ABD Başkanı Joe Biden İran’daki nükleer tesislerin hedef alınmaması gerektiğini söylemişti. Biden daha sonra petrol sahalarının vurulma ihtimalini konuştuklarını belirtmiş ancak sonraki açıklamasında bu bölgeler dışında alternatifler düşünülmesi gerektiğini söylemişti.

Dün İsrail, Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü açıkladı. Hamas’tan ise şu ana kadar açıklama gelmedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı programda Sinvar’ın öldürülmesiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Savaş başladığı andan itibaren biz tarihi uyarılarımızı yapmıştık. bu savaşın burada kalmayacağını daha da ileri gideceğini ve fay hatlarında kırılmalara neden olacağını söylüyorduk. Bunun an an artarak devam ettiğini görüyoruz. Henüz Hamas’tan doğrulama olmadığı sürece kabul etmemiz doğru değil.”

İsrail ile İran arasında savaş ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Fidan “Buna ülke ve bölge olarak hazır olmamız gerekiyor. Bölgede savaşın yaygınlaşması arzuladığımız bir şey değil. Var gücümüzle son 20 yıldır işgale, yıkıma maruz kalmış Ortadoğu coğrafyamızda savaşa son verme konusunda önemli bir yoğunlaşmamız var. Bölge halklarının istikrar ve güvenliği için savaşın olmaması gerekiyor. Eğer İran kendi meşru müdafaasını yaparsa bu da onun hakkıdır” dedi.

Fidan EuroFighter savaş uçaklarının tedarik sürecine ilişkin ise şunları söyledi: ”Bizim Eurofighter ile ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın yaptığı profesyonel değerlendirmede bizim kullanabileceğimiz uçak seti içerisinde olabileceğine ilişkin değerlendirmeler oldu. Bunu Cumhurbaşkanımızı da arz ettiler, Milli Güvenlik Kurulu’nda, gerekli platformlarda bu tartışıldı. Burada olumlu yaklaşım oldu. Bundan sonra bizim ortaya koyduğumuz talep var. Burada biliyorsunuz dört tane ülke var. Birkaç hafta önceydi, İngiliz meslektaşım aradığında bu konuda önemli bir adım olacağını o da ifade etmişti. Almanlarda teknik görüşmelerin başlayabileceğine ilişkin yaklaşım var. Bu önemli bir adım.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.