Filistinli bakana tuhaf Washington sansürü

ABD hükümetinin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyesi Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'nin Washington temasları sırasında açıklama yapmasına izin vermediği ileri sürüldü. ABD Dışişleri bakanlığı iddiayı yalanladı.

Dünya 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş üçüncü ayına yaklaşırken sebep olduğu diplomatik sürtüşme de uluslararası arenanın hemen her yerinde hissediliyor. Diplomatik krizin bu seferki adresi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ateşkesi veto eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu.

ABD başkenti Washington’da Filistin Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki’nin konuşmasına izin verilmedi.

ABD hükümetinin El-Maliki’ye uyguladığı sansür İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu’nun üyesi Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin Washington temasları sırasında yaşandı. ABD yönetimi Maliki’nin açıklama yapmasına izin vermedi. Temas Grubu üyeleri Washington ziyareti kapsamında Four Seasons Oteli’nde basın toplantısı düzenlemişti. Bir gazetecinin soru sormak istediği el-Maliki’ye cevap hakkı verilmeyince, sözü onun yerine Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan aldı.

‘ABD hükümeti ona kısıtlama getirdi’

Bin Ferhan “Sayın el-Maliki sorunuza vizesinin koşulları nedeniyle cevap veremiyor. Demek istediğim ABD hükümeti Sayın el-Maliki’nin (bu soruları) cevaplamasına izin vermeyecek şekilde ona kısıtlama getirdi. Kendisi basının sorularına cevap veremiyor ve basınla angaje olamıyor” açıklamasında bulundu.

Al Arabiya English’teki habere göre Maliki yerine söz alan Bin Ferhan vizesinin koşulları öne sürülerek cevap hakkı tanınmayan mevkidaşının konuşması halinde hukuki yaptırımla karşılaşabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise sözkonusu kısıtlama iddiasını yalanladı. Miller şunları söyledi: “Vize kayıtları ABD yasalarına göre mahremdir, gizliliği vardır. Dolayısıyla ayrıntılarını tartışamayız, ancak ABD göçmenlik yasası bireylerin basınla konuşmasını yasaklayan herhangi bir hüküm içermiyor ve bireylerin basınla konuşmasını yasaklayan hiçbir kısıtlama getirmedik” dedi.

Görüşmeler için Washington’da bulunan Temas Grubu’nun aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Temas Grubu’nun cumartesi Kanada’da görüşmeler yapması öngörülüyor.

Birinci İntifada'nın 36'ncı yılı, işgalin 64'üncü günüBirinci İntifada’nın 36’ncı yılı, işgalin 64’üncü günü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.